Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

За няколко конски кожи

Петък, 30 Март 2018 / Общество
1428
  • btvnovinite.bg

 

Когато чиновниците ползват закона като бухалка, следва единствено смърт...

 

Помните ли кончетата, които бяха конфискувани и убити от служители на Българската агенция за безопасност на храните, само защото са били превозвани без документи? Четири невинни бебета от защитена порода, откупени с цел спасяването им от заколение, за които в бързината хората не бяха извадили документи за превоз. Служителите на БАБХ приложиха буквално закона без да изследват животните за заболявания, просто ги убиха. Заедно с две кучета, превозвани от същите хора. Конете са били без чип, защото според същия този закон, за да бъде поставен чип, е нужно да са навършили 1 година, но това не трогна чиновниците. А причината животните да са без транспортни документи беше бюрокрацията на същите тези чиновници.

Помните ли конфискуваните и умъртвени над 100 редки птици, които първоначално бяха настанени под карантина в Столичния зоопарк? Екзотичните пернати бяха убити въпреки съпротивата на ръководството на зоопарка, без да има към онзи момент излезли изследвания за птичи грип, без да има гнезда на птичи грип някъде у нас, или някъде в страните, от които идваха птиците. После беше съобщено, че при две от умъртвените птици е установен птичи грип. Проблем имаше, защото екзотичните птици бяха внесени нелегално, но това не би трябвало непременно да е причина за убиването им. По време на скандала излезе неофициална информация, че чиновниците от БАБХ си отмъщавали заради заминалите за Холандия лъвчета Масуд и Терез, спасени благодарение на гражданската енергия и протести и с усилията на огромен брой доброволци и неправителствени организации (и приютени за малко в зоопарка). За същите тези лъвчета БАБХ отказа да издаде документи за транспорт, защото ги искаха в зоокъта в Пазарджик.

Възможно е и да не помните новината за разпореждането за умъртвяване на 140 хиляди птици във ферма в Генерал Тошево – кокошки носачки заедно с продукция от 60 хиляди яйца. Тя се появи почти веднага след убиването на екзотичните птици. Официално беше съобщено, че става въпрос за птичи грип, макар че това огнище като че се появи от нищото - обикновено силно заразно заболяване като птичия грип се разпространява бързо и на много места в страната. Дали това огнище не остана едиствен случай заради бързата реакция на БАБХ? Възможно е...

А сега към бруталния случай с оставените да умрат от глад и студ коне в Осоговската планина. Ако попитате БАБХ, те няма да ви кажат колко от животните са живи, нито колко са мъртви. Нямат информация, въпреки че имат правомощия да проверяват. Не са проверявали обаче, защото нямали нито един постъпил сигнал. Странно как в гореописаните случаи реагираха светкавично без постъпили сигнали. Случаят се проверява от прокуратурата (за причиняване на смърт на неустановен брой коне) и от земеделското министерство – заради отпуснатите субсидии, а също и от централата на БАБХ - за условията, в които са отглеждани.

Вчера министърът на земеделието Румен Порожанов съобщи, че директорът на БАБХ - Кюстендил ще бъде уволнен, защото проверката на място е трябвало да подскаже на служителите в регионалната служба, че във „фермата“ на Петър Пищалов условия за отглеждане на животни няма. Да, но човекът е получил субсидия за това, при това сумата е доста добра – 200 хиляди лева. И даже се оплака, че докато бил при конете си в планината, една крава му умряла по време на раждане (пред радио Фокус).

На свой ред Пищалов обясни, че не бил подал сигнал, че конете му изчезнали, защото не ги е пуснал законно на „паша“ по чукарите. А те пък изчезнали, защото доброволци ги открили в снега и студа високо в планината и ги свалили в ниското с цел оцеляването на животните. Пред Радио Фокус Пищалов попита защо хората, които са открили животните не са го информирали и не са уведомили властите. И обясни, че там, където са били оставени, конете са имали възможност да намерят храна, докато в ниската част на планината нямало такава. Така доброволците излязоха виновни за смъртта на изоставените коне. 

След проверката ще стане ясна финансовата санкция за собственика на конете, предстои и прокуратурата да се произнесе. Но пък от същата регионална служба на БАБХ съобщиха, че животните ще бъдат върнати на собственика си докато се изясняват обстоятелствата. Сигурно е такъв законът – убиваш здрави животни, но връщаш болните на този, който носи вина за състоянието им. В този случай ще се чакат резултати от проверките преди да стане ясна съдбата на оцелелите (според нас благодарение на доброволци, а не на институциите) животни. А очевидно БАБХ не се кани да използва бухалките, с които иначе прилага буквата на закона.

Какво излезе? Едни хора нахраниха полумъртви коне, докато други хора прибраха европейска субсидия за отглеждането им, а чиновниците очакват сигнали за евентуалните си проверки. Не е ясен нито точния брой на конете, изоставени в планината, нито броят на мъртвите, но се твърди, че от 100 коня са оцелели само около 30. В този случай обаче, законът е бил спазен и собственикът на конете е получил субсидията си законно – за 1800 дка пасища. И сега, пак по закон, ще си получи конете обратно.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коне, Осоговска планина, Петър Пищалов, БАБХ

StreetView

Увеличават цените в зимните курорти

Четвъртък, 08 Декември 2016 / Места
Голяма част от хотелите вече са запълнени за празниците през декември   Очакването за повече туристи през зимния сезон води до повишаване на цените в зимните курорти. Така зимната почивка се очертава с 10-15% по-скъпа в сравнение с миналогодишната. С 25% повече са и резервациите, показ [...]

Велико Търново е избран за най-красив град

Понеделник, 04 Юли 2016 / Места
Старопрестолният град е начело на класация сред емблематични места в света   Велико Търново е избран за най-красив град в класация на италианския вестник „Република“. Старопрестолнит град е предпочетен сред други градове, построени на „труден“ терен и известни в [...]