Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съединението е стремежът на всички българи за едно отечество

Петък, 06 Септември 2019 / Общество
582
  • БГНЕС

Отбелязваме 134-годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

 

Съединението е израз на стремеж. Веднага след Берлинския конгрес се осъществява едно осмисляне в българското общество на това какво и постигнато и какво не е. Тогава се сформира националният идеал, който не е написан като официална доктрина, a именно да бъдат обединени всички българи в едно Отечество, в една държава. Това каза в интервю за БГНЕС историкът проф. Николай Поппетров от Института за исторически изследвания при БАН.

На 6 септември страната ни отбелязва 134-годишнина от един от най-важните моменти в новата ни история – Съединението на Княжество България с Източна Румелия, осъществено през 1885 г.

„Тогава има българска държава, въпреки че тя е разделена на тези две единици – Княжество България и Източна Румелия, но идеята е да бъдат обединени българите в едно голямо българско землище. Това е идеал на държавата като институции, но е идеал и на обществото. Това е по-важният момент“, категоричен е историкът.

 

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава в пределите на Османската империя. Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи. Пример за това са комитетите „Единство“, които се създават веднага след подписването на Берлинския договор.

„В този процес участват хора от различни социални среди, но много силното ядро е на някогашните революционери, участвали в освободителното движение – Априлско въстание, Опълчение и т.н.“, припомни проф. Поппетров.

 

Първоначалната идея на Българския таен централен революционен комитет (БТРЦК) е обединението на всички български земи, включително тези, останали под османска власт. Политическите сондажи обаче показват, че нито вътрешните сили са достатъчни, нито международната обстановка е благоприятна за това.

Така се стига до събранието в село Дермендере, провело се на 25 юли 1885 г., където се взема решение да се осъществи само съединението на Княжество България с Източна Румелия, защото за Македония и Тракия е необходимо организирането на въстание срещу османската власт.

 

За Съединението важна роля изиграва българският революционер Захари Стоянов. „Един човек, който излиза от низините на народа и от овчар се е издигнал до национален политик, с една ясна визия, силна енергия и организаторски възможности. Тези три качества ще изиграят за Съединението решаваща роля. От възрожденските революционери той е научил нещо важно – без вестник и пропаганда не се осъществява едно голямо дело“, подчерта проф. Поппетров.

Всичко това води до датата 6 септември 1885 г., когато в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев. Арестуван е областният управител на Източна Румелия – Гаврил Кръстевич и е създадено временно правителство, начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжеството.

 

Два дни по-късно Княз Александър I Батенберг /1879-1886 г./ утвърждава с манифест акта на обединението.

„Съединението и едно чисто българско дело“, категоричен е проф. Николай Поппетров. Както често се случва в историята обаче, обявеното на хартия винаги трябва да се защитава и с оръжие. Такъв е примерът и с последвалата Сръбско-българска война, в която армията ни извършва чудеса от героизъм.

„След толкова години от тези събития можем да кажем, че те са една авантюра. Но всички големи неща в историята са такива. Няма революция, няма преврат, няма движение, което да не е авантюра. Никой не може да предвиди края на каквото и да било в историята. Тя е много фина и сложна игра на шах, зависеща от много фактори“, смята историкът.

 

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

 

Източник: БГНЕС

 

Вижте още:

Панагюрище – духът на Априлското въстание

Отбелязваме 132 години от Съединението

Как започна събуждането на българите

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Съединение, Княжество България, Източна Румелия, Освобождение, история

Street of Hope

4000 учители не стигат преди началото на учебната година

Понеделник, 20 Август 2018 / В клас
МОН разработва информационна система за регистрация на педагозите   До края на годината информационната система на МОН ще има нова функционалност. Всички студенти, завършили педагогическа специалност, ще могат да се регистрират в нея като ще имат възможност да избират общината, в която [...]

Децата имат право на собствената си история

Петък, 02 Септември 2016 / Гласът на детето
  Колкото по-късно им съобщим, че са осиновени, толкова по-трудно ще го приемат   Идеята родителите на осиновени деца да им съобщават взможно най-рано за факта, че са осиновени, заложена в проекта за Семеен кодекс, е много добра. Регламентирането на подобно задължение на родителит [...]