Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Заради кризата в Перник: Нено Димов с оставка и обвинение

Петък, 10 Януари 2020 / Общество
193
  • БГНЕС

Само преди дни на въпрос в ефира дали ще се оттегли, Димов попита "в какъв смисъл"

 

След като прекара нощта в ареста, днес министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка оттам, а премиерът Бойко Борисов я прие. Димов беше задържан за 24 часа вчера след мащабна спецакция на прокуратуата в Перник и екоминистерството. Причината е водният режим в града, за който днес Димов получава и обвинение в безстопанственост. Днес мярката беше удължена на 72 часа, а прокуратурата обяви, че ще поиска тя да е постоянна, защото имало опасност той да препятства разследването. 

„Язовир „Студена” е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало Общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е управлявал графика”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разследването е установило, че „в разрез със закона за водите, Димов е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества“. Така според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения.

 

По следите на изгубената вода

 

„Наказателното производство е образувано преди месец. Предмет на проверка са и всички действия по ремонта на язовирната стена на язовир „Студена”. Изследва се цялата деятелност на всички длъжностни лица от ВиК дружеството. 50% от него се държат от лица от МРРБ. На този етап от събраните доказателства считаме, че има престъпно деяние – умишлена безстопанственост. Наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Министърът на околната среда и водите умишлено е разрешавал тази дейност”, каза пред журналисти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

От прокуратурата уточняват, че на този етап събраните доказателства не са категорични и не може да се направи извод дали е извършено престъпление. За момента в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършеното престъпление – умишлена безстопанственост.

 

Димов беше назначен за екоминистър в този кабинет от квотата на ВМРО. Преди години той беше заместник на Евдокия Манева в същото министерство по време на правителството на Иван Костов. 

Само преди дни в телевизинно интервю на въпроса дали ще се оттегли заради ситуацията в Перник, Нено Димов попита „В какъв смисъл да се оттегля“.

Като министър на околната среда и водите той отговаря за нивата на язовирите и призна, че е знаел за ситуацията с критично ниското ниво на „Студена“, тъй като ВиК дружеството е подавало регулярно отчетите си. През септември в „Студена“ е имало 9,5 млн. куб. метра вода и е било ясно, че ресурсът ще се изчерпи в края на годината. „Това е най-ниският приток за последните 8 години, но през 2011 г. също е имало такава ситуация и не се е стигнало до воден режим, вероятно тогава системата не е била със 75% загуба, може би е била с по-ниска загуба“, каза Димов пред БНТ преди няколко дни. 

Той прехвърли вината на управлението на местното ВиК дружество, чийто управител беше уволнен в началото на водната криза. По думите на вече бившият екоминистър тъй като водното дружество е единственият ползвател на водата в язовира, отговорността за изпразването му е също е негова. А въвеждането на воден режим било в правомощията на местната, а не на централната власт. Той така и не отговори на въпроса защо при критично спадащо ниво на водния източник е забранил източването на вода за промишлени нужди едва на 19 ноември - ден, след като Перник мина на воден режим и ситуацията вече беше извън контрол.

Сега със заповед на главния секретар на МВР Ивайло Иванов са разпоредени проверки на всички ВиК дружества в страната - с мотива, че подаването на питейна вода е дейност, свързана с националната сигурност. 

А оставката на министъра на околната среда е 9-ата в този кабинет.

 

Вижте още:

Държавата отпуска още 30 млн. лева за водната криза в Перник

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Нено Димов, МОСВ, вода, язовир Студена, Перник, оставка, министър на околната среда

StreetView

Български пещерняци ще изследват солните пещери на Израел

Четвъртък, 21 Февуари 2019 / Приключения
Проект: Малхам – най-дългата солна пещера в света   Осем български пещерняци ще участват в международна пещерно-изследователска експедиция в солните пещери на планината Содом, Израел. Експедицията ще се проведе от 21 февруари до 4 март 2019 г. Под мотото „Проект: Малхам &nd [...]

Забавни акции за спасяване на животни

Петък, 04 Януари 2019 / Приключения
Странно е на какви места могат да се заклещят домашните любимци или неканените гости   От катерици, попаднали в тоалетни чинии, до заклещени кучета и кози – една от най-големите благотворителни организации Кралското дружество за предотвратяване на жестокостта към животните във Вел [...]