Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяка болница ще може да отвори спешно отделение

Петък, 04 Август 2017 / Общество
269
  • bnr.bg

Министерство на здравеопазването публикува за обществено обсъждане нов стандарт за „Спешна медицина”

 

Спешните центрове към болниците ще могат да разполагат с по-малък брой лекари със специалност “Спешна медицина” или “Анестезиология и интензивно лечение”, както и с по-малък брой легла за спешни пациенти, предвижда новият стандарт за спешна помощ, изготвен от здравното министерство. Така ще може да се преодолее недостигът на медицински специалисти.

Ревизията на стандарта, който влезе в сила преди година, се налага след като беше обжалван в съда от няколко сдружения на болници. Те твърдяха, че изискванията за лечебните заведения са завишени.

Новият проект предвижда да отпадне изискването за минимална площ във всички помещения на спешните отделения, което ще даде възможност на всички болници да разкрият структури за оказване на спешна медицинска помощ спрямо материално-техническите и финансовите си възможности.

Намаляват и някои изисквания към нужния дежурен персонал - вместо 6 броя постове за спешни прегледи в отделенията, сега ще се искат четири. Реанимационните постове в шокова зала от два се редуцират на един, а леглата в зоната за наблюдение - от четири на две.

В спешната извънболнична помощ се запазва въведеният триаж. Пациентите ще се делят на три категории и в бъдеще – много спешни с код „червено" – човек в критично състояние, по-малко спешни с код „жълто" - нестабилен или потенциално нестабилен спешен пациент и не спешни с код „зелено" – стабилен спешен пациент.

При транспорт с линейка времето от поемането на сигнала от екипа до достигането на пациента остава до 8 минути за код червено, до 20 за код жълто и до 2 часа за код зелено. За стигане на пациента до болница от момента на натоварването му в линейката времето е 10 минути, както е и в момента. Екипите на “Спешна помощ” ще имат и между 5 и 20 минути време, в което да предадат транспортиран пациент в приемното заведение, след което да се отправят към друг адрес.

Промените няма да доведат до влошаване на качеството или до ограничаване на достъпа на населението до спешна медицинска помощ, посочват от здравното министерство. Освен това промените няма да доведат до преки финансови въздействия, уверяват от ведомството.

Предстои всички страни да дадат становищата си в едномесечен срок. Приемането на стандарта е важно и заради проекта за модернизация на спешната помощ със 160 млн. лева европейски средства.

 

 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

болници, спешни отделения, стандарт за спешна медицинска помощ

StreetView

Зад кулисите на цирка

Събота, 17 Ноември 2018 / Приключения
„Циркът не е нормален живот, а последната истинска романтика“   По този начин мислят хората, свързани с манежа и изкуството, което създават под шарената шатра.     Циркът е нещо повече от представление, той е начин на живот за хората, които са го избрали. Пове [...]

Олимпийските съоръжения след игрите

Събота, 20 Август 2016 / Места
Само чрез разработване на обектите инвеститорите могат да си върнат парите, които са инвестирали в изграждането на парка за олимпийските игри   След 21 август всички медали ще са спечелени.Вълнението ще се е уталожило и тълпите ще са се разпръснали, тъй като Олимпийските игри 2016 прикл [...]