Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вероятен рестарт на АЕЦ „Белене“

Петък, 12 Август 2016 / Общество
837
  • Реактори в музея или частен инвеститор?

Хипотезата не е трябва ли ни Белене, а какво да правим с реакторите, които ще платим, заяви премиерът Борисов

 

Българското правителство вероятно ще рестартира проекта АЕЦ "Белене", стана ясно от изявленията на премиера Бойко Борисов пред Нова телевизия.

„Действително цялата ми енергия е насочена към това да се измъкнем от тези капани от 2006 г., защото вече хипотезата „Белене” не съществува. Тя трябва да се строи по някакъв начин или реактори да ги сложим в музея на Вежди Рашидов за социалистическите паметници“, заяви той.

Тъй като както през 2012 година, когато спря проекта, така и сега държавата няма пари за изграждането на централата, това можело да стане с частни капитали. Впрочем тази теза се чу за пръв път още преди две седмици и периодично се развива от вицепремиера Томислав Дончев, но без конкретика.

„Ако те са рентабилни толкова – да го направим частен проект, през Агенцията за приватизация с различни варианти, колко да е делът на държавата и ако този проект, както казват БСП е толкова жизнен, ще дойдат частници, ще го закупят и ще го направят, заедно с нашия съпорт”, каза още Борисов. Според него няма друго решение.

Борисов припомни решението на Арбитражния съд в Женева. Според него Българя трябва да плати на руската страна 557 млн. евро неустойка плюс 167 хил. евро дневно лихва за забавено плащане. Той допълни, че досега "гьолът" в Белене е глътнал 708 млн. евро.

"Тук вече не става въпрос дали искаме или не два реактора, а да си платим. Хипотезата не е трябва ли ни Белене, а какво да правим с реакторите, които ще платим. До тук почти 3 млрд. лв. са похарчени", каза Борисов.

Във връзка с изграждането на европейския газов хъб "Балкан" Борисов отбеляза, че вече сме си извадили поуката и затова първо искаме разрешение от Европейската комисия и след това ще го строим.

На въпроса има ли преориентация във външно политически аспект на страната ни към Русия, премиерът се ядоса.

„Темата е защо нашият европейски газов хъб да няма доставка и на руски газ, след като вече сме направили диверсификацията и интерконекторите с Румъния и с Гърция. Защо през натовска Турция, Гърция и Италия може да отива руски газ, както и през натовска Холандия и Германия, и тук вие да ми казвате, че този наш икономически интерес е преориентация – той не е преориентация това е наш интерес“, разпали се Борисов.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

АЕЦ Белене, НЕК, Атомстриойекспорт, рестарт

StreetInside

Сами и щастливи

Понеделник, 14 Март 2016 / Към себе си
  Десет удивителни неща, които се случват, когато се научим да се наслаждаваме на самотата   За някои хора самотата е изпитание. Вместо да се чувстват спокойни и ведри, липсата на други хора около тях, им носи чувство на тревожност, самота и изоставяне. Ако това описва вашата реа [...]

Защо интелигентните хора не са щастливи

Четвъртък, 06 Април 2017 / Към себе си
Те може да имат любящ партньор, семейство и добра работа, но нещо ги кара да се чувстват самотни, тъжни и обезкуражени. Както казва Ърнест Хемингуей, „щастието в интелигентните хора е най-рядкото нещо, което познавам“. Ето шест възможни причини за това защо интелигентните хора ряд [...]