Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вандали се подписаха в пещерата „Магура“

Четвъртък, 16 Май 2019 / Общество
137
  • Влади Шурелов, Facebook

Драсканиците върху хилядолетните рисунки възмутиха социалние мрежи

 

Вандали са се подписали върху хилядолетни рисунки в пещерата „Магура“, показва снимка, която възмути потребители в социалната мрежа Facebook. На стената е издраскан надписа "Ради, Павчо, 2019 Антов". С това древните рисунки са на практика унищожени. Дълги години залата с рисунките бе затворена и не се допускаха посетители. След настояване от местните власти е взето решение залата да бъде отворена. За съжаление обаче без осигуена охрана, това се оказва лошо решение.

Пещерата "Магура", която се намира близо до Белогрдчишките скали, е обявена за национална културна ценност през 1965 г. Праисторическите рисунки са издълбани в скалата и изрисувани с прилепно гуано (тор).

Фигурите изобразяват танцуващи женски силуети, танцуващи и ловуващи мъже, маскирани хора, звезди, оръдия на труда. Друга част от тях представят образите на животни, растения и шахматни пана.

Рисунките са от различни епохи - епипалеолит, неолит, енеолит, начало на раннобронзовата епоха. Най-ранните са отпреди 7000 години.

Слънчевият годишен календар от късния неолит, открит там, е най-ранният слънчев календар, открит досега в Европа. Той е изрисуван по стените на залата-светилище и на него са отбелязани поне 5 празника, както и 366 дни. Според учените той е направен с голяма точност и прецизност на записите.

 

Вижте още:

Най-дълбоката пещера в България е Колкина дупка

Триградското ждрело - сърцето на Родопите

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пещера, Магура, скални рисунки, надписи, вандали

StreetView

Пътуване до Бали: До Ява и обратно

Петък, 19 Август 2016 / Приключения
Знаех, че всеки остров в Индонезия е коренно различен, но на фона на Ява Бали изглеждаше като културната столица на Европа  Така или иначе, по време на целия престой в мен се бореха две основни неща - не мога съвсем да повярвам че сме тук, чувствам се доста чужда, като все едно нещо мно [...]

Ремонтират „Пътеката на смъртта“

Сряда, 06 Юни 2018 / Приключения
  Популярната туристическа дестинация в Китай всъщност е поклоннически маршрут   Наричат я Пътеката на смъртта, защото е най-опасната пешеходна пътека в света, която взима по 100 жертви на година. Днес можете да я преминете единствено с обезопасителен колан, но въпреки това прежи [...]