Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяка капка има значение

Сряда, 07 Юни 2017 / Общество
361
  • bnr.bg

Съвсем скоро всеки четвърти човек на планетата няма да има вода за пиене

 

Изчерпването на водните ресурси по света ще доведе до това, че към 2050 г. четвърт от световното население ще усеща хроничен недостиг на вода, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутереш, цитиран от ТАСС и агенция „Фокус“.

„В условия, когато потребността от питейна вода расте към средата на века с около 40%, а също така и в условията на глобалните климатични изменения, оказващи въздействия на всички страни, въпросът за недостига на питейна вода предизвиква нарастващо притеснение“, подчерта той, отбелязвайки, че „водата, мирът и сигурността са неразделно свързани“.

„Ако не бъде изработен ефективен механизъм за управление на водните ресурси, рискуваме да се окажем в ситуация, когато рязко ще се изострят споровете между отделните общности и дори държави“, подчерта той, напомняйки, че по света има 270 речни басейна, които се използват като източник на прясна вода от две или повече страни, и тези речни басейни дават питейна вода на 40% от световното население.

Като мярка за решаване на проблема и за избягване на разхищението на водните ресурси преди време от организацията предложиха питейната вода да поскъпне.

 

Колко сериозен е проблемът?

 

Един от най-наболелите проблеми е нарастването на световното население от сегашните 7,3 милиарда на прогнозирани над 9 милиарда през 2050 година. Заради това нуждите от питейна вода ще скочат с 55%, като основна причина за това е земеделието, което днес вече употребява 70 на сто от водата, показва доклад на ООН. Към това се добавят климатичните проблеми и все по-големите градове.

20% от подпочвените води са застрашени от прекомерното потребление. В някои части на Китай, Съединените Щати, Индия и Близкия Изток използването на подпочвени води е неустойчиво и те не могат да се възстановяват, алармират специалистите. 

 

Колко е водата?

 

Въпреки че над 70% от повърхността на Земята е покрита с вода, по-малко от 3% от нея е годна за пиене. Едва една трета от годната за пиене вода е достъпна за хората, тъй като останалата част от нея се намира в полярните ледени шапки, посочва доклад на Световния фонд за дива природа - WWF.

По-голямото количество от тази вода е под земята или се съхранява в почвата. По-малко от 0,3% от нея се намират в реките и езерата.

В момента над 1 млрд. души по света изпитват недостиг на чиста питейна вода. Повече от 2,6 млрд. не разполагат с елементарна канализация. Повечето от тези хора живеят в бедните страни в света – над 50% от населението на Африка страда от шестте най-популярни болести, свързани с липсата на питейна вода или с лошото й качество.

Реките, езерата и влажните зони са сред най-застрашените хабитати на планетата. Според индекса “Жива планета” на WWF, който изследва дивата природа на земята от 70-те го- дини на миналия век насам, водните басейни на сушата и сладководните местообитания имат ключово значе- ние за оцеляването на живота на Зе- мята и за биоразнообразието. Първо, защото те са много богати на различ- ни видове и второ, защото при про- мишлени инциденти (като например производствени аварии), те могат да служат като буфер и да не позволят на проблема да се разпростре.

 

Как да спестим вода?

 

WWF предлагат няколко прости начина за спестяване на вода, които помагат не само на природата, но и на бюджета ни.

 

- Проверявайте редовно крановете на чешмата и душа

Един повреден кран може да изхарчи до 75 литра вода дневно. Това означава 2250 литра вода за месец.

 

- Не използвайте тоалетната за кошче за боклук

Всяко пускане на водата от тоалетното казанче изразходва между 3 и 6 литра. Затова не използвайте тоалетната, за да изхвърляте боклук.

 

- Използвайте водноефективни смесители

Смесителите с аератор смесват водата с въздух и така намаляват консумацията. Аератор може да се намери за под 10 лв.

 

- Спирайте чешмата, когато миете зъбите си

По този начин вие спестявате между 6-14 литра дневно.

 

- Душ вместо вана

Бързият душ е освежителен и използва много по-малко вода, отколкото ако взимате вана. Това може да усетите и по намалялата сметка за вода.

 

- Използвайте екологични препарати за почистване

Това е не само по-добре за природата, но и за вашето здраве. А и разликата в цената спрямо обикновените препарати е незначителна.

 

- Дръжте бутилка вода в хладилника си

Често пускаме продължително време крана на чешмата просто за да изстудим вода за пиене. Вместо това оставете бутилка, която да се изстудява в хладилника.

 

- Използвайте водноефективно тоалетно казанче

По този начин семейство с две деца може да спести до 850 литра вода месечно. Ако не желаете да купувате ново казанче, можете да трансформирате вашето така, че да изразходва по- малко вода!

 

- Събирайте дъждовна вода

Дъждовната вода е много добра за поливане на растенията или моравата ви. Тя успешно може да сеизползва за миене на колата или за пране. (За което в такъв случай ще ви е необходимо съв- сем малко количество прах за пране).

 

- Използвайте миялната машина само когато е пълна

Машините за миене на съдове използват 8 пъти по-малко вода за измиването на купчина чинии, отколкото ако ги миете под течаща вода. Това обаче е в сила само когато уредът е пълен.

 

- Намалете консумацията на месо

За производството на 1 кг телешко са необходими около 15 500 литра вода, а за производството на килограм пилешко - 3900 литра. Това количество естествено варира в зависимост от вида земеделие и местния климат. Ако искате да сте полезни на природата и не искате да се отказвате от месото - консумирайте местно производство, продукт на биоземеделски практики.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

вода, педостиг на вода, ООН, WWF, ресурси на планетата, екология

Street of Hope

Как да разкодираме бебешкия плач

Събота, 23 Април 2016 / Гласът на детето
  Глътка свеж въздух може да спре плача като с вълшебна пръчица   Неудържимият бебешки плач е един от най-големите кошмари на всяка майка. Особено, когато бебето е още малко и крехко, а ние не знаем какво иска да ни каже. Затова и първата ни задача е да разберем каква е причината [...]

Балът за прием след 7 клас ще се образува от различни предмети

Вторник, 28 Март 2017 / В клас
Училищата могат да изберат различни учебни предмети при образуването на бала за прием след седми клас за всяка отделна паралелка. Разлика може да има дори между две паралелки с един и същи профил в едно и също училище. Става дума само за избора на двата предмета от свидетелството за завършено [...]