Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Таксата за сградна инсталация стигна до Европейския съд

Сряда, 22 Ноември 2017 / Общество
326
  • elkom-express.bg

Тя се начислява от топлофикациите заради тръбите, преминаващи през жилищата им

 

Спорът за такса "сградна инсталация", която от години тормози абонатите на топлофикациите в България, се пренесе на европейско равнище. Съдът на Европейския съюз (СЕС) ще каже дали е допустимо начисляването на тази такса на клиенти, които са се отказали от централното отопление, съобщи вчера "Сдружение за правна помощ на потребителите"., цитирано от „Сега“.
Вече има немалко съдебни дела по този казус, заведени в цяла България. Самото сдружение е завело колективни искове срещу нелоялните практики на "ЕВН България Топлофикация" и "Топлофикация София" да начисляват сметки за нежелана топлинна енергия.

Аргументът на топлофикациите за начисляването на таксата е, че в сгради с централно отопление, преминаващите през апартаментите тръби отделят топлина, която намалява като цяло разходите за отопление на домакинствата, които са се отказали от парното.

Според юристите на сдружението тази такса представлява в пълна степен нелоялна и агресивна търговска практика спрямо домакинствата, които са се отказали от парно и дори са свалили радиаторите си.

Според юристите на сдружението начисляването на таксата за сградна инсталация е грубо нарушение на европейската директива за защита потребителите, която забранява събирането на пари за услуга или стока, която е доставена, но изрично не желана от получателите.
Европейският съд ще даде задължително тълкуване и за това дали е допустимо плащането на топлинната енергия за сградна инсталация да се разпределя пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект - без да се отчита реално отдаденото количество топлина в обекта.
До намесата на съда се стигна, след като български съдилища отправиха запитване как да прилагат европейското право в български условия при доставката на централно отопление. Запитването е по конкретните дела, заведени от Сдружението за правна помощ на потребителите.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

парно, сградна инсталация, Европейски съд, топлофикации

StreetView

Бункери музеи

Неделя, 20 Ноември 2016 / Места
Противоядреното убежище на албанския диктатор Енвер Ходжа, бомбоубежището на Мусолини и скритите бункери в Швейцария     Стар противоядрен бункер, построен в центъра на Тирана е открит за посетители, за да напомня за режима на бившия албански диктатор Енвер Ходжа. Бункерът, с площ [...]

Сняг в пустинята в Аризона

Четвъртък, 17 Януари 2019 / Места
Природата предлага понякога сюрреалистични картини и преживявания   Жителите на Аризона и Ню Мексико, са свикнали с агонизираща топлина, но тази нова година започна с хладно време и снеговалеж, който нарисува невероятни картини в пустинята Сонора, разказва BoredPanda.     [...]