Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всяко трето българско дете живее в риск от бедност

Сряда, 13 Февуари 2019 / Общество
239
  • pixabay.com

Статистическите данни показват, че в последните 10 години картината се влошава

 

Всяко трето българско дете живее в риск от бедност и социално изключване. Това показват данни към 2017 година, цитирани от вицепремиера по икономическата и социалната политика Марияна Николова в отговор на въпрос от народен  представител, съобщи БГНЕС.

Според ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC) относителният дял на бедност при децата у нас се увеличава:

 

2008 г. – 25.5%

2009 г. – 24.9%

2010 г. – 26.7%

2011 г. – 28.4%

2012 г. – 28.2%

2013 г. – 28.4%

2014 г. – 31.7%

2015 г. – 25.4%

2016 г. – 31.9%

2017 г. – 29.2%.

 

Данните за 2017 г. показват, че социалните трансфери към домакинствата намаляват риска от бедност сред децата с 12.6 процентни пункта. Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред възрастните едночленни домакинства, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца. Най-висок е рискът от бедност при домакинства с три и повече деца (65%), следвани от дела на възрастните едночленни домакинства (55%) и самотните родители (35.7%).

Естествен е изводът, че една от основните причини за детската бедност е свързана с липсата на заетост и доходи от труд на родителите. „Усилията са насочени към непрекъснато усъвършенстване на различните области на социалната политика, включително чрез подобряване на трудовото законодателство, подобряване на подкрепата за различни групи уязвими лица, включително за хората с увреждания и други“, подчертава Николова.

На фона на тези данни тече политическ дебат по какъв начин да бъдат интегрирани ромите, така че повечето хора от тази група, живеещи в крайна бедност, да изпращат децата си на училище и работят и живеят в нормални условия. Лидерът на ВМРО и вицепремиер в кабинета Красимир Каракачанов предложи концепция, която предизвика спорове с някои от радикалните си идеи. Сред най-категоричните мерки, които се предлагат, са ограничаване на бременността за майки, оставили в институции две или повече деца, ограничение на достъпа до социалната система на децата, които  раждат деца, безплатни аборти за жените от ромски произход, които не желаят последваща бременност.

 

Вижте още:

Под границата на бедност

Всяко второ дете няма с какво да играе навън

В спиралата на бедността

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бедност, деца, роми, пенсионери, хора с увреждания

StreetView

Панагюрище – духът на Априлското въстание

Вторник, 10 Юли 2018 / Места
В последните години градът се развива и като дестинация за различен туризъм   В последните години градът на Райна Княгиня се развива не само като исторически център, който пази в сърцето си от най-светите периоди от българската история. А и като място, на което разходката се съчетава с [...]

Гнездото на тигъра

Събота, 08 Октомври 2016 / Места
До известния скален манастир в Бутан се стига трудно, но всяко стъпало си заслужава гледката      Манастирът „Гнездото на тигъра” (Tiger’s Nest Temple) е едно от най-свещените места в Бутан. Построен върху почти вертикална скала на 3000 м височина в Хималаит [...]