Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защитници на животните отново излизат на протест

Петък, 24 Ноември 2017 / Общество
253
  • Избягалите от фермите американски норки заплашват равновесието в природата, посочват от КАЖИ

Във фермата до село Маджерито се произвеждат над 120 хиляди норки годишно, които живеят в нехуманни условия 

 

Граждански организации отново излизат на протест пред фермата за норки близо до село Маджерито. Демонстрацията ще се проведе на 25-ти ноември и съвпада със Световния петък без кожа (24 ноември), съобщиха от организацията за защита на животните КАЖИ.

Активисти и граждани провеждат информационни кампании, целящи да представят на потребителите истината за придобиването на ценни кожи,  призоваващи към прекратяване на използването й и информация за етичните алтернативи.

„Не е случайно, че за тази акция сме избрали фермата до с. Маджерито. Тя е най-голямата ферма за американски норки в България, чийто капацитет може да достигне до 400 000 животни. В момента там се произвеждат над  120 хиляди норки годишно. От години се знае за множеството нарушения, чрез които фермата продължава да функционира и до днес. Институциите, през тези години, не направиха нищо за да сведат рисковете от тези нарушения до минимум. Дори напротив – нарушенията продължават да съществуват, фермите продължават да развиват дейността си в противоречие на действащото законодателство, а институциите подготвят нормативна база, която да облекчи бизнеса, да намали изискванията и да осигури просперитет на тази индустрия“, споделя председателя на КАЖИ Петя Алтимирска.

Тя посочва, че въпреки че рисковете, които крият фермите за кожи, за хората, животните и природата, са описани в научно становище на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, по поръчка на МЗХГ, нито една институция до този момент не си бе направила труда да насочи информацията за тези рисковете към кметовете на близките села, чрез които тя да достигне до населението около фермите.

Целта на демонстрацията на защитниците на животните е да припомни отново проблемите при отглеждането на животни за кожи: страданието на животните в тесните клетки, далеч от естествената им среда, през целият им кратък живот, до момента на мъчителното им убийстворискове за замърсяване на въздуха, почвата и водатазаплахата за дивите животни и биологичното разнообразиезаплахата за домашните животни; рискове за здравето на хората; социалните проблеми, възникващи вследствие непоносимата миризма от фермите,  постоянните набези върху стопанствата на хората и необходимостта на много селяни да се разделят с домашните си животни.

В голяма част от европейските страни, като Великобритания, Германия, Австрия, Холандия, Чехия, Хърватска и др. фермите за ценни кожи вече са забранени, други пък са повишили  изискванията до такава степен, че на практика отглеждането на животни за кожа става нерентабилно за тях, във всички останали са в ход кампании за забрана. Във все повече градове възникват търговски зони, където търговията на продукти с „ценни кожи“ е забранена. Западен Холивуд и Сао Паоло пък са забранили продажбата на стоки с „ценни кожи“ на територията на целите градове. В търговската мрежа вече има изобилие от висококачествени алтернативи на „ценните кожи“, които за разлика от тях имат етичен произход. Всеки който се интересува може да намери в програмата Fur Free Retailar (FFR) база данни с над 800 световно известни компании, които не ползват „ценни кожи“ в техните колекции. Част от тях са GUCCI, ARMANI, ZARA, H&M, HUGO BOSS, THE NORTH FACE, като групата на FFR непрекъснато се увеличава, обясняват от неправителствената организация.

В началото на септември КАЖИ разпространи клип със кадри от фермата до с. Маджерито, но които се виждаха животни в много тежко здравословно състояние, животни извън клетките, болни животни, мъртви животни в клетките, лоши хигиенни условия и други нередности. Малко след публикуване на клипа, в публичното пространство се появиха снимки на американски норки в близкото село. От организацията твърдят, че сигналите от хора от близките села, които са виждали норки са се увеличили многократно.

 

Вижте още:

Зад решетките на фермите за норки 

Протест срещу узаконяването на фермите за норки в България

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

норки, ферма за норки, протест, МЗХГ, Маджерито, КАЖИ

Street of Hope

Над 70% от учителите са „за“ приобщаващо образование

Вторник, 28 Март 2017 / Гласът на детето
Не така стои въпросът с родителите обаче – две трети от тях не желаят в детската градина на децата им да има деца с ментални проблеми     Над 17 хиляди деца със специални нужди посещават масови детски градини и училища в България. Въпреки това още хиляди деца остават извън [...]

Вълна от съпричастност към бедна майка

Четвъртък, 01 Декември 2016 / Гласът на детето
  След като социалните служби отнеха 3-те деца на жена от Сливен, много хора й протягат ръка, за да може да си ги върне   Вълна от съпричастност заля социалните мрежи след като вчера bTV разказа историята на 25-годишната Даниела Колева от Сливен. Тъй като жената няма работа и жил [...]