Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Три години след протестите: Моделът остава

Вторник, 14 Юни 2016 / Общество
721
  • novini.bg

Протестна мрежа: Моделът #КОЙ продължава да руши

 

Три години след избухването на протеста, моделът #КОЙ продължава да руши страната ни.
Медийните бухалки, щедро финансирани от същия модел, самоотвержено бранят и днес статуквото. Пленените регулатори, отровената медийна среда, неслучилите се реформи и застой, който управлението нарича “стабилност“, са проекции на същия модел. Това се казва в открито писмо на „Протестна мрежа“ по повод третата годишниня от юнските събития по време на кабинета „Орешарски“.

 

 

„На 14 юни 2013 г. бе натиснат спусъкът на най-дългите граждански протести в новата ни историята. Над 400 дни гражданите излизаха на улицата, за да искат оставката на едно мнозинство, което коленичи пред модела ‪#‎КОЙ. Гневът от този позор издигна преграда между управляващите и протестиращите. Парламентът беше зад заграждения.

 

Протестна мрежа разлепиха плакати на знакови места в столицата 

 

Властта избираше задните входове, за да се крие и бяга от недоволството. Засили срещу гражданите тежка пропагандна машина за разделение, противопоставяне и пречупване на опълчилите се срещу отвлечените от модела #КОЙ институции“, припомнят от неформалната организация.

Три години по-късно моделът, срещу който гражданите въстанаха с безпрецедентни протести, продължава да руши страната по същи начин, смятат от „Протестна мрежа“.

 

holidayheroes.bg


„Дълго ще е усилието за демонтирането на изградения от страх и зависимости фундамент на модела #КОЙ. Защото дълбоко са положени основите му.
Крачката към неговото демаскиране обаче е направена.
И гражданите знаят, че само те са тези, които могат да застанат между него и институциите. Да защитят правото си на справедливо и добро управление. Да отстояват бъдещето си тук.
Всеки един от нас, всеки ден, там където е – трябва да се изправи и да противостои. Без страх! Кураж, България!“, пише в декларацията.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

годишнина, протести през 2013 г., Моделът

Street of Hope

Диспраксия – синдромът на несръчното дете

Петък, 12 Октомври 2018 / Гласът на детето
Това е нарушение на изпълнението на задачи, които мозъкът разбира, но не успява да предаде по правилен начин   "Той ще се оправи, но докато се оправи ние сериозно ще се измъчим". Така ми отговори една майка на дете с диспраксия на опита да я окуража по приятелски. В онзи момент на 4-год [...]

Маскираната тревожност при децата

Вторник, 25 Юли 2017 / Гласът на детето
Често зад агресивното поведение стои неразпознато от родителите и учителите безпокойство Тревогата при децата се проявява в изненадващо разнообразие от начини, отчасти защото тя се базира на физиологичен отговор на заплаха от околната среда и предизвиква реакция, която максимално увеличава [...]