Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо ниските данъци не привличат инвеститорите?

Сряда, 04 Април 2018 / Общество
278
  • Основните инвестиции са съсредоточени в столицата

България има нужда да изгради потребителска сила

 

Защо България има ниски данъци, а привлича малко преки инвестиции?

Не се привличат инвестиции само с ниски преки данъци тъй като това е краткосрочно решение и се постига краткосрочен ефект, а трябва да се гледа в по-дългосрочна перспектива.

Данъчните ставки са само една част, а другата е да се покаже на инвеститорите, че наистина могат да инвестират в страна, където има правна сигурност и благоприятна бизнес среда.

На въпросите какво е привлекателно за инвеститорите – данъците не са на първо място, защото има ред други неща, които са дори от по-голяма значимост преди да се вземе решение да се инвестира.

Ако искаме големи компании да идват и да инвестират в България, то трябва да предложим определен стандарт - болници, пътища, училища и изобщо цялостна инфраструктура.

Освен това България има нужда да изгради потребителска сила, т.е. да се направи така, че населението да е в състояние да потребява повече, а компаниите ще инвестират, защото ще видят способността на хората да харчат повече.

Само ниските преки данъци не са достатъчно условие за стимулиране на инвестициите и практиката от последните 10 години го доказа.

В България има нисък плосък 10% данък, но въпреки това до момента страната ни не се е превърнала в рай за бизнес и капитали.

И има чисто обективни причини да е така - ниска покупателна способност и малък пазар, лоши здравеопазване и образование, корупция и опорочени обществени поръчки.

Продължава нарастващия дефицит на квалифицирана работна ръка, като недостигът на кадри става все по-осезаем, което несъмнено допълнително ще ограничи притока на нови инвестиции.

Все още не се разбира, че само ниски преки данъци и евтина работна ръка вече не са предимства за икономиката на България.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

данъци, инвестиции, инвеститори, покупателна способност

Street of Hope

Да останем спокойни е възможно...когато се намесваме навреме

Събота, 02 Март 2019 / Родители
Не трябва да чакаме една ситуация да излезе от контол, за да направим нещо    Мисля си, че понякога се притесняваме да не бъдем твърде строги с децата си. Опитваме се да влезем в "дзен режим" и да оставим децата ни да правят неща, които ни карат да се чувстваме зле или по [...]

Маскираната тревожност при децата

Вторник, 25 Юли 2017 / Гласът на детето
Често зад агресивното поведение стои неразпознато от родителите и учителите безпокойство Тревогата при децата се проявява в изненадващо разнообразие от начини, отчасти защото тя се базира на физиологичен отговор на заплаха от околната среда и предизвиква реакция, която максимално увеличава [...]