Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Защо за хотелите може, а за здравето не?

Сряда, 22 Юни 2016 / Общество
1336
  • novinar.bg

 

От премахването на ДДС върху лекарствата бюджетът би загубил 400 млн. лева, но хората, които доплащат за лечение биха спестили 200 млн. лева

 

 

Възможно ли е да се погрижим за прехраната на най-бедните българи и да им осигурим по-лесен достъп до лекарства? Възможно е, но от години не се случва с аргумента, че би излязло твърде скъпо за държавата.

Как може да стане? Като се намали ДДС върху лекарствата и върху даренията на храни. И двете предложения се обсъждат от години, но се отхвърлят с мотива, че ползите са пренеблежими на фона на разходите за администриране на диференцирания данък и загубите за хазната. Последните обаче ще произтекат не толкова от прякото намаляване на постъпленията от ДДС, колкото от факта, че веднъж направена, подобна отстъпка за един сектор, такава ще поискат от всички останали. Само че повод за коментари по тази тема има и в момента, тъй като ставката е намалена на 9% за туризма. А ако той е приоритет, защо здравето на българите, на които също се разчита да пълнят родните хотели, да не е приоритет?

Вярно е, че туризмът е над 11% от икономиката на страната и създава работни места, но и в случая с лекарствата, и в случая с храните ставката на данък добавена стойност България е една от малкото държави в ЕС, която не е направила никаква отстъпка. А като най-бедна в Европа, точно с тези решения държавата може да направи много за най-уязвимите хора без това да отваря огромна дупка в хазната.

 

Най-бедни, но с най-скъпи лекарства

 

Лекарствата, купувани поне от Националната здравно-осигурителна каса да се освободят от ДДС, или ставката му да се намали. Това е последният вариант на предложението по темата, зад което този път застанаха омбудсманът Мая Манолова и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

С намаляването на ДДС (20%) ще се намалят разходите на хората за лекарства – доплащането за лекарства, поемани от НЗОК, у нас е по-високо на фона в повечето държави от ЕС. Ще се облекчат и разходите на болниците, които са краен потребител, но нямат право да се регистрират по ДДС, тоест да получават обратно платените над цената 20%.

От екипа на омбудсмана изчисляват, че ако ставката за лекарствата се намали, постъпленията в бюджета няма да намалеят, защото ще се повиши потреблението. Ефектът за хората би бил, че ще получават по-адекватно лечение, защото сега много пациенти не могат да си позволят да доплащат за по-качествени лекарства.

 

 

Икономисти изчисляват, че загубата от премахването на ДДС върху лекарствата би била около 400 млн. лв. годишно, което на фона на постъпления от около 8 млрд. лв. от ДДС в бюджета не би трябвало да е чак толкова голям проблем. Още повече, че от началото на годината се отчита излишък от по-виска събираемост на данъка. Ако ставката само се намали, загубите за бюджета биха били по-малки, но в същото време Здравната каса би могла да спести до 150 млн. лв., които да изразходва за лечение. Или по-скоро да покрие част от недостига си, за който обикновено се налага да се отпускат допълнителни средства от бюджета.

България е една от трите държави в Европа, в която няма никаква отстъпка от ДДС върху лекарствата. Във Великобритания, Ирландия и Малта ДДС за лекарства не се начислява изобщо, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко. През миналата година от Световната банка посочиха на страната ни тази разлика и препоръчаха да намалим данъка до равнища, сходни с други държави от Централна и Източна Европа. Високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства, мотивираха се експертите в доклада на банката.

Тогава в отговор на въпроси от депутати финансовият министър Владислав Горанов обясни, че е твърдо против намаляването на ДДС върху лекарства и храни, защото това би намалило приходите в хазната и ще се наложи увеличаването на данъка за други стоки. Тази позиция е логична, като се има предвид дефицитът в бюджета в последните години, но остава противопоставянето между отстъпката, която ползва туристическия бизнес и липсата на отстъпка, когато става въпрос за здравето на българите. 

Друга критика на Световната банка е, че у нас лекарствата са 38% от общия дял на разходите за здравеопазване при 25% средно за ЕС, но и бремето на поетите от хората средства е многократно по-високо – около 80% от общите разходи.

Бързото нарастване на разходите се извършва без видими подобрения в резултатите в здравеопазването и е за сметка на равнопоставеността на населението, преценяват експертите.

 

Да нахраниш бедните

 

Другото предложение е дарените храни да бъдат освободени от ДДС. То е подписано от омбудсмана и 13 организации от хранителната промишленост.

Тук аргументите „за“ са, че всяка година се унищожават над 670 хил. тона храни, а в същото време 1,5 млн. българи живеят под прага на бедност. Тези хора биха могли да си позволят месо например, ако продуктите с изтичащ срок на годност се даряват. Търговците и производителите обаче преценяват, че им е по-евтино да изхвърлят храна – за да унищожат един тон месо, те трябва да платят такса за екарисаж от 190 лева, а ако го дарят – 800 лева за ДДС.

 

 

Как може да стане организацията на процеса? За да няма злоупотреби с даренията на хранителни продукти, може да се въведе ограничение фирмите да даряват не повече от 1% от годишния си оборот. Самото раздаване на храната се прави от неправителствени организации, като Българската хранителна банка или Българският червен кръст, които имат създадени мрежи и работят с организации, които изхранват социално слаби хора.

От премахването на ДДС върху дарените храни не би трябвало да има преки загуби за бюджета, защото обикновено се даряват храни, за които се преценява, че няма да могат да бъдат продадени преди изтичането на срока на годност – например при свръхпроизводство на земеделска продукция или залежаваща по витрините стока, както и такива с нарушена опаковка или нетърговски вид, но годни за консумация.

Това естествено е възможно в случаите, в които производителите или търговците (платили за стоката) спазват закона и не предлагат на пазара негодната продукция. Защото, както самите те се изразяват, сме „държава на тарикати“.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ДДС, лекарства, храни, дарения, бедни, омбудсман

Street of Art

Стегнато тяло с едно упражнение

Петък, 15 Юли 2016 / Хранене и Здраве
  За хора, които не се движат достатъчно, в началото може да е сериозно предизвикателство   Открих „планк“, когато търсех информация за упражнения за корема, които могат да се изпълняват без да натоварват кръста и са подходящи за хора с дискова херния. Някои го нарича [...]

Броколите спират растежа на тумори

Понеделник, 20 Май 2019 / Хранене и Здраве
Кръстоцветните зеленчуци активират ген, който да се справи с различни видове рак   Броколи и други кръстоцветни зеленчуци могат да потиснат растежа на тумора и да инактивират ген, който играе роля при различни видове рак. Това установява проучване на учени от Медицинския диагностичен це [...]