Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Заради думи на Макрон: България с протестна нота в Париж

Събота, 02 Ноември 2019 / Общество
200

Френският президент каза, че предпочита мигранти от Африка, вместо български и украински "банди"

 

Министерство на външните работи с протестна нота в Париж заради изказване на френския президент Еманюел Макрон. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестната нота във френското външно министерство. Френският посланик у нас Флоранс Робин пък е извикана в понеделник за обяснения във външното ни министерство.

В интервю за крайнодясното списание Valeurs Actuelles Макрон казва, че предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа. „Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д’Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали“, заявява френският президент.

Изразяваме недоумение по повод изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от различни държави, сравнено с „незаконни каналджии”, както е и точният превод, от Украйна и България, каза външният министър Екатерина Захариева. Тя посочи, че исказването е обикно за България и уточни, че дори думите на френския президент да са извадени от контекста, това изказване е неприемливо и не може да се правят заключения за целия български народ.

„Изказването на френския президент Еманюел Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо български и украински банди е обида за българския народ и е абсолютно недопустимо. Така коментира изявлението на Макрон вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници“, заяви Каракачанов.

Украинското министерство на външните работи също извика френския посланик. Интервюто с Макрон предизвика остра реакция и сред цялата журналистическа гилдия във Франция. Авторитетният седмичник “L’observateur” подчертава, че “за първи път президент на Франция дава интервю за крайно дясна медия”. Интервюто на Макрон се интерпретира като намигане към дясното и търсене на по-добро позициониране срещу Марин льо Пен за президентските избори през 2022 г., посочва агенция ДПА, цитирана от БГНЕС.

 

Вижте още:

Бизнесът e против промени на трудовия пазар в ЕС

Франция избра най-младия си президент

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Франция, Еманюел Макрон, скандал, мигранти, МВНР, протестна нота

Street of Art

Кътчета за почивка в дома

Събота, 25 Март 2017 / Стил
Защо е важно да имате само ваше местенце?    Дори и да е само един стол, ъгълче само за вас, или просто една завеса, добре е да имате едно мъничко и само ваше местенце за почивка в дома - там, където да оставите мислите от напрегнатия ден с чаша вино, хубава книга, тиха музика или [...]

Народната музика като световна муза

Петък, 15 Септември 2017 / Под прожектора
Много често концертите на българските народни изпълнители остават встрани от интереса на масовата публика, но същата тази публика реагира с възторг, когато чужд изпълнител включи народни мотиви в творчеството си. Още по време на турнето си в САЩ през далечната 1992 г. на „Мистерията на [...]