Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Три години след протестите: Моделът остава

Вторник, 14 Юни 2016 / Общество
738
  • novini.bg

Протестна мрежа: Моделът #КОЙ продължава да руши

 

Три години след избухването на протеста, моделът #КОЙ продължава да руши страната ни.
Медийните бухалки, щедро финансирани от същия модел, самоотвержено бранят и днес статуквото. Пленените регулатори, отровената медийна среда, неслучилите се реформи и застой, който управлението нарича “стабилност“, са проекции на същия модел. Това се казва в открито писмо на „Протестна мрежа“ по повод третата годишниня от юнските събития по време на кабинета „Орешарски“.

 

 

„На 14 юни 2013 г. бе натиснат спусъкът на най-дългите граждански протести в новата ни историята. Над 400 дни гражданите излизаха на улицата, за да искат оставката на едно мнозинство, което коленичи пред модела ‪#‎КОЙ. Гневът от този позор издигна преграда между управляващите и протестиращите. Парламентът беше зад заграждения.

 

Протестна мрежа разлепиха плакати на знакови места в столицата 

 

Властта избираше задните входове, за да се крие и бяга от недоволството. Засили срещу гражданите тежка пропагандна машина за разделение, противопоставяне и пречупване на опълчилите се срещу отвлечените от модела #КОЙ институции“, припомнят от неформалната организация.

Три години по-късно моделът, срещу който гражданите въстанаха с безпрецедентни протести, продължава да руши страната по същи начин, смятат от „Протестна мрежа“.

 

holidayheroes.bg


„Дълго ще е усилието за демонтирането на изградения от страх и зависимости фундамент на модела #КОЙ. Защото дълбоко са положени основите му.
Крачката към неговото демаскиране обаче е направена.
И гражданите знаят, че само те са тези, които могат да застанат между него и институциите. Да защитят правото си на справедливо и добро управление. Да отстояват бъдещето си тук.
Всеки един от нас, всеки ден, там където е – трябва да се изправи и да противостои. Без страх! Кураж, България!“, пише в декларацията.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

годишнина, протести през 2013 г., Моделът

StreetView

Момчиловци - за границите и българския дух

Неделя, 15 Май 2016 / Места
Родопското село получи признанието „Духовен и здравен център на туризма“   Решихме да разкажем за село Момчиловци по повод новината, че е получило признанието „Център на българския здравен и духовен туризъм“ (решението е след аргументиран положителен отговор от [...]

Шоу на колела и парна тяга

Сряда, 17 Май 2017 / Приключения
Различните атракционни пътувания вече се превръщат в доходоносна традиция на държавната железница   След няколко успешни атракционни пътувания на композиции с парния локомотив Баба Меца, БДЖ отново подготвя празнични изненади. На 24 май Баба Меца ще поведе „Влака на буквите“ [...]