Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Трафикът на мигранти през България се увеличава

Събота, 01 Октомври 2016 / Общество
857
  • Очаква се в България да зимуват 10 000 мигранти

Около 40 000 трафиканти на мигранти са спечелили близо 6 милиарда долара през миналата година

 

Най-голям е броят на трафикантите турци, но има и много българи, сирийци, поляци, румънци, сърби и косовари, показват данни на Европол. Според тях има 230 критични точки в Европейския съюз, но основните се намират извън неговите граници – Истанбул, Измир, Триполи, Бенгази, Аман, Бейрут, Казабланка, Кайро и Оран.

Като горещи точки в ЕС за нелегалната миграция се сочат Атина, Солун, Кале, Виена, Будапеща, Мюнхен, Рим, Милано, Мадрид, Варшава, Париж, Хамбург и Стокхолм. Според египетските власти местните трафиканти взимат между 3000-5000 долара на човек, за да бъдат транспортирани до някоя от страните в ЕС. В трафика участват корумпирани полицаи и митничари, но и служители на дипломатическите и консулските служби.

Като особено обезпокоително се сочат данните за ръст на трафиканти на мигранти през България. Френското издание „Монд“ припомня информацията на властите от Египет, че само в тази страна има най-малко 5 милиона нелегални имигранти, а по бреговете на Либия техният брой е над 500 000. Те чакат да потеглят към Европа. Сред тях има огромно количество деца, които са жертви на всякакъв вид насилие и терор, включително и сексуален. Експертите от „Европол“ съобщават, че военни и офицери от морската брегова охрана получават пари за всеки допуснат мигрант или кораб.

 

Центровете в България са пълни 

 

Междурвеменно данните на МВР показват, че ако мигрантският натиск остане силен, както е в момента, може се очаква, че в България ще презимуват около 10 000 мигранти.

В момента у нас се намират близо 8000 чужденци, по-голямата част от които са настанени в центровете на Държавна агенция за бежанците и Дирекция "Миграция" на МВР. Само за периода 23-29 септември 2016 г. са установени нови 520 чужденци, които са проникнали в страната незаконно. Така общият брой на мигрантите за 2016 г. достига 14 656 лица.

Към края на септември бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците са пълни на 106%, при капацитет за настаняване от 5190 лица, в тях се намират 5509 души, сочат данните. 166% е заетостта на центровете на Дирекция "Миграция" на МВР. При капацитет от 940 души, под надзора на МВР се намират 1561 чужденци.

На външни адреси са настанени близо 300. Поне още толкова са мигрантите, които към момента се намират на българска територия, но все още не са установени.

Данните на службите показват още, че все по-трудно на мигрантите им се отдава да напуснат България през българо-сръбската граница в посока Германия и други държави от Европейския съюз. Така страната ни се превръща в крайна дестинация на голяма част от афганистански мъже, тръгнали към "европейската си мечта". Статистиката показва, че българските власти успяват да изведат от страната все по-малко незаконно пребиваващи чужденци. Миналата седмица едва 16 чужденци са изведени от Дирекция "Миграция".

Източник: БГНЕС


Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мигранти, бежанци, трафик, трафиканти

Street of Hope

„Отвратително говедо! Отървали са се вашите...“

Сряда, 30 Ноември 2016 / Гласът на детето
Пореден случай на брутално отношение в детска ясла. Този път във Варна   Медицинска сестра от детска градина „Морска звездица“ във Варна беше отстранена от работа след като майка изпрати детето си с микрофон в яслата, а то се върна със записи, показващи брутално отношение. М [...]

Помогни ми да се справя сам

Сряда, 04 Май 2016 / В клас
  Община Пловдив въвежда метода на Мария Монтесори в пет детски градини     Община Пловдив започва обучение на 25 преподаватели от пет детски градини на метода Монтесори, който ще започне да се прилага в края на годината, съобщи БГНЕС. В момента има много детски градини, ко [...]