Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Как да бъдем по-ефективни

Неделя, 23 Октомври 2016 / Кариера
1568
  • lichnaefektivnost.com

Целите са нашата карта на бъдещето, а от нея зависи и какъв ще е животът ни след време

 

Всички имаме 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината, но някои от нас напредват и постигат целите си, а други остават на едно и също място. Защо се получава така обяснява в предаването „Най-добрите“ психологът Георги Георгиев, който се е наел да разработи метод за лична ефективност, съобразен с условията в България.

„На мен ми се налага да упражнявам доста дейности, понякога съм почти денонощно зает, което няма как да се случи, ако не управляваш ефективно времето си. Като тръгнах да търся за себе си неща, които да използвам, видях, че има само някакви неща на парче. Затова и тръгнах да разработвам такъв метод“, разказва Господинов.

Науката определя три типа личности. Хората, ориентирани към минало схващат и определят себе си чрез нещата, които вече са постигнали. Ориентираните към настоящето дефинират себе си със сегашния момент и съответно са тези, които са ориентирани към бъдещето. Те се оказват най-интересната група, защото изследванията показват, че този тип ориентация се свързва с по-добри постижения.

Моделът за лична ефективност е базиран на науката и на опита, но се опитва да предложи решения, работещи за хората в България. Стъпва се на няколко опорни точки – целеполагане, където е ключът към изграждането на перспективата за бъдещето, съответно за постигането на целите си трябва да можем да управляваме времето и това да е съобразено с начина ни на живот.

За да си направим работещ план, първо трябва да направим „снимка“ на начина, по който в дадения момент използваме времето си и да видим къде „издиша“. След това разработваме и подреждаме целите си в график, който гледа напред в бъдещето ни.

Моментната снимка включва всички цели, които имаме, като е важно да определим периода за тяхното изпълнение – по-близо или по-далеч от настоящето, както и житейската област, от която е поставената от нас цел.

 

 

Идеята на този метод е, че целите са нашата карта на бъдещето, а това означава, че от графика, който правим за постигането им, зависи и това какви ще сме самите ние след време. На сайта lichnaefektivnost.com има конкретни съвети за това как се формулират и самите цели и методи за определяне на времето за постигането им. Всъщност самото формулиране на целите се оказва нещо, за което ние не винаги сме подготвени. Така например „Да карам (някога) спортен автомобил“ е неясно желание, но „На 55-годишна възраст да живея в енергийно автономна и екологично съобразна къща“ е конкретна цел.

Това обаче е важно, защото определяйки пристанището, в което искаме да стигнем след определено от нас (реалистично) време, ще получим и попътния вятър (мотивацията) в платната на своята амбиция.

„Когато не изпускаш целта от поглед (независимо, че е отдалечена напред във времето), можеш да съставяш конкретни планове за нейното постигане и схващаш по-ясно значението на сегашните си действия, да се приложат волевите процеси е по-лесно. Просто казано хората с по-дълга перспектива за бъдещето са в „по-изгодна“ позиция, когато става дума за спазване на дисциплина. Това прави и постиженията по-лесни, с по-малко вложено усилие“, обяснява Георги Георгиев.

 

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лична ефективност, мотивация, цели, развитие, психология

Street of Hope

Същественото е невидимо за очите

Сряда, 22 Юни 2016 / В клас
  Дарители събраха 4500 лева за децата от училището за деца с нарушено зрение „Луи Брайл“   „Най-същественото е невидимо за очите“. Това е името дарителската кампания, организирана от веригата Grand Optics & Joy Optics, която събра 4558 лева за дец [...]

Детето има нужда да вижда, че светът е добър

Сряда, 28 Ноември 2018 / Родители
Чрез песните хората се свързват със сърцето, казва педагогът Любов Миронова   - В работилница «ЕлвенА» продължаваш работата си по програмата за обучение по добродетели. Докъде стигнахте с обученията на учители/обучители по добродетели?   - В момента тече поредният ше [...]