Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вандали се подписаха в пещерата „Магура“

Четвъртък, 16 Май 2019 / Общество
121
  • Влади Шурелов, Facebook

Драсканиците върху хилядолетните рисунки възмутиха социалние мрежи

 

Вандали са се подписали върху хилядолетни рисунки в пещерата „Магура“, показва снимка, която възмути потребители в социалната мрежа Facebook. На стената е издраскан надписа "Ради, Павчо, 2019 Антов". С това древните рисунки са на практика унищожени. Дълги години залата с рисунките бе затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти е взето решение залата да бъде отворена. За съжаление обаче без осигуена охрана, това се оказва лошо решение.

Пещерата "Магура", която се намира близо до Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор).

Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките са от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са отпреди 7000 години.

Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

 

Вижте още:

Най-дълбоката пещера в България е Колкина дупка

Триградското ждрело - сърцето на Родопите

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пещера, Магура, скални рисунки, надписи, вандали

Street of Art

СКА - Бели чорапи и черни обувки

Четвъртък, 21 Април 2016 / Под прожектора
    СКА културата се ражда в Ямайка с корени от джаз музиката - продължение   Първата ска вълна. През 1962, във времената, когато Ямайка копира музикалните стилове на Америка, Cecil Bustamente Campbell, по-късно известен, като Prince Buster усеща, че Ямайка има нужда от нещ [...]

Хлорела – чистачът на тежки метали

Събота, 02 Февуари 2019 / Хранене и Здраве
Ползите за здравето от едноклетъчното водорасло са многобройни   Ако имате живачни пломби в зъбите си, били сте ваксинирани, ядете редовно риба, били  сте изложени на радиация, или често пазарувате храни, внесени от Китай, е много вероятно да имате тежки метали в тялото си. Един от [...]