Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

В Шенген по въздух и вода: Какво трябва да знаем?

Неделя, 31 Март 2024 / Общество
76
  • pixabay.com

Проверките по въздушните и морските граници отпадат

 

От днес България е член на Шенгенското пространство по въздух и вода. Проверките по въздушните и морските граници отпадат след процес, продължил повече от десетилетие.

Причината за частичното присъединяване е ветото, наложено от Австрия - единствената страна членка на ЕС, изразила възражения, водена от опасения за приток на кандидати за убежище, припомня БТА. Въпреки това този етап има силно символично значение.

С влизането на България и Румъния, Шенгенската зона, създадена през 1985 г., ще наброява вече 29 членки - 25 от 27-те страни членки на ЕС и съседите му - Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Шенгенското пространство позволява на повече от 400 милиона души да пътуват между страните членки без граничен контрол.

Съветът на ЕС ще трябва да приеме решение, с което да определи датата, от която ще бъде премахнат контролът по вътрешните сухопътни граници между България, Румъния и другите държави от Шенгенското пространство. Европейската комисия ще продължи да оказва на председателството на Съвета цялата необходима подкрепа, за да гарантира, че решението относно сухопътните граници ще може да бъде взето през 2024 г., посочи представителството на Европейската комисия в Румъния.

Летище София разпространи информация за пътниците, която да улесни преминаването им през най-големия и натоварен български аеропорт.

 

Ако сте заминаващ пътник

 

Пътувайки до страна от Шенген, регистрирате багажа си, ако имате такъв. След това предстои само проверка сигурност, както и митнически контрол за страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Такъв се осъществява и за пътници, пътуващи за трети страни през страна членка. След това пътниците се отправят към изхода за излитане, без да преминават паспортен контрол.

Ако дестинацията е до страна извън Шенгенското пространство, то процедурата по пътуване остава същата, както е до този момент – регистриране на багаж, проверка за сигурност, митнически контрол и паспортен контрол.

 

Ако сте пристигащ пътник

 

Ако пътник каца на Летище София от страна членка на Шенген, той може да се отправи директно за получаване на багаж, ако има регистриран такъв, без да преминава паспортен контрол.

Остава преминаването през митнически контрол за пътници, пристигащи от страни извън Европейския съюз – Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, както и за пътници, пристигащи от трети страни.

Главна дирекция „Гранична полиция“ няма да изисква и предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за държави в Шенген. Ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има процедура от съответния районен съд за издаване на заповед детето да не пътува в чужбина.

Задължително остава изискването за носене на документ за самоличност.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Шенген, пътуване, граничен контрол, летище

Street of Art

Боб Дилан с нобел за литература

Четвъртък, 13 Октомври 2016 / Под прожектора
Дилън отдавна е спряган за потенциален получател на Нобелова награда, но отличието му е изненада    Поетът и музикантът Боб Дилън беше удостоен с Нобелова награда за литература за 2016 г., съобщиха от Нобеловия комитет. Аргументът на Нобеловия комитет за присъждането на отличи [...]

Queen оглавиха класация за най-продавани албуми

Сряда, 06 Юли 2016 / Под прожектора
Албумът на Queen „Greatest Hits“ от 1981 година беше обявен за най-добре продаван във Великобритания за всички времена от The Official Charts Company     Компанията обяви през този месец списък с Топ 60 на най-продаваните албуми, с което се отбелязва и 60-ата годишнина [...]