Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съдът отстрани от длъжност кмета на Пловдив

Понеделник, 16 Януари 2017 / Общество
140
  • investor.bg

Иван Тотев е обвиняем във връзка със строителството на новия зоопарк в Града под тепетата

 

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев. Магистратите приеха, че са налице достатъчно основания да се счита, че служебното положение на Тотев ще възпрепятства разследването. Решението ще бъде обжалвано, а делото е насрочено за 24 януари в Апелативния съд в града под тепетата.

Кметът на Пловдив е обвиняем за престъпление по служба във връзка със строителството на новия зоопарк в града, от което са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 000 000 лв.

По-рано през деня адвокатът на Тотев Красимир Елдъров заяви по време на заседанието, че процесът цели единствено да отстрани от длъжност градоначалника.

„Всички нарушения, които се изброяват, Тотев сам ли ги е извършил? Този 1 милион лева в неговия джоб ли са отишли? Прокурорската теза се изгражда не толкова на факти, а по-скоро на умозаключения. Не е разпитан най-важният според обвинението свидетел по делото - зам.кметът по общинска собственост Димитър Кацарски. Не е нужно заради разпитите на свидетелите кметът на Пловдив да бъде отстранен от длъжност", каза в съдебната зала Елдъров, цитиран DarikNews.  

Според прокуратурата не е възможно кметът да не е бил наясно, че процедурата по изграждане на зоокъта в Пловдив е извършена в нарушение на Закона за обществените поръчки и Закона за устройство на територията.

"Производството не е самоцелно и не е отделен случай. Винаги, когато има длъжностно лице, което е извършило престъпление във връзка със службата и има опасност да повлияе на разследването, се иска отстраняването му от длъжност", каза прокурор Димитър Петров.

За да изразят подкрепа за Иван Тотев, в съдебната зала дойдоха районните кметове на града, зам.-кметове, общински съветници и депутати от ГЕРБ.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пловдив, Иван Тотев, отстраняване, прокуратура, съд, зоопарк

StreetInside

Добрите хора живеят по-дълго

Събота, 04 Ноември 2017 / Към себе си
Може да изглежда очевидно, но всъщност е научно доказано, че съвестта има връзка с дълголетието    Човечеството го вълнува един глобален въпрос: Как да остане по-дълго на земята? Има различни съвети как да стигнем до 100-те заветни години. Мислили ли сте обаче, че това зависи от со [...]

Изживей мечтата: Равновесието като мярка за успех

Неделя, 24 Април 2016 / Към себе си
  Успешните хора умеят да намирт баланс между личните и служебните приоритети   На чаша вино наскоро приятелка ми разказа, че е най-щастливият човек във Вселената. Тя каза „Имам го направено“. Преследването на кариера като винопроизводител я отвежда към Napa Valley. Т [...]