Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Завръщането на коледните базари

Неделя, 27 Ноември 2022 / Общество
180
  • unsplash.com

 

Помрачава ли икономическата реалност коледното настроение?

 

Oт Талин до София и от Париж до Залцбург, около месец преди Коледа из цяла Европа коледните базари отново оживяват мрачните зимни вечери с блясъка на гирлянди от светлини и дъх на греяно вино.

Традицията, започнала през далечната 1434 г. в германския Дрезден, на пръв поглед навсякъде се възражда с пълна сила след двете тежки години на пандемията. През 2020 г. повечето базари бяха отменени, а през 2021 г., на фона на поредната вълна на коронавируса, ограниченията за пътуванията и изискванията за социална дистанция, тези, които все пак се осмелиха да отворят, трябваше да работят по-малко часове, да изискват ковид сертификати за достъп или да ограничават броя на посетителите.

Сега обаче миниатюрните селца от дървени павилиони, изникнали на градските площади отново примамват малки и големи. Всяко уважаваща себе си медия - от в. "Таймс" до телевизия Си Ен Ен, изготвя дълги списъци с подробни описания на най-добрите коледни базари, а социалните мрежи преливат от препоръки за местата, които ще ви предложат най-незабравимото преживяване, илюстрирани с разкошни снимки.

Сиянието от хилядите лампички и ароматните миризми обаче прикриват факта, че те също са притисната от поредната криза, този път - икономическа. С рекордните цени на енергията и инфлацията, които изтощават бюджетите на домакинствата и налагат повсеместно пестене, коледните базари се опитват да намерят баланса между желанието на хората "да се върнат към нормалното" и отново безгрижно да празнуват заедно и поизпразнените портфейли както на посетителите, така и на общините.

"Няма лошо време, има неподходящо облекло"

Отоплението е една от първите жертви, независимо дали става дума за външни отоплители на газ и ток или за големите огньове, които често се превръщат в центъра на веселието насред зимния мраз.  Базарът на площад "Рьомер" във Франкфурт, един от най-популярните в Германия, тази година освен това не разрешава отделните павилиони да бъдат отоплявани, което налага на търговците да работят дълги часове, облечени с многобройни слоеве дрехи и постоянно да посягат към топли напитки. Студени остават и тоалетните.

Далеч по-видими са усилията да се икономисва от осветление, а такива се полагат почти навсякъде - с намаляване на часовете и дните, през които лампичките остават включени, доплащане към наема за търговци, които искат да инсталират светещи фигури, по-пестелива украса на елхите и улиците.

Страсбург, наричан често "Коледната столица на Франция" може да се похвали с най-големия в страната коледен базар. За него обаче последните години бяха изключително тежки - през 2018 г. той стана арена на терористичен удар, a през 2020 г. бе отменен заради пандемията. Тази година пък организаторите налагат редица мерки за пестене на енергия - светлините са с енергоспестяващи LED крушки, броят им е намален и няма да бъдат включвани всички едновременно, а с редуване.  

"Хората искат магията на Коледа, така че търсим отговорен баланс", разказва Гийом Либсих, заместник-кметът, натоварен с организацията на събитията в града, където управата си е поставила за цел да спести 10 процента от обичайно използваната енергия.

Прочутите коледни светлини на лондонската "Оксфорд стрийт" също са по-малко, светят само по осем часа и са с LED крушки с цел потреблението на енергия да бъде намалено с две трети.

Артистите, участващи в концертите и представленията, които развличат посетителите, пък ще трябва да проявят изобретателност и издръжливост - на много места мероприятията ще бъдат ограничени, разпръснати на няколко по-малки сцени вместо на една голяма или лишени от електрически усилватели.

В германския град Кил тази година базарът ще бъде по-малък от обичайното, тъй като участие са заявили по-малко търговци, притиснати от поскъпването на всичко - от енергията до наемите. Тези, които все пак се включват, ще продават продуктите си значително по-скъпо, казва говорителка на общинските власти за телевизия "Сат1".

Неминуемо са засегнати цените на предлаганите храни и напитки - на редица базари в Германия например греяното вино ще поскъпне с около едно евро (или близо 30 процента) до 4-4,50 евро на чаша, към които обикновено се плаща и по няколко евро депозит за самата чаша.

Жертва на спестяванията стават и ледените пързалки - поддържането на ледения слой е енергоемко и скъпо начинание, особено предвид че на много места в Европа зимните температури вече рядко падат до нулата. Вместо тях се изграждат пързалки за ролкови кънки или за скейтборд. Висбаден е намерил друго решение - ще замени леда с пластмасово покритие от бели плочи, които след това ще бъдат рециклирани.

Украсяването с елхички, традиционен символ на Коледа, също се променя. Освен че няма да са толкова пищно украсени, елхите стават и по-малки. Принос за това има затоплянето на климата, както и призивите за щадене на природните ресурси и устойчивото им използване, които променят нагласите на хората. Френският град Бордо например отново ще извади елхите от рециклирани стъкло и стомана на скулптора Арно Лапиер, с които привлече вниманието миналата година. А в германския Кобленц се утвърждава нова традиция - посетителите на базара да си "осиновят" елхичка от украсата, която да си отнесат у дома след затварянето на павилионите на 22 декември.

И въпреки всички трудности коледните базари отново привличат хиляди посетители, припомняйки ни един прастар копнеж - да се противопоставим на студа и мрака с ярки цветове, топлина и светлина. И да се поглезим с някое лакомство. 

 

Изтомник:БТА

 

Коледното градче в Драма

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Коледа, коледен базар, празници, икономика

Street of Hope

Обичайте децата вместо да ги наказвате

Събота, 04 Юни 2016 / Гласът на детето
Отбелязваме Международния ден на защита на децата от агресия     На 4 юни отбелязваме Международния ден за защита на децата, жертви на агресия. Той се отбелязва от 1983 г. по решение на Общото събрание на ООН. Искаме да припомним, че децата винаги са жертва на агресията, дори и к [...]

Време с децата: Това трудно лятно четене

Четвъртък, 28 Юни 2018 / Родители
Как да откъснем децата от таблетите и да ги накараме да четат книги?   След цяла година учене, писане на домашни до късно вечерта и изтощение, особено ако децата са били в първи клас, лятната ваканция е време на заслужена почивка, тичане с приятели и всякакви други занимания, освен писа [...]