Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Затягат контрола върху опазването на културните паметници

Понеделник, 22 Август 2016 / Общество
868
  • БГНЕС

Част от хората, които протестираха пред складовете вчера с цветя и лозунги срещу мафията, днес изразяват своя протест пред общината

 

 

Министерството на културата ще настоява за завишени глоби за собственици, които не полагат грижи за опазването на паметниците на културата, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов, цитиран от БГНЕС. Сегашният максимален размер за неполагане на грижи за сгради, обявени за културни паментици, е 30 000 лева, но може да се налага многократно. Проблемът обаче е, че в голяма част от случаите хората, които притежават сгради с културна стойност не ги поддържат - било заради липса на средства или заради желание да изградят нещо върху терените. Така много от сградите просто биват оставяни да се саморазрушат или стават жертва на пожари, макар че официално доказан умишлен палеж в такъв тип имот няма. Но голяма част от жителите на Пловдив заподозряха в умишлен палеж собствениците на складовете от Тютюневия град, които преди няколко месеца направиха опит да разрушат една от сградите. 

 

Мерки и бездействие

 

Право на общините е да предпишат мерки за укрепване и да налагат санкции за неизпълнението им, но в същото време процесът се контролира от Института за паметници на културата към Министерството на културата, тъй като става въпрос за сгради с особена архитектура и културна стойност. Така докато институциите си прехвърлят топката, сградите се рушат и в общия случай "възстановянето" им приключва с вграждане на някаква част от оригиналната фасада в модерна конструкция. Много са малко и случаите, в които предписаните мерки за укрепване и ремонт са били изпълнени или общините са извършили ремонта за своя сметка, а сградата - запазена в автентичния си вид. Така че завишаване на глобите, които и сега са високи, няма да помогне - проблемът може да се реши само с по-сериозна намеса на общините и държавата (в зависимост от статута на паметника), финансиране на ремонта от тях и придобиване на собственост в случаите, в които собственикът на сградата - културен паметник не им възстанови направената инвестиция. И този ред и сега е разписан в закона, но не се прилага, най-често с мотива, че няма осигурени средства в съответните бюджети. 

 

Умишлен палеж или не

 

Днес министърът на културата посети останките от изгорелите в събота тютюневи складове в Пловдив. Все още тлеят останките в първия от пламналите тютюневи складове в Пловдив, виждат се овъглени греди и от прозорците излиза дим. Други два склада - наследството на Димитър Кудоглу - са изцяло изпепелени отвътре, цели са само ослепелите фасади, разказва БГНЕС. Четвъртият склад, единствен реновиран в карето, е опазен от пожарникарите. Останки има от петия, който се запали час след потушаването на пожара в сградата през улицата. Рашидов беше категоричен, че собствениците на културните паметници ще бъдат задължени да ги възстановят, а според архитекти, въпреки жетите от пожара, възстоняването на сградите е възможно. 

Сградите са на италианската компания "Рипо" ООД и Галакси пропърти груп, собственик на последния запалил се склад, който не е паметник на културата, съобщава кметът на Пловдив Иван Тотев. Той е категоричен, че собствениците на сградите - паметници не са декларирани никакви инвеститорски намерения, с което да бъдат заподозрени в умишлен палеж. 

 

Обвиниха клошар

 

Прокурата започна разследване, като след като вчера говорител на Пожарната обясни, че вероятността пожарът да е умишлен е много голяма, днес шефът на структурата в града комисар Румен Димчев коментира, че според него пожарът не е умишлен. 

По-късно стана ясно, че по обвинение за палежа е арестуван 44-годишният клошар Любомир Данчев. Той е обвинен, че на 20 август е запалил една от сградите на италианската фирма с адрес  ул. „Екзарх Йосиф“ №13, а след това пожарът се е разпрострял и върху други сгради на същата улица, собственост на дружеството, на ул. „Капитан Андреев“, чийто собственик се установява, и на ул. „Г.М.Димитров“, собственост на „Галакси Инвестмънт Груп“ –Пловдив. Пожарът е представлявал опасност за живущите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност, а вредите са значителни, съобщават от прокуратурата.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

пожар, тютюневи складове, паметници на културата, Вежди Рашидов

Street of Hope

Да изпеем песничка...за доброто

Понеделник, 31 Октомври 2016 / В клас
  Вчера беше официално представена книгата „Добродетели – 35 песни за деца“. Песните в сборника бяха изпяти от деца от няколко столични училища. Разговаряме с автора Любов Миронова за това защо и как беше създадено помагалото за учители и родители и защо добродетелите с [...]

Когато бебето дойде по-рано

Събота, 10 Юни 2017 / Родители
  Едно на всеки 10 деца в България се ражда недоносено и това е стрес, който изисква подкрепата и участието на всички в семейството   Най-щастливото събитие за всяко семейство – раждането на нов живот– често е и най-плашещото. И това важи не само за майката, [...]