Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

9 учени в надпревара за 30 000 лв.

Неделя, 09 Декември 2018 / Кариера
631
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
  • сн. Карол знание
1 / 4

С наградата те ще могат да стартират собствена компания

 

Девет учени представиха своите бизнес идеи в надпревара за 30 000 лв. Те са финалисти в обучението "Предприемачи в науката" за наградата на Фондация "Карол знание". Научните теми бяха развити в хода на курса от септември до края на ноември и презентациите представяха проекти за бизнес. Лекторите на „Предприемачи в науката“ бяха в ролята на жури-инвеститор и задаваха въпроси не за научната стойност, а за клиенти, пазари, бюджети, възвръщаемост. Очаква се решение кой от проектите да бъде подкрепен, след като гласуват лекторите от чужбина.

 

„Предприемачи в науката“ е единствен по рода си формат. Той събра 15 учени, които се срещнаха с 15 лектори в 10 тематични области. Те споделяха знания, опит, идеи и добри практики за създаване на научен продукт, трансфер на технологии, предприемаческо мислене, теория и практика на стартъп и спин-оф компании, финансиране на научни проекти, интелектуална собственост, личен брандинг, нетуъркинг и презентационни умения. Сред лекторите бяха уважавани световно известни български учени, които работят в различни точки на Европа и САЩ, повечето – със собствени стартъпи.

Обучението завърши с конкретен екшън план за всеки.

 

В последната лекция основателят на Фондация "Карол Знание" Станимир Каролев се обърна към бъдещите предприемачи с думите „Не искам много от вас. Искам да успеете!“.

Участниците в обучението работят в едни от най-перспективните области – био- и нанотехнологии и всички от тях показаха нови и революционизиращи идеи. Някои показаха готовност да създадат бизнес веднага, други представиха идея, която трябва да се развие до конкретен продукт.

 

Какви проекти се състезават за финансиране?

 

1. Безплатно мобилно приложение за земеделски производители, с което снимат отглежданите растения. Изкуствен интелект прави анализ на флуоресцентните сигнали, излъчвани от растенията и връща анализа към производителите, които може да вземат съответни мерки, за да спасят продукцията си.

 

2. Разработване на по-активни, стабилни и достъпни катализатори и електроди с по-висока използваемост и по-ниска цена. Високоефективни електроди за получаване на евтин водород чрез алкална електролиза на вода с ниско влияние върху околната среда.

 

3. Малка капсула – Механично електронно контролирано хапче, което стига до тънките черва, доставя лекарства, взима субстрат и е неинвазивно.

 

4. Разработване на полимерни нанокомпозити с увеличена здравина и твърдост, електрическа проводимост, микровълнова абсорбция, подобрена термична стабилност.

 

5. Биологично култивиране на Мурсалски чай и разкриване на фитотерапевтичния му потенциал.

 

6. Растителна защита чрез изолиране на бактериофаги – антагонисти на фитопатогенни бактерии, за справяне с бактериоза по доматите и пипера.

 

7. Нанотехнология за запис на информация, cleantech оптичен запис на данни с плътност 1 TB/cm2 и доживотна гаранция за трайност, която включва издръжливост на механични, термични и химични въздействия.

 

8. Произвеждане на нова, термостабилна липаза за различни приложения в индустрията.

 

9. ДНК Скрининг тест за профилактика на рак на пикочен мехур.

 

Очаква се решение на журито кой от представените проекти ще бъде подкрепен финансово и кой от учените ще стане Предприемач в науката.

 

Вижте още:

Учени обмислят варианти за стартъп

Деница, която обича да открива неизвестното

Откривател на таланти оборудва лаборатория

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

учени, предприемачи, наука, Карол знание, стартъп

Street of Hope

Процедурата по осиновяване ще бъде облекчена

Петък, 10 Юни 2016 / Гласът на детето
  До края на месеца ще бъдат подготвени промени в Семейния кодекс, обеща социалният министър     Процедурата за осиновяване ще бъде облекчена. За целта 28-те регионални съвети по осиновяване ще бъдат обединени в национален съвет. Това съобщи министърът на труда и социалната [...]

Стресът за децата от празниците

Неделя, 17 Декември 2017 / Гласът на детето
Работен лист, с който да помогнем на децата с обучителни затруднения да овладеят проблемите   Празниците може да се окажат изпитание за много деца с проблеми в обучението и вниманието. По това време децата обичайно се сблъскват с изисквания, които не срещат в ежедневието си. Големи съби [...]