Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо ниските данъци не привличат инвеститорите?

Сряда, 04 Април 2018 / Общество
298
  • Основните инвестиции са съсредоточени в столицата

България има нужда да изгради потребителска сила

 

Защо България има ниски данъци, а привлича малко преки инвестиции?

Не се привличат инвестиции само с ниски преки данъци тъй като това е краткосрочно решение и се постига краткосрочен ефект, а трябва да се гледа в по-дългосрочна перспектива.

Данъчните ставки са само една част, а другата е да се покаже на инвеститорите, че наистина могат да инвестират в страна, където има правна сигурност и благоприятна бизнес среда.

На въпросите какво е привлекателно за инвеститорите – данъците не са на първо място, защото има ред други неща, които са дори от по-голяма значимост преди да се вземе решение да се инвестира.

Ако искаме големи компании да идват и да инвестират в България, то трябва да предложим определен стандарт - болници, пътища, училища и изобщо цялостна инфраструктура.

Освен това България има нужда да изгради потребителска сила, т.е. да се направи така, че населението да е в състояние да потребява повече, а компаниите ще инвестират, защото ще видят способността на хората да харчат повече.

Само ниските преки данъци не са достатъчно условие за стимулиране на инвестициите и практиката от последните 10 години го доказа.

В България има нисък плосък 10% данък, но въпреки това до момента страната ни не се е превърнала в рай за бизнес и капитали.

И има чисто обективни причини да е така - ниска покупателна способност и малък пазар, лоши здравеопазване и образование, корупция и опорочени обществени поръчки.

Продължава нарастващия дефицит на квалифицирана работна ръка, като недостигът на кадри става все по-осезаем, което несъмнено допълнително ще ограничи притока на нови инвестиции.

Все още не се разбира, че само ниски преки данъци и евтина работна ръка вече не са предимства за икономиката на България.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

данъци, инвестиции, инвеститори, покупателна способност

Street of Hope

Софийският университет влезе в престижна класация

Петък, 25 Ноември 2016 / В клас
    За първи път през 2016 г. Софийският университет (СУ) влезе в класацията Times Higher Education и се изкачи с 50 места в класацията QS World University Rankings Новината бе съобщена от  ректора на СУ проф. Анастас Герджиков в словото му на академичното тържество за патрон [...]

Директор на училище депозира оставка заради проблемно дете

Четвъртък, 26 Януари 2017 / В клас
Учителите не могат да се справят с агресията на детето, настояват за намеса на отговорните институции    Учители и родители от столичното 19-о училище излязоха на протест срещу проблемен и агресивен ученик, предаде Нова телевизия. От една седмица съучениците на проблемнот [...]