Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Марк Зукърбърг ще си вземе дипломата от „Харвард“

Сряда, 08 Март 2017 / Кариера
205
  • Зукърбърг напуска университета през 2004 година, за да развива бизнеса си и така и не се връща

Създателят на Facebook така и не завърши университета

 

Вероятно не е изненада, че Марк Зукърбърг е учил в Харвард. Нито е първият студент, отпаднал от престижния университет, който става милиардер. 32-годишният Зукърбърг обаче все пак ще получи дипломата си - не защото ще се върне на студентската скамейка, а за особени заслуги, съобщава Business Insider.

"Малко изобретения в съвременния модерен свят могат да си съперничат с огромното влияние на Facebook върху света и възможността, която дава на хората да комуникират помежду си", казва директорът на Харвард, Дрю Фауст и допълва, че малко хора в света могат да се конкурират с Марк Зукърбърг в неговия устрем да промени света чрез иновативното използване на технологииге, а също и с неговата ангажираност в развитието на науката, образованието и филантропията.

Зукърбърг ще изнесе реч пред завършващия тази година 366-ти випуск на Харвард – на 25 май, 10- години след като първият милиардер, отпаднал от редиците на харвардските студенти, Бил Гейтс, изнесе реч пред завършващите университета.

 

 

 

Марк Зукърбърг е роден на 14 май 1984 г. в градчето Уайт Пайнс, щата Ню Йорк. На 12-годишна възраст Марк разработва на бейсик първата си „социална мрежа“, когато баща му му показва програмата Atari BASIC. Докато другите деца просто играят на компютърни игри, Марк ги прави, така че родителите му наемат частен учител. Който на свой ред споделя, че едва догонвал ученика си в напредъка му със съвременните технологии.

През 2002 г. Зукърбърг се записва в Харвард, където учи психология и компютърни науки и става капитан на отбора по фехтовка. В този период Марк влиза в контакт с трима свои колеги – Дивя Нарендра и братята Камерън и Тайлър Уинкелвос, които имат идеята за създаване на интернет мрежа, която да свързва елита на „Харвард“.

Две години трябват на Зукърбърг да премине от изпитанията към практиката и след няколко различни социални проекта на 4 февруари 2004 г. Марк лансира „Фейсбук“ в първоначалната му версия. Тримата му партньори, които претендират за авторство върху проекта, завеждат дело срещу него, а Зукърбърг се съгласява на споразумение, с което отдава дялове от компанията на на стойност 300 млн. долара. 

Марк напуска Харвард като второкурсник през 2004 г., за да се премести в Пало Алто, Калифорния и да се отдаде на развитието на все още младата социална мрежа. Той имал намерение да се завърне в Харвард някой ден, но това така и не се случило.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Марк Зукърбърг, Харвард, Facebook

Street of Art

Българка създаде електрически скутер

Четвъртък, 11 Май 2017 / Стил
Мотопедът изминава 60 км с едно зареждане в контакта   Бившият възпитаник на Русенския университет Десислава Николова създаде първия модел български електрически скутер. Младата дама, която е инженер по специалност, е основала своя компания и представи своето творение на 19-ото Изложен [...]

40 години без Краля, преди когото нямаше нищо

Сряда, 16 Август 2017 / Под прожектора
  Елвис Пресли е най-голямата културна сила през 20 век   "Това, което той направи, беше земното разтърсване", казва Тим Макграу, кънтри суперзвездата на страната, който отчита голямото влияние на Пресли върху творчеството си. "Той промени не само музиката, която правим, но и соц [...]