Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Великобритания задейства процедурата по излизане от ЕС

Сряда, 29 Март 2017 / Общество
296
  • Reuters

Предстоят 2 години сложни преговори и много въпросителни за икономиката на Европа

 

Британският премиер Тереза Мей подписа писмото, с което официално започват преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Очаква се днес писмото да бъде лично предадено на председателя на Европейския съвет Доналд Туск от британския представител в ЕС Тим Бароу.

Това се случва 9 месеца след като британците гласуваха за Брекзит. Предстоят 2 години сложни преговори, които може да бъдат удължени единствено с единодушно съгласие на всички страни-членки. По време на преговорите Великобритания остава пълноправен член на ЕС с всички произтичащи от това правомощия и задължения. "Преговорите, които предстоят, ще доведат до ново партньорство с Европа. Искам да бъде ясно, че това не е момент, в който Обединеното Кралство се отделя от света. Това е възможност за нас да изградим една по-глобална Великобритания, чийто най-близък съюзник да бъде Европа", заяви британският премиер, която първоначално беше противник на идеята за излизане на страната от ЕС.
Тереза Мей ще представи в парламента законодателния акт за отмяна на европейското законодателство и връщане на суверенитета на Великобритания над националните закони.

След като получи писмото на британското правителство Доналд Туск пък ще изпрати на лидерите на 27-те страни членки на ЕС стратегията с опорните пунктове за преговорите с Лондон. Сред тях ще бъдат гарантиране на правата на всички европейски граждани в ЕС и спазване на правилата за свободно движение. Туск ще представи вижданията си днес в Малта на конгреса на Европейската народна партия.

 

На 29 април ще има извънредна среща на държавните и правителствени лидери на страните-членки на ЕС за одобряване на единна позиция относно преговорите за Брекзит. Великобритания трябва по план да напусне ЕС до март 2019 година.

Изходът от преговорите ще предопредели бъдещето на петата най-голяма икономика в света, възлизаща на 2,6 трлн. долара. Дали Лондон ще запази позицията си на един от двата най-големи световни финансови центъра, засега не е ясно, но за ЕС отделянето на Великобритания е най-тежкият удар за последните 60 години изграждане на европейско единство.

 

Под въпрос е поставено и  единството на Обединеното кралство. Малко преди Мей да подпише писмото до Туск парламентът в Единбург даде зелена светлина на шотландското правителство да организира референдум за независимост през 2018 или 2019 година. Британското правителство, от което зависи да позволи подобно допитване, веднага отхвърли вота. В Северна Ирландия, където също доминиращият вот бе за оставане в ЕС, се засилват призивите за присъединяване към Ирландия.

 

Още по темата:

Великобритания задейства излизането си от ЕС 

Пет сценария за Европа след Брекзит

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Великобритания, Брекзит, ЕС, Тереза Мей

Street of Hope

Ученици експериментират в забавна лаборатория

Четвъртък, 03 Октомври 2019 / В клас
Децата ще изследват природните науки чрез забавни експерименти в "Байлаб"    За пета поредна година научната лаборатория за приложна и забавна физика, химия и биология за деца I до VI клас “Байлаб” на фармацефтичния концерн "Байер" ще се проведе през октомври т. г. в Со [...]

Ще стане ли по-качествена храната в училищата

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / В клас
Всички млечни и месни продукти трябва да са по БДС     От днес децата в училищата и детските градини ще ядат храна задължително по Българския държавен стандарт. Това изискване е за киселото мляко, сиренето и кашкавалът, които се предлагат в детските заведения, месните пр [...]