Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Започна кампания за сваляне на клипа за БГ председателството

Събота, 13 Януари 2018 / Общество
328
  • Играта на думи в клипа остава загадка за европейците

Евродепутатът Карима Дели смята, че в него има намек за сексуален тормоз 

 

Френската евродепутатка от "Зелените" Карима Дели започна кампания за сваляне на рекламния клип на България за европредседателството, защото е видяла в него "толериране на сексуален тормоз", съобщи ClubZ.bg.

Видеото започва с думите: "Когато я срещнете за пръв път, може да ви даде грешен сигнал. Помнете, тук "не" може да значи "да". Не че се опитва да ви обърка, кани ви да я опознаете сами". 

"Няма как да не се влюбиш в нея от пръв поглед!" е посланието на клипа, в който двама младежи (в ролите: актьорите Лорина Камбурова и Бойко Кръстанов) се запознават във влака и постепенно, обикаляйки страната, се влюбват.

Не всички в Европа са разбрали намека за прословутото българско утвърдително поклащане на глава, което често обърква гостите на страната. 

"Противно на това, което се твърди в официалния клип на Съвета на ЕС, чието председателство този месец пое България: "Не" никога не значи "Да". Основно правило за съгласие и уважение към жените", написа в Twitter Дели, която оглавява комисията по транспорт и туризъм в Европарламента.

"Не" значи "не" е лозунг на много кампании срещу сексуалното насилие. Получилата широк отзвук кампания #MeToo, която започна след разкритията за постоянен сексуален тормоз от страна на холивуския продуцент Харви Уайнстийн, също издигна това послание. Жените, разкрили насилниците си, са определени за "Личност на годината" от редакционната колегия на сп. "Тайм". Стотици случаи на сексуален тормоз в европейските институции също излязоха наяве през последните месеци. 

В този контекст, незапознатите с утвърдителното поклащане на глава в страната ни, което навсякъде другаде значи "не", явно не разбират шегата. В рекламното видео на българското председателство на Съвета на Европейския съюз това така и не става ясно за незапознатите зрители, към които на практика е насочен, допълва ClubZ.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Карима Дели, европредседателство, клип, сексуален тормоз, кампания

Street of Hope

Когато детето приключва със специалното обучение

Неделя, 13 Май 2018 / Родители
Безпокойствата на един родител, когато спира индивидуалната програма на детето му   Когато синът ми за първи път получи индивидуална програма за обучение, аз имах нужда от време да приема това. На първоначалната среща с екипа в училището, всичко което исках, беше да ми кажат, че то [...]

Какво казваме ние и какво чуват децата

Неделя, 03 Април 2016 / Гласът на детето
  Или как загрижените родители възпитават пасивни и страхливи деца   Когато родителите разговарят с децата си, едва ли се замислят какво точно чува и разбира чедото им. Загрижените фрази „Не отивай там” или „Не пипай кучето, не е наше”, за детето могат да [...]