Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Зад решетките на фермите за норки

Понеделник, 04 Септември 2017 / Общество
410
  • ovarna.bg

Видео, заснето от защитници на животните, показва условията, при които се отглеждат норки за добив на кожа в България

 

Организацията за защита на животните КАЖИ, публикува автентични кадри от фермата за норки до с. Маджерито. Видеото показва ниска хигиена, лоши условия за животните, болни и мъртви животни, животни извън клетките, риск за околната среда.

Фермата за отглеждане на норки работи повече от две години. През този период към МЗХ, БАБХ и МОСВ, многократно са изпращани жалби и сигнали за нередности във фермата, както и с искания за нейното затваряне, посочват защитниците на животните. 
В момента се обсъждат промени в Наредба 2/2009 г на МЗХ за условията за отглеждане на пернат и космат дивеч в животинските обекти, съобразени с неговите физиологически и поведенчески особености. Приемането на промените, би допуснало отглеждането на американски норки, за които се счита, че имат инвазивен характер и представляват риск за биоразнообразието, припомнят от КАЖИ. Преди няколко дни, по повод протестите срещу промените в Наредба 2, председателя на Съюза на норковъдите - Павлина Кузманова, в интервю за БНР-Стара Загора, увери, че фермите отговарят на всички европейски изисквания, а по повод опасността от бягство на животните извън фермите, тя убедително посочи, че е това е невъзможно. 

 

 


 

В писмо до премиера Бойко Борисов, заместник-председателят на PETA - Германия Харалд Улман припомня, че с наредбата, подготвяна от Министерството на земеделието, храните и горите, страната ни отстъпва от практиката за хуманно отношение към животните, наложена в държавите от ЕС.


„Понастоящем американските норки се отглеждат в нарушение на Наредбата в актуалното й състояние. Предложените промени също така биха снижили екологичните стандарти за фермите за ценни кожи, като, например, се дерегулира контролът на водоснабдяването и се премахне изискването за оценка на въздействието върху околната среда от тези ферми - като и двете са от ключово значение за опазването на околната среда и са общи изисквания в много държави-членки на ЕС“, пише в писмото.

В него се припомня, че в повечето държави в Европа има кампании за забрана на фермите за ценни кожи. Наскоро германският Бундерстаг прие закон, който ще доведе - заради високите стандарти за подслоняване на норките - до затваряне на останалите пет ферми за норки в страната в следващите пет години. Така броят на страните, в които отглеждането на животни заради кожите им остава законно или се практикува, продължава да намалява: през последните пет години забрани на добива на ценни кожи са били приети в Нидерландия, Словения, Хърватия, Япония, Македония и Чешката Република. Очакват се да влязат в сила забрани в Босна и Херцеговина през 2018 г. и в Сърбия през 2019 г. Неотдавна министърът на Фламандия по въпросите за хуманно отношение към животните съобщи за предложен проектозакон за забрана на добива на ценни кожи в този белгийски регион. В страни като Австрия, Обединено кралство и Швейцария фермите за кожи не са съществували от години заради забрани или високи стандарти за подслоняване на животните.

„Считаме, че предложените промени, които скоро ще бъдат гласувани, са в разрез с настоящата глобална тенденция на подобряване на хуманното отношение към животните и на опазване на околната среда. България трябва да вземе законодателни мерки, за да не се превърне в пункт на Европа за този рискован и жесток бизнес“, пише Уитман.

PETA - Германия призовава правителството да гласува срещу предложените промени в Наредба №2.

Още по темата: 

Протест срещу узаконяването на фермите за норки в България 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

норки, ферми за норки, условия, наредба, МЗХГ, ПЕТА

StreetInside

Чуйте себе си

Събота, 01 Октомври 2016 / Към себе си
Позволете си да се радвате безусловно, без тази радост да зависи от нещата около вас    Намираме Цвета да провежда час по йога с няколко души на тревата в Градската градина в София. Всички те изпълняват с интерес заръките й и йога упражнения, които на пръв поглед изглеждат непосилн [...]

Майстор ли си на нещастния живот

Сряда, 27 Април 2016 / Към себе си
Как се саботираме сами    Отдавна ме занимава въпросът: как хората се изхитряват да бъдат нещастни на такава изумителна планета, където всичко е предназначено за техния щастлив и вечен живот? Удивителна и разнообразна природа, богати земни недра, вода, комфортна атмосфера. А самия [...]