Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Всички министри искат втори лифт в Банско

Понеделник, 11 Декември 2017 / Общество
1379
  • За да остане природа в България
  • За да остане природа в България
1 / 2

Очаква се през тази седмица правителството да гласува за промяната на концесионния договор за ски зоната

 

По странен, макар и не неочакван начин показва властта загрижеността си за българския спорт – изграждането на хиляди километри нови писти в защитени територии ще даде възможност на българските спортисти да тренират на родна земя, а не в чужбина. Поне според думите на спортния министър Красен Кралев, казани пред медиите след поредната дискусия за промяната на договора за концесия на ски зоната в Банско. „Имаме 200 км писти, като в Чехия са 7000, Словакия - 2000. Как може да се състезаваме с тях“, попита Кралев.

Официално проектът на решение на правителството за промяна на условията за ползване на части от Пирин в района на Банско се мотивира с необходимостта от изграждане на втори лифт в курорта, тъй като сегашният не можел да поеме тълпите от желаещи да се качат на пистите. Дали твърдението, че пистите са тесни не противоречи на намеренията за изграждане на втори лифт е отделен въпрос, но от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" питат: "Как се обясняват опашките пред кабинковата линия, като за 2014 г. се отчитат среднодневно 2579 карти и билети, за 2015 - 2813 карти и билети, а за 2016 - 3626 карти и билети? Обръщаме ви внимание, че кабинката има часови капацитет от 2000 души".

Останалите министри, присъствали на срещата, обаче продължиха да твърдят, че става дума само за строителство на още едно /екологично/ лифтово съоръжение, а не са нови писти, въпреки че в проекта за концесионен договор се посочва, че концесията се разширява в обхвата на буферната зона на защитената територия. Тъй като в самия договор пише, че концесията е за строителство на ски писти и съоръжения, това може да означава и разширяване на сега съществуващите писти.

 

В дискусията участваха министърът на екологията Нено Димов, министърът на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев, както и бившите министри на околната среда Евдокия Манева, по чието време е сключена концесията и Нона Караджова. За сметка на това отсъстваха природозащитниците, които изпратиха до медиите нова позиция, според която предложената промяна в концесионния договор на ски зона Банско нарушава Директивата за концесиите и навлиза в обекта на ЮНЕСКО.

„Бързането за прокарване на промяната е опит да се избегне прилагането на новия Закон за концесиите, който влиза в сила от 5 януари. Тъй като размерът на концесията надхвърля сумата от 5 млн. евро оборот за срока ѝ, според новия закон за промяната трябва бъде уведомена Европейската комисия. Нещо повече – ще се наложи да се доказва пред Комисията, че настоящият концесионер е единственият, който би могъл да стопанисва зоната след изменението, предвиждащо увеличаване на площта на новото строителство“, пишат от Коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитните организации посочват, че решението, което ще вземе правителството на практика представлява схема за непозволена държавна помощ за концесионера и неговите офшорни дружества собственици. По цени към 2017 г. тази помощ за следващите 15 години може да достигне над 100 милиона лева. Според тях анализът на координатите, използвани в проекторешението за разширяване на концесията показват, че новите площи включват и части от зоната за ограничаване на човешкото въздействие на Национален парк "Пирин", както и части от обекта на ЮНЕСКО, което е нарушение на решенията на Комитета за световно наследство.

На това бившият министър на екологията от първото правителство на Борисов Нона Караджова задочно отговори, че твърденията им са неверни, защото обектът е извън директивата за концесиите от 2014 година и няма как България да търпи санкции. Тя посочи и, че община Банско не е имала възможност да внесе безпроблемно преди време предложение за въжена линия – това било невъзможно,защото според сегашния план за управление не може да се инициира какъвто и да е обект.

Караджова обаче потвърди, че екоминистерството е измерило ползваната от концесионера зона и наистина са открити нарушения според сегашния договор, които не са били санкционирани. Това означава, че концесионерът на пистите и сега ползва по-голяма от разрешената му площ, но властта е готова да му предостави още.

 

В сряда (на заседанието на Министерски съвет) трябва да се промени концесионният договор, който да бъде приведен към сега действащото законодателство", обясни сегашният екоминистър Нено Димов след края на събитието. На опасенията, че лифтът е само параван за масова сеч в територията на Национален парк „Пирин“ Димов отговори, че новият договор по никакъв начин не променя концесионната територия, договорена през 2001 г.

Министърът на турзима Николина Ангелкова обяви, че министерството подкрепя изграждането на лифт в Банско – естествено за да се развива ски туризмът. "Абсолютно защитен е Национален парк "Пирин", увери и Ангелкова.

"Запомнете тези хора - те нямат идея какво правят. Новият лифт и писти ще доведат до нов бум на строителството в Банско и района, което ще доведе до ново искане за нови писти и лифтове.
Конфекционно строителство, конфекционен туризъм - без никаква идея за продуктово позициониране. Синдромът Слънчев бряг - квадратните метри засторени площи, километрите писти. 
Мас маркет.
Без мораториум върху строителството долу, никакви нови лифтове и писти няма да стигнат. И защо питам не се фокусираме върху нови курорти - като този под връх Ком, а всичко и всеки говори за Банско?!
По-малко, по-добре, повече приходи, повече устойчивост", написа във Фейсбук бившият посланик на България в Москва Илиян Василев. 

 
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Банско, ски зони, лифт, Национален парк Пирин, природа

StreetView

В Китай строят копие на „Титаник“

Петък, 02 Декември 2016 / Места
  Корабът  ще е „потопен“ в провинция Съчуан   Китайска корабостроителна компания строи копие на печално известния параход "Титаник", съобщиха световните агенции. Корабът ще е с дължина 269 м и ширина 29 м. За разлика от оригинала, дубликатът на океанския лайнер [...]

Следваща цел: Марс

Вторник, 16 Януари 2018 / Приключения
Основателят на Mars One Бас Лансдорп ще изнесе публична лекция в София на 23 март   Над 100 човека вече са избрани да отпътуват за Марс и да поставят началото на един нов свят – за себе си и за човечеството. Сред тях са Илън Мъск, Стивън Хокинг, Бъз Олдрин и други от най-светлите [...]