Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Земята е плоска и не сме стъпвали на Луната

Сряда, 13 Март 2019 / Общество
200
  • pixabay.com
1 / 2

 Провокативно социологическо изследване поставя темата за важността на обазованието

 

 „Планетата Земя е плоска и не е вярно това, което пише навсякъде – че е с форма, близка до кълбо“. Може и да звучи като шега, но 8% от българите смятат, че това твъдение е вярно. 81% от запитаните в провокативно изследване на „Галъп Интернешънъл” нямат колебания по въпроса плоска или кълбовидна е планетата Земя. Останалите се затрудняват да отговорят.

Изследването показва още, че 74% от запитаните са съгласни, че хора са стъпвали на Луната, 9% - че не са, останалите се колебаят.

15% от българите се съгласяват с мнението, че ваксините най-често са вредни за хората. 58% са на противоположното становище, а 27% не могат да формират мнение.

От „Галъп” уточняват, че въпросите са експериментални и не би следвало да се интерпретират като нещо повече от хипотези. „Възможно е към тези теми да се намерят и по-различни техники на задаване на въпроса или по-различни формулировки. Дори да приемем, че въпросът за формата на Земята не е достатъчно ясен, не е докрай коректен, или пък, че подобен тип твърдения карат част от хората да се съгласяват, без да се замислят, делът от 8% не е пренебрежително малък – дори и при отчитане на възможното статистическо отклонение”, уточняват социолозите.
Основният извод от допитването е, че най-образованите са и онези, които са най-сигурни. „Подобни твърдения - вредни ли са ваксините, плоска ли е Земята и стъпвал ли е човек на Луната, проверяват колкото знанията и общата култура, толкова и афинитета към конспиративни теории, а и недоверието към общоприети факти. По-голямата част от хората у нас явно предпочитат официалните източници, информации и теории, макар да не е малък и делът на онези, които се съмняват“, е заключението на експертите.

Данните показват, че твърденията за вреда от ваксините не получават широка популярност, макар въобще да не са за пренебрегване дяловете на хората, които са отрицателно настроени. И по този въпрос образованието играе решаваща роля, посочват от „Галъп”.

Данните са от независимата от външно финансиране изследователска програма на „Галъп интернешънъл“ за проучвания „лице в лице“ с таблети. Изследването е проведено сред 824 души между 1 и 8 март. 

 

Вижте още:

Животът на Земята се е родил на сушата

Защо отслабва магнитното поле на Земята

Животът на Земята е по-стар от очакваното

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

земя, луна, ваксини, обазование, Галъп

Street of Art

До какво води преяждането?

Сряда, 03 Януари 2018 / Хранене и Здраве
На всеки се случва да прекали с храната, правим го по различни причини: запълнен график, много задачи които просто изяждат времето ни за хранене през деня и вечер, когато се приберем прекаляваме с храната. Да не говорим какво става около празничните дни, когато изкушенията на трапезата са напр [...]

Тестостерон срещу множествената склероза

Вторник, 30 Януари 2018 / Хранене и Здраве
Учените установили, че той предизвиква реакция в определен вид имунни клетки, като ги кара да произведат молекула със защитни функции   В рамките на експерименти с мишки учени идентифицираха молекула, чието производство е свързано с мъжкия хормон тестостерон, който изглежда осигурява з [...]