Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Великобритания задейства излизането си от ЕС

Понеделник, 20 Март 2017 / Общество
312
  • bnt.bg

Лондон започва процедурата на 29 март

 

Британското правителство ще активира на 29 март член 50 от Лисабонския договор за задействане на процеса за излизане от ЕС, съобщи говорител на британското правителство, цитиран от световните агенции. Тази сутрин постоянният представител на Великобритания в Брюксел е информирал Европейската комисия официално за решението.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че ще представи на останалите 27 страни членки на ЕС проект на основни насоки за водене на преговорния процес. Това ще стане до 48 часа след задействането на член 50 от Лисабонския договор.

На Туск ще бъдат необходими около 4 седмици, за да подготви среща на върха на 27-те страни членки на ЕС. На тази среща те ще трябва да одобрят окончателно основните положения за водене на преговорите за Брекзит и ще връчат мандат на европейския комисар Мишел Барние да започне преговорите, посочва „Ройтерс“.

Преговорите може да започнат през май, почти година след референдума от 23 юни, на който британците се произнесоха за Брекзит, а процесът да продължи 2 години.

Брюксел иска до декември на настоящата година да има основно споразумение по така наречения договор за напускане на ЕС. В него трябва да се даде отговор на ключови въпроси, като тези какво ще е бъдещето на британските и европейските граждани, съответно в ЕС и във Великобритания, какви ще са новите гранични правила и др., обобщава Mediapool.

Според Тереза Мей и лидерите на ЕС може би ще има нужда от договарянето на преходен период след Брекзита. Такъв период ще даде повече време за преговорите по бъдещо търговско споразумение и ще предостави на физическите и юридическите лица време, за да се адаптират към развода между ЕС и Лондон.

Ако Шотландия организира и гласува на втори референдум за независимост междувременно, експерти очакват, че ще минат няколко години на преговори за нейното отделяне от останалата част на страната и за нейното евентуално ново влизане в ЕС.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Великобритания, Брекзит, ЕС, Тереза Мей

StreetView

Резиденциите на световните лидери

Неделя, 23 Април 2017 / Места
Това са едни от най-знаковите сгради в света   Освен дом на семействата на държавните глави са и място за правителствени заседания и официални посещения. Във всички тях има история и традиция, дори в скандално построения дворец на Ердоган, който показва добре характера на турския презид [...]

Озоновата дупка се затваря

Петък, 01 Юли 2016 / Места
Борбата на човечеството за опазването на озоновия слой в атмосферата се смята за огромен успех в международната екологична политика     В продължение на дълги години озоновият слой се топеше, заради използването на съдържащи хлор продукти (FCKW),които се разтваряха в атмосфер [...]