Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

30 000 лв. награда за проекти на млади учени, които решават проблеми

Четвъртък, 19 Август 2021 / Кариера
757
  • Сн. Карол Знание
  • Планетариум „Андромеда“ от Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, сн. Карол Знание
  • Сн. Карол Знание
1 / 3

Най-голяма е конкуренцията в социалните иновации, устойчивото развитие и екологията

 

Преакселераторската програма на фондация Карол Знание за млади учени "Предприемачи в науката" тази година има нов тематичен акцент - Impact Investing и търси проекти с позитивно въздействие върху околната среда или обществото. Обучението ще се проведе от 29 септември до 8 декември, а конкурсът с награда 30 000 лв. ще бъде на 15 декември. Журито, което ще избере кой проект да бъде подкрепен, се състои от лекторите на формата. Те ще презентират онлайн от София, Лондон, Франкфурт, Милано и Барселона. Участието е безплатно, крайният срок за кандидатстване е 6 септември.

Теми като социална иновация, устойчиво развитие, екологично развитие са невероятно популярни и студентите „се бият“ да участват в такива проекти, казва Вилиана Джартова, социален предприемач и Social Impact консултант, лектор на програмата от Барселона. Според нея това са кариерите на бъдещето, а и дават повече смисъл на студентските години. Самата тя като студент попада в екипа на лауреата на Нобелова награда за мир проф. Мохамед Юнус в Дака, Бангладеш. Там вижда с очите и сърцето си някои от най-големите проблеми на планетата – бедността, дискриминацията, нарастването на населението, промяната на климата. Това предопределя от тук нататък кариерата и съдбата ѝ.

Такива мотивирани студенти и докторанти, с въздействащи проекти, които се стремят да генерират измеримо, благоприятно социално или екологично въздействие чрез решаване на важни за обществото и околната среда проблеми, очакваме в програмата, казва Милена Петкова, изп. директор на фондация Карол Знание. Ще ги срещнем с вдъхновяващи лектори и възможности, добавя тя.

Първите места в Предприемачи в науката вече са запазени за две студентки, създатели на Career Hub. Те представиха проекта си в Академия за иновации през юни, където спечелиха наградата на фондация Карол Знание с идеите си за разрешаване на важен младежки проблем – първата работа и изискването за стаж от страна на работодателите.  Career Hub е платформа за работа за кандидати без или с до 3 години опит.

За първи път сега, в четвъртото издание на програмата, могат да кандидатстват и студенти с проектите си. Онлайн форматът дава възможност и на предприемчиви представители на академичната общност в цялата страна да се обучават и да участват в конкурса Предприемач в науката. Освен, че могат да получат финансова подкрепа в размер на 30 000 лв., те ще получат преносими знания и умения, които ще им помогнат да развият и надградят проектите си, да открият нови възможности за колаборации и срещи с инвеститори. Ще станат и част от общността на предприемачите в науката, която в първите присъствени издания се фокусира с София.

Сред лекторите има член на мрежата APPG AI, която съветва и прави проучване за британския парламент за икономическите, социалните и етичните последици от използването на изкуствен интелект. Мария Павлова ще презентира от Лондон, където разработва Impact investing AI tool, който ще дава оценка колко „зелени“/етични са дадени компании. Темата Impact Investing не просто присъства в университетите във Великобритания, но е доста важна част от обучението, казва лекторът. Уточнява, че вероятността един стартъп да получи инвестиране е много по-голяма, ако проектът е с такава насоченост. Обединеното кралство насърчава развитието в тази насока със специални парични фондове за проекти с устойчиво развитие, както и безплатни акселераторски програми.

Самият термин “impact investing” възниква през 2007 г. и за негов автор се смята The Rockefeller Foundation, обяснява Христо Вълев, венчър партньор в Urban Impact Ventures – нидерландска инвестиционна компания, управляваща фондове за рисков капитал с профил инвестиране с въздействие. Той ще бъде и лектор, и ментор в програмата Предприемачи в науката. Подходът за инвестиции с въздействие се оформя като самостоятелно направление, привличащо все повече частни компании за управление на финансови активи в цял свят. Двигатели на процеса са изострянето на проблемите с устойчивостта на климата, както и задълбочаващите се социални различия в глобален и в регионален аспект.

Един от важните катализатори за инвестирането с въздействие е инициативата на ООН за устойчиво развитие, която в края на 2015 г. постави 17 специфични цели пред своите държави-членки в периода до 2030 г. Кандидатстващите проекти е необходимо да отговарят поне на един от тези критерии, за да бъдат селектирани за участие.

Четирима са носители на наградата Предприемач в науката до сега, тъй като през 2020 г. призът беше поделен между двама учени. Настоящият носител, Росен Иванов, гл. асистент в МГУ, ще бъде лектор тази година. Със средствата от наградата той започна изграждане на пилотна инсталация за пречистване на битови отпадъчни води от еднофамилна къща в село Иваняне.

Със средства от наградата Предприемач в науката започна и изграждането на планетариум „Андромеда“ от Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“. Това е и първият стартъп, вдъхновен от програмата, създаден от докторанта във Физическия факултет на СУ инж. Недислав Веселинов.

Тази година програмата има и четири университета-партньори. Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Техническият университет в София, УНСС и Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ ще наградят свои екипи с участие в Предприемачи в науката.

Очакваме ентусиасти, смели и с кръгова визия за правене не бизнес, казва д-р Румяна Мишонова, лектор в програмата и експерт в областта на кръговата икономика, устойчивото развитие и трансфер на технологии.

Още подробности за програмата и кандидатстването  – тук.

 

Вижте още:

Бизнес с университета: 81% от младите учени смятат, че е възможно

Технология за пречистване на вода и производство на ток получи 30 000 лева

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Предприемачи в науката, Карол знание, иновации

Street of Art

Спестете десерта в летните горещини

Понеделник, 06 Юни 2022 / Хранене и Здраве
Тежките храни повишават телесната температура   Усвояването на тежки храни изисква по-голяма метаболитна активност, което индиректно повишава телесната температура. Лекарите често посочват, че през лятото трябва да се ограничи приемът на определени храни, защото са трудни за храносмилан [...]

Българин облече херцогинята на Кеймбридж

Четвъртък, 07 Септември 2017 / Под прожектора
Петър Петров работи в модната компания Eponine от шест години    Очарователната херцогиня на Кеймбридж избра тоалет на български дизайнер работещ в модния гигант Eponine London за благотворително посещение в семеен център. Появата на Кейт Мидълтън с рокля от нова за гардероба й мар [...]