Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всеки се ражда различен

Неделя, 03 Декември 2017 / Общество
933
  • lfly.ru

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

 

Всеки човек се ражда уникален и единствен в този свят. Да се родиш с увреждане в България, означава, че си се родил с етикета инвалид. Негоден, невалиден за обществото.

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания с цел да мотивира политици и институции за ефективни действия гарантиращи достъпна среда, равни права и достоен живот на тези хора.

Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, достъпът до образователната система и пазара на труда. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както и хората без увреждания.
Посланието на този ден е да поставим ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

На този ден хората с проблеми се опитват да напомнят за съществуването си, защото в България те са забравени.

От тяхна гледна точка, думата интеграция е клише, лишено от съдържание. Голяма част от хората със специфични нужди не могат да излязат от домовете си заради недостъпността на средата, нямат достъп до здравни грижи и до пазара на труда и единственият им доход е минимална инвалидна пенсия.

 

Вижте още:


Милена Тодорова: Надежда винаги има, целя се в Токио 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

международен ден на хората с увреждания, инвалид, увреждане

StreetView

Най-странните плажове в света

Понеделник, 02 Октомври 2017 / Места
  За сбогуване с лятото решихме да се разходим до най-страните плажове в света, поне според нас. Може и да звучи странно, но се оказва, че има хора, които приемат за истинска атракция прелитащите над главите им самолети. Странни солни фигури, стъкълца и естествено невероятни гледки. [...]

Екоекспедиция на река Кастракли

Четвъртък, 12 Май 2016 / Приключения
  Можете да помогнете за възстановяването на природата в Родопите   Всеки, който обича разходките в планините, може да се включи в специална двудневна експедиция за почистване на ждрелото на река Кастракли в Родопите. Такова нещо не се е случвало в последните 40 години. Затова час [...]