Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Зелено, по-зелено, колко зелено?

Четвъртък, 18 Януари 2018 / Общество
699
  • clubz.bg

Уверенията на правителството, че в Пирин „и една керемида“ няма да се сложи извън лифта не спират протестите на природозащитниците

 

 

"Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителството от нашето няма." Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет, имайки предвид вчерашното изслушване в Европейския парламент, което не подмина въпросите за опазването на Национален парк „Пирин“. За пореден път Борисов уточни, че строителството на втори лифт в зимния курорт ще бъде по-екологично решение, защото в планината ще се забрани движението на автомобили. Вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда Нено Димов също потвърдиха, че решението на кабинета е само за втори лифт. 

Думите на премиера и министрите, които защитават развитието на туризма в Банско обаче не спряха природозащитниците и днес да излязат на протест в защита на планината, която е част от световното наследство на ЮНЕСКО. Днес хора от над 20 града в страната и чужбина излязоха на четвърти пореден протест срещу решението за промяна в плана за управление на Пирин. Природозащитните организации протестират срещу въвеждането на по-либерален режим за управление на територията, който според тях отваря възможност за изсичане на вековни дървета, разширяване на пистите и в крайна сметка застрояване в бъдеще време.

Управляващите манипулират спора, като говорят единствено за втори лифт, но според коалицията „За да остане природа в България“ с промяната на плана за управление се нарушават законите, още повече, че защитената територия е част от европейското и световно природно богатство. Гласът на природозащитниците обаче остава някъде в графата „Нека си протестират, не ни пречат“.

Впрочем на фона на други правителства, които позволиха бетонирането на крайбрежието и мегакурорта „Слънчев град“, това може и да изглежда като зелено, но едно от „зелените“ неща, с които ще остане в историята, ще е промяната на режима за строителство в националния парк „Пирин“ - след 8 години опити за пробив в идеята за втора кабинка, в крайна сметка това решение е факт и рано. Предстои да видим дали наистина няма да се сложи „нито една керемида“ в територията на парка и дали изсичането на дървета за разширяване на ски пистите е наистина екологично решение.

 

Иначе протестите на природозащитниците в деня на официалното откриване на българското председателство не останаха незабелязани в европейските институции. И изглежда въпросите бяха очаквани при представянето на приоритетите на българското председателство в сряда.

От 20 въпроса на евродепутати българският премиер избра да отговори на съпредседателката на групата на „Зелените“ Ска Келер: "Много хора протестират срещу корупцията и срещу едно решение, което ще позволи изграждането на ски курорт и освен това ще позволи и незаконната сеч в този район, който е защитен и по силата на правото на ЕС. Този район е важен не само от гледна точка на околната среда, той е важен и за зачитането на върховенството на закона в Европейския съюз", каза тя, като разкритикува и Закона за борба с корупцията.

„11 години минаха от вашето присъединяване, прочетохме и 11 доклада по темата "Корупция", създадени от Европейската комисия. България все още е страната с най-много корупция в Европейския съюз. Това е жалко“, каза още Ска Келер.
Емоционалният отговор, който последва, може и да е усмихнал част от присъстващите в залата, но едва ли е убедил много от тях, че това наистина е най-зеленото правителство.
"Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркелчета. Заради едно щъркелово гнездо. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък смачкан. Смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки. Трасета сме променяли", емоционално си повярва премиерът. Той отново повтори тезата на кабинета, че строителството на втори лифт в Банско не означава, че в курорта ще се строи нещо повече, въпреки че промените в устройствения план на парк „Пирин“ допускат изграждането на спортна инфраструктура върху значително по-голяма от досегашната защитена територия. „Имате моята гаранция, че освен втори лифт една керемида повече няма да се сложи там“, обеща Борисов.

Изразните средства и тезата на премиера за забавянето и оскъпяването на инфраструктурни проекти заради опазването на природата не са нови, въпреки че имаше и години, в които силните на деня откровено се подиграваха с проектите на природозащитниците за съхраняването на редки животни. Ето например изказване на премиера от април 2012 г. във връзка с отказа за строителство на ограда по границата с Турция, мотивирано с костенурките и дивите зайци:
“Доказваме, че сме най-екологично ориентираното правителство, ще помислим с отменянето на решение и за популацията на кафявите костенурки, четири вида зайци, врабчета, птички и всички останали, които тази ограда би затруднила...Виждате, че ние похарчихме милиони, за да направим тунелчета за вълци, за мечки и сега е важно само какви пътни знаци трябва да се приемат за преминаването на вълци, мечки, костенурки, прилепи. Приемаме с абсолютно единодушие точка 13“ (от стенограмата на заседанието на кабинета, цитирана от offnews.bg).

По темата за корупцията в Страсбург премиерът постави въпроса защо, ако правителството му е по-корумпирано от останалите, е избирано толкова пъти досега: "Корупция има навсякъде, ние водим огромна битка. И пак ще я свържа със "зелените". Аз съм избиран 10 или 11 пъти заедно с моята партия като победители в избори в България. И от опозиция сме тръгвали, и от нулата сме тръгвали. София имаше безпрецедентна криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше преработка, нямаше нищо. Изхвърляше се в деретата в Суходол. Заехме се. Сега София е най-добре организираната, мисля, че след Цюрих, благодарение и на вашата европейска солидарност, с изцяло компостиране, преработка, със завод за битови отпадъци, с депа - всичко, както пише в Европейската книга. В същото време как, ако има такава корупция, където казвате, ще има такъв ръст на икономиката - повече инвестиции и този растеж? Как ще ни избират хората все на първо място?".

 

Вижте още: 

Правителството разреши строежа на втори лифт в Банско  

Втори лифт или екологична катастрофа в Пирин 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Пирин, лифт, Банско, план за управление на НП Пирин, природа

StreetView

НАСА събира идеи за следващия лунен модул

Вторник, 23 Юли 2019 / Приключения
Космическата агенция иска да изпрати двама астонавти на Луната   НАСА отправи призив за предприемане на "важна стъпка" напред към нейната нова мисия на Луната, наречена „Артемида“, по името на гръцката богиня, сестра на Аполон, съобщава АФП. Космическата агенция публикува д [...]

Развиват пещерния туризъм в Родопите

Събота, 21 Декември 2019 / Места
Три погранични проекта получават 3,5 млн. лева от оперативна програма    Три проекта за развитие на пограничен туризъм, подобряване на достъпа до печери и опазването на прилепите ще получат 3,5 млн. лева по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция-България 2014-2020 г., съ [...]