Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Кои са най-интересните иновации в здравеопазването?

Вторник, 25 Септември 2018 / Кариера
351
  • WP Tech

Шест компании се борят за финансиране от 60 хиляди евро

 

6 иновативни стартъпи бяха избрани от международно експертно жури да продължат към финала на конкурса за стартиращи компании на EIT Health InnoStars Awards. Финалистите са екипи от Италия, Литва, два отбора от Полша и два от Унгария. Те ще представят своите продукти на финала на 16 ноември в Будапеща, където победителят ще получи 25 000 евро. Отборът, класиран на второ място, ще получи 20 000 евро, а този – на трето, ще получи 15 000 евро, за да реализират своите продукти. Екипите са преминали обучения как да подобрят бизнес плана си и уменията си да направят първите си инвестиции в два последователни образователни лагера в Коимбра (Португалия), организирани в инкубатора на Институт „Педру Нуниш“.

"Най-важното, което научихме по време на работа с EIT Health, е кои са факторите, които влияят на нашата аудитория. Изключително полезно беше и да обменим информация с други стартъпи относно медицинския процес и клиничната оценка на медицинските изделия“, каза Томас Микош, съосновател и Ръководител на бизнеса във FindAir, компания производител на уникална интелигентна система за инхалиране, която при употреба следи всички важни данни и показатели на пациента. Системата може да помогне за предотвратяване на астматичен пристъп, може да намалява необходимите дози на медикамента и да „обучи“ пациентите какви са причинителите на епизодите, като по този начин хората, които я използват, могат да водят по-качествен живот. Системата се синхронизира с приложението FindAir и така пациентите получават незаменима персонализирана информация как да избегнат астматичен пристъп и в случай на такъв, как да бъдат подготвени.

"Регламентите са от първостепенно значение. Понякога ние се съсредоточаваме и мислим само за техническите детайли, разработката, ефективността и подобряването на продукта, но отсега нататък ще обръщаме повече внимание и ще се фокусирам върху политиките и сертификатите“, каза Кароли Хавлик. Брат му, който е съосновател на унгарския DiabTrend Маркел Хавлик добавя: "Трябва да не спирате, за да откриете правилния инвеститор. Инвеститорът има огромно значение и ако не можете да мечтаете заедно или изгубите доверието му, това е много голям проблем. Комуникацията на продукта също е от съществено значение, както е важно и да имате и добра правна консултация". Хавлик работят заедно и с третия си брат Тамас и разработват услуга с изкуствен интелект за предсказване на нивото на кръвната захар при диабетици, където прогнозата в реално време се анализира от уникалните данни на пациента.

Унгарската фирма HepC работи върху терапия на суперинфекции (SIT) – биологична терапия, която стимулира вродената имунна система на приемника. Лекарственият продукт, с който компанията кандидатства, е непатогенна двойна верига на птичи РНК вирусен вектор, която потиска репликацията на патогенни вируси (като HBV [ДНК] и HCV [РНК]) чрез активиране на интерферон-зависими антивирусни пътища. Пациентът получава орално лекарството, което

лекува от вирусната инфекция, причиняваща заболяване, по време на краен курс на лечение, докато векторът се изчиства безопасно от пациента. Друга компания – Genomtech от Полша – разработи иновативен, патентован диагностичен мобилен генетичен анализатор.

Освен четирите стартиращи компании от Централна Европа, една италианска и една литовска компании успяха да се класират в топ 6.

Oxipit от Литва предлага решение за търсене на изображения, базирано на дълбокото машинно обучение, което прави цифрово рентгеново изображение на пациента и използва базата данни на болницата, за да открие най-близките от радиологична гледна точка подобни случаи и техните доклади. Резултатът е намирането на стотици шаблони, които вече са налични, което е безпрецедентна възможност да се консултират предварително случаи, според архив, съдържащ информация, която може да се сравни с опит, събиран няколко човешки живота. Всяка болница с цифрова база данни ще се възползва, тъй като подходът е „имунизиран“ към езиковите бариери и разликите в класификацията.

Holey от Италия разработи автоматичен 3D скенер, който може да изчисли за по-малко от 30 секунди геометрията и размера на пациента. Софтуерът за 3D моделиране може автоматично да генерира виртуалния модел на скобите, позволявайки на лекарите да променят параметрите. В резултат имаме бърз и надежден 3D принтер, който може да произвежда няколко скоби едновременно, като използва пластмасови материали.

 

Вижте още:

Учени обмислят варианти за стартъп 

Фондация Карол знание ще подкрепя българската наука 

Погледни ме

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

иновации, здравеопазване, финансиране, стартъпи

Street of Art

Без снимки от концертите

Четвъртък, 30 Юни 2016 / Под прожектора
Пантентоваха технология за блокиране на снимането с телефон   Ново изобретение, което блокира правенето на снимки и видео на концерт, официално получи патент вчера. Според Pitchfork, технологията, при която инфрачервен лъч от сцената заслепява камерите на мобилните устройства на зрители [...]

В залата на славата на рокендрола

Вторник, 12 Април 2016 / Под прожектора
  Легендарните рок банди Дийп Пърпъл, Чийп Трик и Чикаго бяха включени в американската Зала на славата на рокендрола в Кливланд, щата Охайо, с което бе признат техният принос за развитието и увековечаването на рокендрола, съобщи „Холивуд рипортър“, цитиран от БГНЕС.   [...]