Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Български учен открива кост от динозавър на 83 млн. години в района на Трън

Вторник, 18 Февуари 2020 / Кариера
337
  • Сн. Карол Знание
  • Сн. Карол Знание
1 / 2

Докторантът към Националния природонаучен музей Владимир Николов получи стипендия от фондация „Карол Знание“

 

Откривател на динозавърска кост на 83 млн. години получи стипендия, с която да продължи научната си работа. Владимир Николов, редовен докторант към Национален природонаучен музей при БАН, е носителят на докторантската стипендия на фондация Карол Знание за 2020 г. Той получи отличието в конкурентен финал с петима финалисти.

Журито единодушно реши да подкрепи работата на младия учен с тема на дисертацията Костна хистология на фосилни гръбначни животни в България.

Владимир Николов е започнал своите изследвания в палеохистологията още по време на магистратурата си в СУ „Св. Климент Охридски“. Те са първите за страната ни в това направление, което се радва на огромна популярност и значение в световната палеонтологична наука. Основен успех на работата му е установяването на третата находка от нептичи динозавър в България. Първата намерена от него кост е датирана на 83 млн. години.

С екип от Националния природонаучен музей през 2017 г. е открито динозавърско находище от Мезозойската ера край град Трън, което по предварителни данни може да се окаже едно от най-значимите в Европа. В момента находките се изследват в музея, но не са изложени в залите за посетители.

 

 

Според колегите на Владимир Николов, негова е заслугата за установяването на динозавърския фосил. Той е инициирал да се изпрати разрез от костта на португалски учен, изследвал първите български динозаври. Това е дало нов тласък за развитие на българската палеонтология, а хистологичните изследвания на докторанта дават изключително ценна информация. Дипломната му работа гл. ас. Латинка Христова от Националния природонаучен музей определя като уникална в нашата страна. Казва, че той сам е навлизал в областта на палеохистологията и е успял да извлече за първи път у нас удивителна информация от костите.

„Чувството беше изключително приятно, бях много въодушевен, защото това беше нещо, което съм се надявал да се случи повече от 20 години, но реално погледнато, никога не съм допускал, че ще ми се случи в България.“ – така откривателят описва усещането, когато с лопатата му удря динозавърска кост. Оказва се, че това е част от голям пищял на двукрак растителнояден динозавър на 83 млн. години. Датирана е у нас, в Софийския университет.

Дисертацията на наградения докторант включва и изучаване на костната хистология на различни групи фосилни бозайници с миоценска и плиоценска възраст от множество находища в страната.

 

 

Владимир Николов активно популяризира науката с интересните си лекции за динозаврите. Той е единственият у нас палеохудожник. Негова е корицата на българското издание на книгата „Възход и падение на динозаврите” от  Стийв Брусати. Определят я като истински шедьовър на научнопопулярната литература, който проследява епопеята на динозаврите. Авторът печели Goodreads Choice Awards 2018 в категория Best Science & Technology. Самият Брусати поздрави българския учен за стипендията на фондация Карол Знание и му пожела успех в изследванията.

Със средствата Владимир Николов възнамерява да финансира част от изследванията си и очаква скоро нови интересни резултати.

 

Вижте още:

Млада докторантка конструира сгради, устойчиви на взрив

Планетариум и екологична батерия си поделят наградата "Предприемачи в науката"

Лекар спечели 30 000 лева за иновативна диагностика

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Карол знание, докторантска стипендия, наука, Владимир Николов, палеонтология, динозаври

StreetBoard

Панда срещу снежен човек

Четвъртък, 22 Декември 2016 / Истории от града
Мило видео от зоологическата градина в Торонто обиколи социалните мрежи   Клипче с панда, бореща се със снежен човек, обиколи социалните мрежи. Героят е 8-годишният Ди Мао, който живее в зоологическата градина в Торонто от 2013 година. Мъжката панда пристига там от Китай заедно с [...]

2 млрд. души живеят в бедност по света

Неделя, 19 Август 2018 / Общество
  През 2017 година над 200 млн. човека са имали нужда от хуманитарна помощ, за да оцелеят   Два милиарда души живеят в бедност по света, а други 75 млн. са в изключителна бедност и се борят за оцеляването си, сочи Доклада за глобална хуманитарна подкрепа 2018 (GHAR2018), цитиран о [...]