Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Влизат в сила новите правила за движение

Събота, 21 Януари 2017 / Общество
596
  • Водачи в столицата вече останаха без регистрационни табели

Глобите са драстично завишени

 

Столичен шофьор бе първият, който остана без номера на автомобила си, след влизането в сила на промените в Закона за движение по пътищата днес.

Водачът бил спрян за проверка от пътни полицаи на Ботевградско шосе. Той отказал да духа на дрегера заради което номерата на колата му били свалени, плюс това е глобен с 2000 лева. Мъжът ще може да регистрира номерата си отново едва след 1 година, съобщи "24 часа".

 

Движение в насрещното 

 

От МВР напомнят, че с промените в закона се забранява извършването на внезапни маневри. Забранява се движението в насрещното по автомагистрала и скоростен път, като нарушението се наказва с лишаване от право на управление на моторно превозно средство за три месеца и глоба 1000 лв.

 

Гонки 

 

Забранява се и организирането и участието в гонки и ще се налагат съответните санкции, като за първо нарушение глобата е глоба 3000 лева и до една година без книжка. Въвежда се задължение за включване на къси светлини при движение в тунел.

 

Скорост

 

За шофиране с превишена скорост в населено място глобите скачат сериозно: при нарушение с между 31 и 40 км/ч санкцията е 400 лв., с над 40 км/ч – 600 лв. и над 50 км/ч – 700 лв.

При същото провинение, но извършено извън населено място увеличението на санкциите също е двойно. Над 30 км/ч от 150 лв. глобата вече е 300 лв., съответно 400 лв. за скорост с над 40 км/ч над позволената и 600 лв. плюс 50 лв. за всеки 5 км/ч над 50 км/ч.

 

Алкохол 

 

Санкциите за шофиране след употреба на алкохол също за завишени и променени. Те започват при стойности между 0,5 и 0,8 промила – 6 месеца без книжка и парична глоба от 500 лв. Над 0,8 промила в кръвта биха ви лишили от правоуправление за година, а отказ от тест с дрегер или кръвна проба се наказват глоба до 5000 лв. и три години без книжка.

 

Пешеходци 

 

Бяха премахнати и текстовете, които позволяваха пешеходците, блъснати от автомобил на пешеходна пътека, също да носят отговорност. Подобно тълкувателно решение на отменените текстове дойде и от Върховния касационен съд и ако трябва да обобщим с едно изречение тази промяна – то пешеходецът не може да носи вина при подобни инциденти.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Закон за движение по пътищата, санкции, алкохол, превишена скорост

StreetInside

Приятелите или семейството?

Сряда, 05 Юли 2017 / Към себе си
Не едно изследване показва, че хората, с които имаме най-пълноценни отношения, са извън роднинския кръг   Казваме, че семейството и домът са нашата опра, но живеем в динамични времена и много често сме далеч от дома и разчитаме на приятелите си. Всъщност много изследвания показват [...]

Отмъщението не помага

Неделя, 17 Април 2016 / Към себе си
Мислите за лоши неща само ще ви наранят още повече и ще объркат живота ви     Чувството на гняв и разочарование, които изпитваме, когато любим човек ни предава, могат да бъдат всепоглъщащи и неконтролируеми. Но всеки, който поволява тези негативни емоции да го обсебят и е отмъстил [...]