Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Австралия заваля дъжд

Вторник, 07 Януари 2020 / Общество
334
  • НАСА показа размера на бедствието
1 / 3

Милиони животни загинаха в огнената стихия, а светът събра ръце в молитва за спасение

 

Дъжд заваля над опустошаваните от горски пожари райони на Австралия, а температурите спаднаха. Валежи имаше над източния бряг - от Сидни до Мелбърн, а в Нов Южен Уелс е имало порой, съобщи Нова. Властите обаче предупредиха, че огънят ще се разпали отново, защото температурите пак се повишават. Има опасност фронтовете от Виктория и Нов Южен Уелс да се съберат и да създадат гигантски пожар.

 

 

Броят на жертвите на горските пожари в югоизточната част на Австралия нарасна на 25, съобщи полицията на щата Нов Южен Уелс. На територията на щата има 136 горски пожара, 69 от които - нелокализирани. С битката с пламъците влязоха над 25 000 пожарникари и специална техника, включително 90 самолета.

 

 

Пожарите в Австралия избухнаха през септември, а стихията отне живота на милиони животни. Социалните мрежи се изпълниха с новини за диви животни, търсещи спасение от огъня в домовете на хората и стотици трогателни истории на спасени от огъня, а в последните дни започна и кампания „Моли се за Австралия“, която обедини милиони хора по целия свят.

 

phys.org

 

 

Трагедията предизвика вълна от съпричастност, известни личности се включиха в кампании за подкрепа, а доброволци започнаха да плетат защитни одеяла за пострадалите животни.
Занаятчийската гилдия за подпомагане на животните съобщи, че са били засипани от предложения за помощ след призива си за набиране на доброволци за изработване на завивки за прилепи, торбички за бебета кенгуру, птичи гнезда, ръкавички за коали, къщички за опосуми и други видове защита за торбестите животни. Дарения пристигат от САЩ, Великобритания, Хонконг, Франция и Германия.

 

thesun.ie

 

Австралийското правителство ще отдели около 1,4 млрд. долара за възстановяване на районите, пострадали от горските пожари, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от БТА. През следващите две години от фонда ще се финансират всички възстановителни работи в пострадалите от пламъците региони. Средствата ще бъдат управлявани от специално създадена държавна агенция.

 

Вижте още:

След урагана Дориан: Куче оцеля месец под руините

Щъркел не изостави малките си в горящото гнездо

Куче чака стопаните си месец пред изгорелия им дом

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Австралия, пожари, животни, природа, бедствие, дъжд, екология, климат

Street of Art

Цаца, ама един тон - на фестивал

Петък, 10 Юни 2016 / Хранене и Здраве
  Тридневен фестивал на цацата се провежда от днес в Кранево     От днес до 12 юни в Кранево се порвежда първият Фестивал на цацата. На посетителите на черноморския курорт ще бъдат предложени 1 тон цаца, риба и морски дарове. Част от курорта ще се превърне във фестивална зо [...]

Земята се превръща в токсична планета

Сряда, 08 Февуари 2017 / Хранене и Здраве
Отравянето на планетата с химикали е един от 10-те основни екзистенциални рискове пред човечеството   Хората изпускат повече от 250 милиарда тона химически вещества годишно като токсична лавина, която е вредна както за човечеството, така и за живота навсякъде на планетата ни, съобщ [...]