Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо Планът „Юнкер“ е важен за България?

Четвъртък, 11 Май 2017 / Общество
464
  • По плана се финансират проекти, свързани с устойчивото развитие и растежа

 

Механизмът ще даде възможност за ускоряване на икономическото развитие

 

 

Планът за стратегически инвестиции в Европа, известен като Плана „Юнкер“*, се съсредоточава върху инвестициите, а България има нужда да се справи с ниските равнища на приток на капитал.

Малкото инвестиции водят до забавяне на икономическия растеж и невъзможност за осигуряване на нови работни места в реалната икономика. Казано накратко: чрез плана инвестициите могат да бъдат стимулирани и така да се обърне тенденцията за спад на инвестициите в страната ни. Създават се допълнителни възможности за инвестиционно финансиране по плана, без да се взимат нови държавни заеми.

Правилното прилагане на плана е предпоставка за достигане на парите до реалната икономика и подобряване на инвестиционната среда. Удовлетворяването на потребностите от инвестиции ще насърчи конкурентоспособността на българската икономика. Използването на плана е добър вариант за ускоряване на икономическото развитие на България в следващите няколко години.

 

 

*През 2015 ЕС стартира безпрецедентна инвестиционна инициатива, която има за цел да рестартира растежа, да увеличи работните места и да съживи стратегическите инвестиции в ключови сектори в Европа. Инвестиционният план за Европа цели да отключи обществени и частни инвестиции в размер от най-малко 315 милиарда евро до 2018 г., подобрявайки достъпа до рисково финансиране за компании от всякакви мащаби. Целта е насърчаването на икономическия растеж и създаването на работни места, увеличаването на конкурентоспособността, развитието на инфраструктурата и подобряването на средата за инвестиции.

В основата на плана е Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Той ще подкрепя проекти, при които може да възникне необходимост от покриване на риска, и ще мобилизира допълнителни инвестиции в реалната икономика в области като инфраструктура, научни изследвания и иновации, цифрови технологии, енергетика и енергийна ефективност, опазване на околната среда, социална инфраструктура.

Задължително условие е проектите да водят до икономически растеж националната икономика чрез растеж на отделната частна компания. За целта държавите подпомагат частните фирми при тяхното представяне на международния пазар, както и при разкриване на нови работни места чрез финансово участие или референция към ЕК.

На форум по темата днес финансовият министър Владислав Горанов изчисли, че България може да привлече 560 млн. евро инвестиции по операциите, които се извършват по този механизъм в България. Чрез финансовите механизми българските фирми могат да разчитат да на кредити при преференциални условия – финансират се проекти, които обикновено се определят като високорискови. До момента са отпуснати кредитни линии за малки и средни фирми за около 130 млн. евро, като това става чрез две банки в страната. Става въпрос основно за инвестиции за модернизация на производствени мощности, капиталови инвестиции. Компаниите могат да се възползват и от техническа помощ за подготовка на техните проекти. Това ще може да се случи чрез така наречения Advisory Hub, който е част от плана "Юнкер".

 

Вижте още:

Къде е България в Плана Юнкер?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

План Юнкер, инвестиции, компании, инфраструктура, икономически растеж, финансиране

Street of Art

В очакване на Рождество

Петък, 22 Декември 2017 / Стил
Преди Коледа купете нещо за дома   С всеки ден от декември коледното настроение ни завладява все повече и повече в очакване на светлия празник и топлината на домашното огнище. Бъдни вечер е празникът, който събужда надеждата и вярата в доброто. Коледа е ден на уют и обич, който ни заре [...]

Легло за кучето или котето

Неделя, 23 Октомври 2016 / Стил
Домашните любимци също трябва да имат свое собствено място в дома    Да, домашните любимци могат да ходят навсякъде. Те са част от семейството ни и присъствието им винаги създава особен уют в един дом. Но също така е добре те да имат и свое собствено местенце. Ако искате да им [...]