Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Понеделник, 20 Март 2017 / Общество
268
  • bnt.bg

Лондон започва процедурата на 29 март

 

Британското правителство ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от световните агенции. Тази сутрин постоянният представител на Великобритания в Брюксел е информирал Европейската комисия официално за решението.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че ще представи на останалите 27 страни членки на ЕС проект на основни насоки за водене на преговорния процес. Това ще стане до 48 часа след задействането на член 50 от Лисабонския договор.

На Туск ще бъдат необходими около 4 седмици, за да подготви среща на върха на 27-те страни членки на ЕС. На тази среща те ще трябва да одобрят окончателно основните положения за водене на преговорите за Брекзит и ще връчат мандат на европейския комисар Мишел Барние да започне преговорите, посочва „Ройтерс“.

Преговорите може да започнат през май, почти година след референдума от 23 юни, на който британците се произнесоха за Брекзит, а процесът да продължи 2 години.

Брюксел иска до декември на настоящата година да има основно споразумение по така наречения договор за напускане на ЕС. В него трябва да се даде отговор на ключови въпроси, като тези какво ще е бъдещето на британските и европейските граждани, съответно в ЕС и във Великобритания, какви ще са новите гранични правила и др., обобщава Mediapool.

Според Тереза Мей и лидерите на ЕС може би ще има нужда от договарянето на преходен период след Брекзита. Такъв период ще даде повече време за преговорите по бъдещо търговско споразумение и ще предостави на физическите и юридическите лица време, за да се адаптират към развода между ЕС и Лондон.

Ако Шотландия организира и гласува на втори референдум за независимост междувременно, експерти очакват, че ще минат няколко години на преговори за нейното отделяне от останалата част на страната и за нейното евентуално ново влизане в ЕС.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Великобритания, Брекзит, ЕС, Тереза Мей

StreetInside

Как да спорим правилно

Вторник, 25 Октомври 2016 / Към себе си
  Всички двойки спорят. Това, което различава щастливите от останалите двойки, е начинът, по който спорят и разрешават конфликтите по между си   В действителност, според експерта  Джон Готман, най- силният показател за това дали една връзка ще бъде успешна или не се крие [...]

Майстор ли си на нещастния живот

Сряда, 27 Април 2016 / Към себе си
Как се саботираме сами    Отдавна ме занимава въпросът: как хората се изхитряват да бъдат нещастни на такава изумителна планета, където всичко е предназначено за техния щастлив и вечен живот? Удивителна и разнообразна природа, богати земни недра, вода, комфортна атмосфера. А самия [...]