Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Испания започна дело за откраднати бебета

Сряда, 27 Юни 2018 / Общество
312
  • theguardian.com
  • Едуардо Вела
1 / 2

Практиката е започнала по времето на диктатурата на Франко, но след това се е превърнала в бизнес, белязал над 300 хиляди съдби

 

В Испания започна процес, свързан с огромен скандал за откраднати бебета. Предполага се, че става въпрос за стотици хиляди новородени, отнети от майките им по времето на диктатурата на Франциско Франко в периода между 1939 и 1975 година. Подсъдим е 85-годишният гинеколог Едуардо Вела. По време на процеса пред съда в Мадрид се събраха десетки демонстранти, съобщи The Guardian. Вела е обвинен, че е взел 49-годишната Инес Мадригал от нейната биологична майка през 1969 г. и я е дал на друга жена, която неправилно е удостоверила, че е родила детето. Прокурорите пледират за 11 години затвор за фалшифициране на официални документи, незаконно осиновяване, незаконно задържане и удостоверяване на несъществуващо раждане.

По време на диктатурата на генерал Франсиско Франко бебетата на някои опоненти на неговия режим, или на неженени и бедни двойки са били отнемани от майките им и са били давани на приемни семейства. Тази практика по-късно е била разширена. На майките често е казвано, че децата им са били починали внезапно след раждането, а болницата се е погрижила за погребението, докато всъщност те са давани или продавани на други семейства. Мадригал, която е железопътен работник и оглавява клон на асоциацията „Помощ за откраднатите бебета“ в Мурсия, заяви, че не очаква, че Вела ще отговори на въпросите за нейния произход или да се извини. Тя се надява, че процесът ще доведе до възобновяване на разследванията за други случаи с откраднати деца.

"Една майка никога не може да забрави сина си", каза тя пред репортери извън съда. "Майките искат да кажат на децата си, че не са ги изоставили ... но преди всичко искат да разберат, че те са добре“.

През 50-те години на миналия век практиката да се отнемат бебетата от семейства, противопоставящи се на режима, се разширява и към бедните семейства и бебетата, родени от неомъжени жени. Водещият принцип е, че за детето ще е по-добре да бъде отгледано в заможно, консервативно и благочестиво римокатолическо семейство. Твърди се, че системата е включвала огромна мрежа от лекари, медицински сестри, монахини и свещеници, а дейността им е надживяла диктатора и е трафикът е продължил до 1987 година, когато е въведен нов закон, който регулира осиновяванията.

Протестиращите изчисляват, че през това време вероятно над 300 хиляди бебета са били отнети от своите истински родители. Сандалът прилича на това, което се случва в Аржентина по време на военната диктатура от 1976-83 г., когато около 500 новородени са били взети от техните майки и предадени на двойки, които подкрепят режима, пише The Guardian. В Испания са подадени поне 2000 жалби за подобни случаи, но до този момент никой не е бил изправян пред съда поради липса на доказателства.

Адвокатът на Мадригал, Гилермо Пеня, заявява, че испанската полиция е знаела за скандала поне от 1981 г., но дейността на клиниката в Сан Рамон остава тайна и до днес. "Когато става въпрос за откраднатите бебета, говорим за по-строго пазена тайна от еликсира на вечната младост. Просто няма начин да намерите определени файлове и записи“, казва Пеня. Той смята, че случаят на Мадригал дава на Испания шанс да премине през социалните и психологически бариери от миналото и да осъзнае какво се е случило с толкова много семейства.

През 2013 г. една 87-годишна монахиня, която е работила с Вела, е била разпитана в съда, но е починала преди делото. Вела е разпитван за кратко от полицията, след като през 1982 г. списание публикува интервюта с няколко жени, които твърдят, че са взели бебетата си след раждането в Сан Рамон, но делото е било оттеглено. Той е казал на следователите, че като директор на клиниката често подписвал документи, без да ги чете, и твърди, че е помогнал само на жени, които искаха да оставят децата си на осиновяване и никога не е принуждавал никоя майка да го направи.

През 2011 година в интервю за BBC, Вела грабва разпятие и казва, че винаги всичко е правил в името на Бога и за доброто на децата и майките.

Друга протестираща пред съда - Кармен Лоренте, която е дошла за процеса от Севиля, разказва, че й е казано, че нейният син се задушава през утробата през 1979 г., въпреки че тя си спомня, че го е чула, след като е родил.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Испания, откраднати бебета, Едуардо Вела, Франциско Франко, Инес Мадригал

Street of Hope

Всяко второ дете няма с какво да играе навън

Неделя, 16 Октомври 2016 / Гласът на детето
Половината от българските деца не са ходили на почивка през миналата година   Всяко трето българско дете (33,4%) живее в материални лишения и риск от бедност, показват данните на статистиката за 2015 година, цитирани от БГНЕС.  На практика над половината (54%) от децата търпят ня [...]

Стартира програмата за детегледачи

Петък, 29 Септември 2017 / Родители
Пенсионирани или безработни роднини на децата ще могат да поемат грижата за тях, докато родителите им са на работа   Пенсионирани учители и медицински сестри, безработни роднини или семейни приятели ще могат да кандидатстват за детегледачи на деца, които не посещават детска градина. Те [...]