Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Заради кризата в Перник: Нено Димов с оставка и обвинение

Петък, 10 Януари 2020 / Общество
126
  • БГНЕС

Само преди дни на въпрос в ефира дали ще се оттегли, Димов попита "в какъв смисъл"

 

След като прекара нощта в ареста, днес министърът на околната среда и водите Нено Димов подаде оставка оттам, а премиерът Бойко Борисов я прие. Димов беше задържан за 24 часа вчера след мащабна спецакция на прокуратуата в Перник и екоминистерството. Причината е водният режим в града, за който днес Димов получава и обвинение в безстопанственост. Днес мярката беше удължена на 72 часа, а прокуратурата обяви, че ще поиска тя да е постоянна, защото имало опасност той да препятства разследването. 

„Язовир „Студена” е държавна собственост и се управлява от МОСВ. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото на водата значително е намаляло, за което ВиК дружеството непрекъснато е уведомявало Общината, както и министерството. Министърът е този, който ежемесечно е управлявал графика”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Разследването е установило, че „в разрез със закона за водите, Димов е разрешавал ползването на водните ресурси на определени дружества“. Така според прокуратурата той е нарушил служебните си задължения.

 

По следите на изгубената вода

 

„Наказателното производство е образувано преди месец. Предмет на проверка са и всички действия по ремонта на язовирната стена на язовир „Студена”. Изследва се цялата деятелност на всички длъжностни лица от ВиК дружеството. 50% от него се държат от лица от МРРБ. На този етап от събраните доказателства считаме, че има престъпно деяние – умишлена безстопанственост. Наказанието е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Министърът на околната среда и водите умишлено е разрешавал тази дейност”, каза пред журналисти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

От прокуратурата уточняват, че на този етап събраните доказателства не са категорични и не може да се направи извод дали е извършено престъпление. За момента в качеството на обвиняем е привлечен Нено Димов за извършеното престъпление – умишлена безстопанственост.

 

Димов беше назначен за екоминистър в този кабинет от квотата на ВМРО. Преди години той беше заместник на Евдокия Манева в същото министерство по време на правителството на Иван Костов. 

Само преди дни в телевизинно интервю на въпроса дали ще се оттегли заради ситуацията в Перник, Нено Димов попита „В какъв смисъл да се оттегля“.

Като министър на околната среда и водите той отговаря за нивата на язовирите и призна, че е знаел за ситуацията с критично ниското ниво на „Студена“, тъй като ВиК дружеството е подавало регулярно отчетите си. През септември в „Студена“ е имало 9,5 млн. куб. метра вода и е било ясно, че ресурсът ще се изчерпи в края на годината. „Това е най-ниският приток за последните 8 години, но през 2011 г. също е имало такава ситуация и не се е стигнало до воден режим, вероятно тогава системата не е била със 75% загуба, може би е била с по-ниска загуба“, каза Димов пред БНТ преди няколко дни. 

Той прехвърли вината на управлението на местното ВиК дружество, чийто управител беше уволнен в началото на водната криза. По думите на вече бившият екоминистър тъй като водното дружество е единственият ползвател на водата в язовира, отговорността за изпразването му е също е негова. А въвеждането на воден режим било в правомощията на местната, а не на централната власт. Той така и не отговори на въпроса защо при критично спадащо ниво на водния източник е забранил източването на вода за промишлени нужди едва на 19 ноември - ден, след като Перник мина на воден режим и ситуацията вече беше извън контрол.

Сега със заповед на главния секретар на МВР Ивайло Иванов са разпоредени проверки на всички ВиК дружества в страната - с мотива, че подаването на питейна вода е дейност, свързана с националната сигурност. 

А оставката на министъра на околната среда е 9-ата в този кабинет.

 

Вижте още:

Държавата отпуска още 30 млн. лева за водната криза в Перник

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Нено Димов, МОСВ, вода, язовир Студена, Перник, оставка, министър на околната среда

StreetInside

Децата с аутизъм и телепатията

Сряда, 11 Октомври 2017 / На предела
Изследване показва, че те може би притежават свръхестествени способности    Ако някога сте били заобиколени от деца аутисти, тогава може би знаете колко различни са те. Трудно е да се определят и категоризират симптомите на аутизма обаче, защото той има различни спектри. Някои [...]

Откъде идва енергията на живота и защо я блокираме

Понеделник, 25 Април 2016 / На предела
    Физика на седемте чакри и причините за липсата на хармония     Какво представляват седемте чакри, за които вероятно сте чували от йога инструктора или по време на сесия за лечебна енергия? Съществуват ли наистина? Има ли някой, който всъщност да ги е виждал или д [...]