Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Много хора предпочитат да работят от вкъщи

Вторник, 14 Април 2020 / Кариера
482
  • pixabay.com

Коронавирусът може да превърне изключението в правило, прогнозират от  Colliers International   

 

Пандемията от коронавирус може да се окаже катализатор за по-честата работа от вкъщи в бъдеще, показва проучване на Colliers по темата, в което са се включили над 3,000 участници от 25 държави. Някои от основните данни в него са:

  • 82% от респондентите биха желали след пандемията да работят от вкъщи веднъж или повече на седмица.
  • 71% от хората, които никога преди не са работили от вкъщи, биха искали след пандемията да продължат да го правят веднъж или повече на седмица.
  • 53% считат, че продуктивността им не се е променила в резултат на дистанционната работа; 24% вярват, че се е увеличила, а 23% твърдят обратното.
  • Продуктивността е нараснала най-много в сферата на финансовите и професионалните услуги, както и в областта на технологиите, а е спаднала в най-голяма степен в секторите на правото, образованието и проучванията.
  • 55% споделят, че могат да извършват самостоятелна работа, изискваща концентрация, по-добре, когато са вкъщи, отколкото в офиса.
  • 76% продължават да се чувстват свързани с екипа си, независимо от физическата дистанция, а 58% са на мнение, че общуват по-ефективно с колегите си, когато са в офиса.

 

„Намираме се в процес на най-масовото изпробване на дистанционна работа в човешката история до сега, което ще промени значително работните ни навици. Важно е да разберем какъв е опитът на хората в този период. Това проучване ще ни помогне да съберем информация от целия свят, на която компаниите, с наша помощ, да могат да базират решенията си за подобрения и оптимизации. Вече е ясно, че много хора одобряват работата от вкъщи и вероятно ще желаят в някаква степен да имат възможност да се възползват от нея отново и след кризата", казва Крис Маклърнън, директор на Colliers EMEA.  

Повечето участници в проучването споделят, че производителността им не се е променила в резултат на дистанционната форма на работа, а почти равен брой участници са на двете противоположни мнения относно посоката на въздействие върху продуктивността им. Над 70% от хората, които до момента са извършвали професионалните си ангажименти само в офиса, биха искали да могат да го правят и вкъщи поне веднъж в седмицата. Това ще окаже съществено влияние върху бъдещите изисквания на компаниите към офис пространството.“

Интересно наблюдение, е че сред служителите, които са работили четири седмици от вкъщи в резултат на кризата, само 7% искат да се върнат към предишния режим на работа в офиса. При хората, които са били само една седмица вкъщи, този процент е 22%.

Проучването проследява и спецификите на дистанционната работа при хората с различна големина на домакинството. 33% от респондентите казват, че вкъщи имат много повече поводи да се разсейват. Основната причина за това са децата, следвани от други членове на семейството и домашните любимци. Хората, които живеят сами и тези, които са само с партньора си, са най-концентрирани.

Мястото, което се използва за работа от вкъщи, обикновено е самостоятелна стая (39%), както и всекидневна (32%), спалня (17%) и кухня (15%). Резултатите от изследването сочат, че хората, които живеят със съквартиранти, предпочитат да работят в офиса в по-голяма степен, отколкото тези, които са сами или със семейства.

 

Вижте още:

Издателство пусна помагала за онлайн обучение

Държавна помощ по време на пандемия: По малко и не за всички

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

коронавирус, Covid19, работа от вкъщи, карантина, изолация, офис

StreetView

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес   В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разполо [...]

Зара Ръдърфорд кацна в София

Петък, 14 Януари 2022 / Приключения
19-годишното момиче е на околосветско пътешествие с малък самолет   19-годишната Зара Ръдърфорд, която се опитва да се превърне в най-младата жена със самостоятелен полет около света, кацна на Летище София след четири часа полет от остров Крит. По нейни думи полетът е минал добре въпрек [...]