Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всеки се ражда различен

Неделя, 03 Декември 2017 / Общество
888
  • lfly.ru

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

 

Всеки човек се ражда уникален и единствен в този свят. Да се родиш с увреждане в България, означава, че си се родил с етикета инвалид. Негоден, невалиден за обществото.

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3-ти декември за Международен ден на хората с увреждания с цел да мотивира политици и институции за ефективни действия гарантиращи достъпна среда, равни права и достоен живот на тези хора.

Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, достъпът до образователната система и пазара на труда. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както и хората без увреждания.
Посланието на този ден е да поставим ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му.

На този ден хората с проблеми се опитват да напомнят за съществуването си, защото в България те са забравени.

От тяхна гледна точка, думата интеграция е клише, лишено от съдържание. Голяма част от хората със специфични нужди не могат да излязат от домовете си заради недостъпността на средата, нямат достъп до здравни грижи и до пазара на труда и единственият им доход е минимална инвалидна пенсия.

 

Вижте още:


Милена Тодорова: Надежда винаги има, целя се в Токио 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

международен ден на хората с увреждания, инвалид, увреждане

StreetView

Еверест – огромно сметище на покрива на света

Петък, 07 Юни 2019 / Места
Тонове боклук и човешки жертви в името на мечтата да се качиш на най-високия връх   Тонове боклук и десетки загинали – заради огромния наплив от алпинисти в последните години Еверест се превръща в огромно сметище, а ледовете започват да се топят. А желанието на хиляди катерачи да [...]

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]