Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ваксината срещу COVID-19: Сребърен куршум за икономиката

Понеделник, 21 Декември 2020 / Общество
158
  • unsplash.com

В ЕС ваксинацията започва на 27 декември, кога ще се съживи икономиката?

 

Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина за прилагането на ваксината на Pfizer/BioNTech. Очаква се на 6 януари 2021 година да има яснота и за другата ваксина, която се анализира от агенцията - на компанията Moderna.

Ваксината не е "сребърен куршум", тя не отменя носенето на маски, спазването на дистанция и миенето на ръцете, предупреди изпълнителният директор на Агенцията Имър Кук.

Клиничните данни показват, че ваксината е безопасна, има 95% ефективност при пациентите, включително и при хора с високо кръвно, заболявания на белите дробове, диабет, високо кръвно и хора с индекс на телесната маса над 30. На този етап в ЕМА не се притесняват от мутациите на вируса - опасения могат да възникнат едва при "множество промени в S-протеина на вируса". 

Изследователите обаче предупреждават, че за да се отговори на  въпроса за създаването на дългосрочен имунитет е необходимо още време и все още не е ясно дали хората ще се нуждаят от ваксинация на всеки няколко години или поставянето на една ще бъде достатъчно.

Ваксинационните кампании, съгласуваните здравни политики и държавната финансова подкрепа се очаква да вдигнат глобалния БВП с 4,2% през 2021 г. след спад от 4,2% тази година. Възстановяването би било по-силно, ако ваксините се пускат бързо, повишавайки доверието и намалявайки несигурността. Забавянето с внедряването на ваксинацията, трудностите при контролирането на огнищата на нови вируси и неуспеха да се научат уроци от първата вълна биха отслабили перспективите.

Възстановяването ще бъде най-силно в азиатските страни, които са поставили вируса под контрол, но дори до края на 2021 г. много икономики ще се свият от нивата от 2019 г. преди пандемията.

 

Вижте още:

Икономиката ще се оживи, ако стимулираме търсенето

От локдаун в нокдаун

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ваксина, имунизация, коронавирус, ЕАЛ,

StreetInside

Седем въпроса срещу тревогата

Сряда, 17 Януари 2018 / Към себе си
Много от нещата, за които се притесняваме, може би няма да се случат. Как да накараме тревогата да работа за нас?    Понякога е трудно да спрем да се тревожим. Но може да опитаме да погледнем на притесненията си в перспектива и да открием най-ефективното решение на проблемите си. Н [...]

Един милион ще живеят на Марс до 2100 година

Неделя, 21 Февуари 2021 / На предела
Учените се надяват полетите до Червената планета скоро да станат реалност   Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до края на десетилетието, а до 2100 г. може да има град с население от един милион, смята Робърт Зубрин, президент на Марсианското общество, инженер и енту [...]