Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ток по улицата – виновни (още) няма

Вторник, 16 Февуари 2021 / Общество
178
  • Сн. Район Триадица

До момента институциите си прехвърлят топката 

 

Трети ден след като 16-годишно момче стъпи върху шахта, по която тече ток, и почина в ръцете на баща си, нито една институция не е поела отговорност за смъртта на детето. Прокуратурата разследва, а Столичната община и здравното министерство проверяват. И никой не отговаря как така човек ходи по улицата, стъпва на оголен кабел и умира. Защо е възможно да се случи това и кой не си е свършил работата? Защото все нечия работа е било поне да види усуканите по металната мантинела кабели.

Шахтата се оказа ничия, кабелите вътре също, а павилионите, които са получавали ток от тях – не съвсем законни, въпреки че са там от няколко години. Всичко това се разбра сега и щеше да си продължи по същия начин, ако не беше се случил фатален инцидент.

Иначе, от Район „Триадица“ обявиха, че фаталният кабел не е захранвал павилионите, които те са дали под наем - тези на бул. „Иван Гешов“. Фаталният кабел бил свързан с павилион в двора на болница „Св. Иван Рилски“. Болницата, разбира се, няма нищо общо с общината. Но пък за поставянето на павилиона са водени преписки в общината. Ясно е било, че не е законен. И си е останал там.  

Проверката на Столична община показала, че липсват проекти и разрешения за начина за захранване с ток на двата павилиона на територията на лечебното заведение. По време на инспекцията са открити нарушения и при останалите три обекта, поставени на тротоара.

„За павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район „Триадица” и Столична община чрез „Общински строителен контрол” започва процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни“, уточняват от Столична община.

Другите три павилиона са поставени след процедури, проведени от район “Триадица”, като и при тях са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми. Към разрешенията за поставяне от районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите. Електрозахранване обаче е имало, защото според свидетели павилионите са работили поне до март миналата година.

„По първоначални данни, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“ и след булеварда - чрез въздушно прокарване, съобразено с предписанията на електроразпределителното дружество, по светофарен стълб, който днес не е наличен. Проверката показва, че при премахването на този стълб през 2018г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе“, написаха след проверката си от Район „Триадица“.

ЧЕЗ обявиха, че нямат нищо общо нито с шахтата, нито с кабелите излизащи от нея. И ако специалистите по темата обясняват, че ток се прокарва или със специализиран кабел под земята, или по въздуха, кой е разрешил поставянето на кабела с ток, увит по цялата метална мантинела на тротоара?  И ако никой не го е разрешил, кой е упражнил контрола за премахването му? И ако никой не е упражнил контрол по премахването му, то за какво получават заплатите си общинските служители?

Всеки ден в продължение на незнайно колко време стотици хора са стъпвали по шахтата с оголения кабел. Днес едни почернени родители са готови да протестират докато не получат отговори. Искат справедливост и да е ясно кой носи отговорност. За да няма още инциденти по уличните шахти. За да разберат как така деца умират в ръцете на бащите си. По средата на улицата.

 

Вижте още:

Виновни има, въпросът е кой носи отговорността

17 души ги няма, и виновни няма

Трима министри си тръгнаха заради катастрофата

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ток, шахта, инцидент, загинало дете, община, улица, прокуратура

StreetView

На гости на непознати

Понеделник, 30 Април 2018 / Приключения
Couchsurfing – начинът да видите много места по света и да срещнете нови и различни хора   Ана и Богдан са двойка от Украйна и пътуват из Азия повече от година. Те пътуват през Русия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Монголия, Китай, Виетнам, Лаос, Камбод [...]

Светлинни кръгове в Рила

Четвъртък, 22 Септември 2016 / Места
  Анонимните художници отправят поредно послание на мир и хармония   Поредна светлинна рисунка засия този път до до едно от Рилските езера. Арт инсталацията се появи точно на мястото, където се играе голямата Паневритмия създадена от Учителя Петър Дънов. Анонимните й автори споде [...]