Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Задължиха търговските вериги да изкупуват регионална продукция

Понеделник, 13 Април 2020 / Общество
426
  • Сн. Драгомир Николов от Facebook група Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето

В същото време пазарите, които са най-близо до производителите по места, ще трябва да останат затворени

 

„Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат“. С тези думи Министерският съвет аргументира решението, с което задължава големите търговски вериги да отделят специално място в супермакетите си за произведеното от български фирми. Целта на решението – да се подпомогнат българските производители.

В същото време здравният министър издаде заповед за затваряне на големите пазари – за да не се струпват хора /на открито/ и да се разпространява заразата от коронавирус по време на Великденските празници. Само два дни преди това пазарите в столицата въведоха пропускателен режим, ред на движение и изисквания за брой хора и разстояние между търговците и клиентите, които да осигурят безопасността им. И, с изключение на Женския пазар, тези изисквания се спазваха. Но откритите тържища бяха затворени в събота вечерта, а някои търговци не успяха дори да приберат стоката от сергиите си. На пазара „Красно село“, където пропускателен режим имаше още преди заповедта на Кирил Ананиев, търговци и клиенти дори излязоха на бунт, поради което последва нова заповед – да разпродадат стоката си от 13 до 15 април и след това ги затварят.

 

 

Така, българските производители трябва да излязат от тържищата и да взялат в магазините на тъговските вериги, които пък нееднократно предупредиха, че не са съгласни държавата да им налага какво и колко да продават. Логиката е, че големите супермаркети също са задължени да спазват противоепидемични мерки и се очаква в големите търговски площи да няма струпване на хора. Макар че при реда, въведен по откритите тържища, това също се постига, но там търговците продават в голяма степен българска продукция.

Днес правителството прие постановлението, с което задължи веригите магазини да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си.

Местата за продажба следва да са с площ достатъчна за излагане и  продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство, посочват от Министерски съвет.

Във веригите следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко.

От Министерски съвет заявяват, че приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Предложението е на Министерство на земеделието и храните, което касае реда за предлагане на родно производство. Компаниите собственици на супермаркети се противопоставиха с аргумент, че логистичното осигуряване на стока от регионален характер е изключително трудно, включително и заради неорганизираността на местните производители, а и би довело до увеличаване на цената на стоките, заради неравнопоставеност на пазарен принцип и допълнителните разходи, които те са длъжни да правят.

От Сдужението за модерна търговия заявиха, че постановлението представлява административна намеса в пазарната икономика и регулацията е в противоречие с принципа за свободно движение на стоки в Европейския съюз.

Постановлението е мотивирано от въведеното извънредно положение и законодателство. Земеделски организации подкрепиха действията на правителството, но някои работодателски организации се обявиха против. Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Предстои да разберем дали тази мярка действително ще е от полза на българските производители и дали ще е по джоба на потребителите или ще доведе до появата на нови посредници изкупвачи от малките стопанства и скок на цените за сметка на свободния пазар. 

 

Вижте още:

Храните поскъпват от началото на годината

70% от продуктите в супермаркетите са български

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пазари, супермаркети, търговски вериги, производители, плодове, зеленчуци, стоки, търговия

StreetView

В Ротердам монтират мост от отпадъци

Понеделник, 13 Юли 2020 / Места
Мост от отпадъци, изработен на 3D принтер ще се появи в Холандия до края на годината, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС. Властите на Ротердам обявиха, че ще монтират нов мост, отпечатан на 3D принтер от рециклирани материали, според Euro-Pulse. Дължината му ще бъде 6,5 метра и ще бъде мо [...]

Местата, на които не е добре да се родиш мъж

Неделя, 18 Октомври 2020 / Места
В някои страни всичко решават жените   Свикнали сме с факта, че мъжът е глава на семейството, който отговаря за него. Но колкото и да е странно, има редица страни, в които жените са глава на семейството, а да се родиш мъж е голям провал и мъчение през целия ти живот. Рубриката "От друг [...]