Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вероятен рестарт на АЕЦ „Белене“

Петък, 12 Август 2016 / Общество
956
  • Реактори в музея или частен инвеститор?

Хипотезата не е трябва ли ни Белене, а какво да правим с реакторите, които ще платим, заяви премиерът Борисов

 

Българското правителство вероятно ще рестартира проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от изявленията на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия.

„Действително цялата ми енергия е насочена към това да се измъкнем от тези капани от 2006 г., защото вече хипотезата „Белене” не съществува. Тя трябва да се строи по някакъв начин или реактори да ги сложим в музея на Вежди Рашидов за социалистическите паметници“, заяви той.

Тъй като както през 2012 година, когато спря проекта, така и сега държавата няма пари за изграждането на централата, това можело да стане с частни капитали. Впрочем тази теза се чу за пръв път още преди две седмици и периодично се развива от вицепремиера Томислав Дончев, но без конкретика.

„Ако те са рентабилни толкова – да го направим частен проект, през Агенцията за приватизация с различни варианти, колко да е делът на държавата и ако този проект, както казват БСП е толкова жизнен, ще дойдат частници, ще го закупят и ще го направят, заедно с нашия съпорт”, каза още Борисов. Според него няма друго решение.

Борисов припомни решението на Арбитражния съд в Женева. Според него Българя трябва да плати на руската страна 557 млн. евро неустойка плюс 167 хил. евро дневно лихва за забавено плащане. Той допълни, че досега "гьолът" в Белене е глътнал 708 млн. евро.

"Тук вече не става въпрос дали искаме или не два реактора, а да си платим. Хипотезата не е трябва ли ни Белене, а какво да правим с реакторите, които ще платим. До тук почти 3 млрд. лв. са похарчени", каза Борисов.

Във връзка с изграждането на европейския газов хъб "Балкан" Борисов отбеляза, че вече сме си извадили поуката и затова първо искаме разрешение от Европейската комисия и след това ще го строим.

На въпроса има ли преориентация във външно политически аспект на страната ни към Русия, премиерът се ядоса.

„Темата е защо нашият европейски газов хъб да няма доставка и на руски газ, след като вече сме направили диверсификацията и интерконекторите с Румъния и с Гърция. Защо през натовска Турция, Гърция и Италия може да отива руски газ, както и през натовска Холандия и Германия, и тук вие да ми казвате, че този наш икономически интерес е преориентация – той не е преориентация това е наш интерес“, разпали се Борисов.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, НЕК, Атомстриойекспорт, рестарт

Street of Art

Last Christmas за пръв път в UK Top 10

Неделя, 01 Януари 2017 / Под прожектора
  Джордж Майкъл е оставил 3 неиздадени албума     Хитът на Джордж Майкъл Last Christmas за пръв път от излизането си попадна в Топ 10 на британските чартове след новината за смъртта на певеца, съобщи БГНЕС. Композицията зае седмо място в официалния хит парад на Великобритан [...]

Пол Маккартни издаде нов албум

Събота, 08 Септември 2018 / Под прожектора
„Станция Египет“ създава усещането за музикално пътешествие   Бившият член на Бийтълс Пол Маккартни издаде своя 17-ти солов албум – „Станция Египет“ ("Egypt Station"). Официалната дата на излизането на албума е 7 септември, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. [...]