Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическата атака в Сирия

Сряда, 05 Април 2017 / Общество
300
  • сн. Reuters. Повечето снимки от атаката, разпространени от агенциите са с изключително тежко съдържание, избираме да не ги показваме

Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание, за да обсъди предполагаемата химическа атака срещу контролирания от сирийските бунтовници град Хан Шейхун в провинция Идлиб, съобщава БНТ. Заседанието се свиква по искане на Великобритания и Франция, които вчера представиха проект за резолюция,осъждаща нападението с химическо оръжие в Сирия. В документа се настоява за бързо и пълно разследване.

Според официалните данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес, при атаката загинали 72 души, сред които и 20 деца. От Центъра съобщават, че военни самолети днес са извършили още пет удара в района на вчерашното нападение.

Вчера неправителствената хуманитарна организация Съюз на организациите за медицинска грижа и помощ съобщи, че при химическата атака са загинали 100 души, а 400 са били ранени, но тези данни не са потвърдени от друг източник.

Вчерашната химическа атака в Хан Шейхун е най-голямата след събитията в Дамаск през 2013 година, когато загинаха 1500 души при обгазяване, отбелязва Руслан Трад, председател на Форум за арабска култура и създател на блога Intidar Blod за анализи и коментари на случващото се в Близкия Изток и международните отношения.

„Щеше да има някакви съмнения кой е извършил атаката със зарин в Хан Шейхун, ако бунтовниците имат самолети. САЩ не нанасят удари в този сектор по силата на сключено с Москва споразумение. Единствените, които оперират в този район на Сирия със свои военновъздушни сили, са сирийското правителство и руснаците. Тъй като химическата атака е извършена чрез въздушни удари, а бунтовниците нямат самолети, възможните отговори за това кой е извършител, са само два“, пише Руслан Трад във Facebook.

След съвместно разследване ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) преди време обвиниха сирийските власти за нападения с отровен газ. Дамаск обаче отрича да са употребявали химически оръжия през шестте години на войната, в която загиналите са стотици хиляди, а милиони са избягали в съседни държави и в Европа. През лятото на 2014 г. ОЗХО обяви, че сирийските химически оръжия са унищожени и изнесени от страната близо година след като ООН потвърди използването на зарин от сирийската армия недалеч от Дамаск, припомня "Дневник".  В Идлиб действат както части от подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия, така ислямистки организации като "Хайят Тахрир ал Шам", известна преди като "Джабхат ан Нусра" и като бивш клон на "Ал Кайда".

Сирийски бунтовнически групировки обещаха да отмъстят за смъртта на десетките жертви. Официален Дамаск заяви, че е предупреждавал организацията за забрана на химическите оръжия още преди няколко седмици за подготвяно от терористи нападение.

"Според данните на руския контрол на въздушното пространство сирийската авиация е нанесла удар в град Хан Шейхун по голям склад на терористите, в който е имало токсични субстанции. Отравянето на хората е в резултат на изтичане на токсичен газ при удара по склада на бунтовниците", се казва в съобщение на министерството, цитирано от „Ройтерс“. Говорителят му Игор Конашенков заяви, че в ударения склад са се произвеждали "химически бойни муниции", използвани от сирийските бунтовници в Алепо миналата година.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън предупреди днес, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде привлечен под отговорност за нападенията с химическо оръжие, извършвани от неговия режим и призова Русия и Иран да обуздаят съюзника си, съобщи Ройтерс. "Онези, които го защитават и подкрепят, включително Русия и Иран, не трябва да си правят илюзии относно Асад и неговите намерения", заяви Тилърсън. 

 

Вижте още: 

Сирийските бежанци по света са 5 млн. души 

Как изглежда войната отблизо 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сирия, химическа атака, ООН

StreetInside

Две трети от учените търсят възможности за собствен бизнес

Четвъртък, 27 Юни 2019 / Кариера
Най-голяма спирачка се оказва осигуряването на стартов капитал   Младите хора, които се занимават с наука в България, търсят практическо приложение на идеите си, но не знаят как да осигурят стартов капитал, за да стартират собствен бизнес. Това показва анкета „Накъде след научната [...]

Лемурия - загадката на загадките

Понеделник, 01 Май 2017 / На предела
Какви са доказателствата за същестуването на изчезналия континент?   Oт най-древни времена хората изпитвали желание да се противопоставят на предлаганите от историци, археолози и антрополози официални версии за своето минало и да оставят фантазията си да прехвърли желания мост между про [...]