Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всеки трети българин живее в тежки лишения

Петък, 16 Септември 2016 / Общество
2253
  • plovdivskinovini.com

Половината пенсионери изпадат под линията на бедност от 325 лева

 

Всеки трети българин живее на границата на мизерията, показват данните на националната статистика. Под официалната линия на бедност, която е малко на 325 лева месечен доход, изпадат 22% от българите, или точно 1,585 млн. души. Ако обаче от техния доход се извадят различните помощи (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), хората живеещи със средства под минималните, определени от държавата като минимум за физическо оцеляване, биха били 28,4%.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 42.9%.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда, посочват от НСИ. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (53.3% за 2015 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е по-висок в сравнение с безработните жени.

 

Пенсионерите гладуват

 

Най-зле живеят самотните възрастни хора и семействата с три или повече деца.

Най-голямо нарастване на риска от бедност през 2015 г. в сравнение с 2014 г. се наблюдава при едночленните домакинства с лице на възраст над 65 години - с 13.8 процентни пункта.

Най-малко лишения има в семействата с двама възрастни и едно дете, от които 12.9% попадат в графата „бедни“ и в домакинства с двама възрастни под 65 години (15.1%).

Най-висок е относителният дял на бедните сред лицата от ромската етническа група - 67.2%, а най-нисък сред лицата от българската етническа група - 15.2%. Тук обаче влизат половината (49.9%) от българските пенсионери!

 

Работещите бедни

 

През 2015 г. 34.2% от населението живее в тежки материални лишения.

Най-висок е относителният дял на работещите бедни сред турската етническа група - 26.7%, при 20.8% работещи бедни от ромската етническа група и 18.9% сред българската етническа група. В същото време над 60% от българите се лишават от почивка извън дома, над половината – 53% не могат да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (53.3%).

36.7% посочват, че не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 39.2% от лицата се ограничават при отоплението на жилището си.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бедност, пенсионери, роми, безработни

StreetInside

Кръст за защита от нападение

Понеделник, 30 Май 2016 / На предела
  Още една техника за психическа защита, но трябва да внимавате с нея   Ако сте сигурни, че някой източва енергията ви или ви въздейства разрушително чрез агресията си, това е още един метод за психическа самозащита. Тази техника е наречена „кръст“. Тя е нещо като &b [...]

Децата с аутизъм и телепатията

Сряда, 11 Октомври 2017 / На предела
Изследване показва, че те може би притежават свръхестествени способности    Ако някога сте били заобиколени от деца аутисти, тогава може би знаете колко различни са те. Трудно е да се определят и категоризират симптомите на аутизма обаче, защото той има различни спектри. Някои [...]