Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Заплатите растат за сметка на броя на работещите

Четвъртък, 02 Ноември 2017 / Общество
271
  • dnevnik.bg

От 2008 година досега възнагражденията в частния сектор са се увеличили с 89%, посочват от БСК

 

Средната работна заплата в периода 2008-2016 г. е нараснала със 70,3%, като в частния сектор ръстът е с 88,6%, а в обществения – с 32,4%. В същото време минималната работна заплата, която се увеличава административно, се е увеличила с над 100%, като с планираното увеличение за 2018 година ще стане със 132 на сто по-висока от тази през 2008 година – 510 лева. Това сочат данни на Българската стопанска камара, публикувани в рубриката без коментар „Стига вече“.

От организацията посочват, че броят на заетите в частните фирми намалява с 5%, в т.ч.: в големите предприятия намалява с 6%, в средните – с 16%, в малките – с 10%, а в микропредприятията се отчита ръст на заетите с 10%.

Разходите на работодателите за труд на едно лице нарастват с 56%, като в честния сектор ръстът е с 64%, а в обществения – с 41%.

В момента неграмотни, полуграмотни или хора с начално образование по административно разпореждане получават заплащане, равно на това на хора с висше и средно-специално образование – млади научни работници, млади лекари, библиотечни служители, социални работници, посочва в коментар изпълнителният предсетадел на БСК Божидар Данев. Той напомня, че бюджетно финансираните системи от болници, БАН, Селскостопанската академия до ж.п. инфраструктура, изпадат в сериозни дефицити.

„Благодарение на  подобна политика за периода 2008-2015 г. са „изчезнали“ от икономическата карта на България 92 големи предприятия, 887 средни и 2488 малки предприятия. Синдикатите косвено стават ликвидатори на малкия и средния бизнес, ликвидатори на българската наука, тласкат коректния бизнес с псевдо икономически административни мерки към сивия сектор“, допълва Божидар Данев.

 

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

заплати, работещи, БСК, минимална заплата, възнаграждение

StreetView

Народният театър на 110 години

Вторник, 19 Септември 2017 / Места
  Емблематичната сграда е възстановявана няколко пъти   Годината е 1903. Тогава Народното събрание взима решение за строителството на Народния театър, а едва ли някой е подозирал, че този проект ще създаде една от най-емблематичните сгради у нас. Новият дом на театъра е създаден [...]

Християнство и Будизъм в Плана

Неделя, 29 Януари 2017 / Места
  Красива гледка към четири планини, чист въздух и зареждаща почивка – всичко това само на около 30 км от София   Сгушено в Плана планина на около 1200 надморска височина село Плана има само 62 постоянни жители и дори не разполага със собствен кмет, а само с наместник. През [...]