Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всеки трети – с висше, всеки втори не го ползва

Четвъртък, 04 Август 2016 / Общество
4957
  • pixelmedia.bg

Около 60% от завършилите университети работят по средна специалност

 

Около 30 на сто от българите на възраст 30-34 години у нас са с висше образование, става ясно от проучване на Евростат за образованието в ЕС през 2015 г.
В категорията от 24-54 години висшистите у нас са около 1/3 от работоспособното население. В тази възраст със средно образование са около 54%, а с основно - около 17%. Значително по-нисък е процентът на българите висшисти в категорията 55-74 години - те са около 21%, докато със средно образование са 51,4%, а с основно - 27,8%.
По данни на Министерството на образованието обаче над половината от завършилите висше образование не работят по специалността си. Или, около 60% от хората с диплома за бакалавър или магистър заемат работно място, изискващо средно образование.

Затова целта е субсидиите за университетите да се обвържат с качеството на образованието, тоест да се обучават по-малко, но качествени кадри.

В момента висшите училища предлагат около 72 хиляди места при по-малко от 50 хиляди потенциални кандидати. Около 20% от абитуриентите избират да продължат образованието си в университети в чужбина.

Намалява приема в техническите университети и приложните специалности, а около 65% от предлаганите специалности са в направления, за които няма търсене на пазара на труда - „икономика“, „право“, „администрация“, „хуманитарни науки“.

Общо в 28-те страни от ЕС с висше образование е около 40% от населението. Най-напред по този показател са Исландия, Швейцария и Норвегия. Най-нисък дял на висшистите – под 29%, имат Италия, Румъния, Малта и Словакия.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Евростат, висше образование, университети, пазар на труда

StreetView

Резерватът Селъс в Танзания

Понеделник, 14 Август 2017 / Места
Едно от най-ценните места от дивата природа е сред застрашените обекти на ЮНЕСКО заради бракониерския лов на слонове и носорози   Резерватът Селъс е едно от последните места със запазена дива природа в Африка. Той е дом на голям брой слонове, гепарди, крокодили, хипопотами и диви кучета [...]

Забавни родителски провали

Сряда, 01 Ноември 2017 / Приключения
  Да си родител не е лесна работа и тези, които имат деца, добре знаят това   Независимо от нашите най-добри намерения, понякога ситуацията може да стане неудобна, особено когато малките ни грешки са на гърба на децата. BoredPanda предлага колекция с родителски провали, които [...]