Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Петчасовото правило за успех

Петък, 03 Март 2017 / Кариера
400
  • picjumbo.com

Мислете за развитието, не просто за продуктивността

 

Работите усилено ден след ден, но никога не виждате дългосрочно развитие. Чувствате се хванат в капана на сегашното си ниво, неспособен да се придвижите напред. Виждате приятелите и колегите си, които получават повишение и се чудите какво е различното при вас. Ако това звучи като описание на вашите чувства, тогава имате нужда да започнете да използвате 5-часовото правило за успех. Следвано от успешните хора навсякъде по света, включително Бил Гейтс, Опра Уинфри и Марк Зукърбърг, това просто правило може да ви помогне да се превърнете от обикновен в успешен човек.

 

Съзнателно учене

 

Използвайте 5 часа седмично, или по един час във всеки работен ден за съзнателно учене. Това означава да отделите време, в което да се посветите на обучението и развитието без да се разсейвате с друга работа.

 

Четене


Четенето е навик на много успешни хора и е лесен и удобен начин да учите. Опитайте се да държите книгата в леглото си през цялото време и си поставяйте цели. Може да си поставите за цел да прочетете глава от книгата на седмица, или определен брой книги на месец. Възможността да четем електронно прави четенето възможно където и да сте. Бил Гейтс например чете около 50 книги всяка година, смятайки че това е един от най-добрите начини за учене.

 

Размишление

 

Размишлението е ключова част от ученето. Опитът да получим твърде много информация без да я осмислим може да доведе до претоварване и да ви попречи да получите нови умения. Важно е времето за размисъл да е структурирано. Опитайте се да водите дневник, който ще ви помогне да осмислите това, което сте научили докато четете, уроците, които сте научили по време на работа, да развиете идеите, които имате за бъдещето си.

 

Експериментиране

 

Експериментирането е основополагащо, ако искате да се развивате. Отделяйте време през седмицата за изпробване на нови теории или идеи, без значение колко луди са те. Някои от най-успешните продукти в света са дошли като резултат от експерименти. Иновациите никога не идват от правенето на едни и същи неща. Дори опитът да се провали, вие ще сте научили ценни уроци.

 

Не бъркайте работата с ученето

 

Не е трудно да объркаме работата с ученето - точно така можете да заседнете на едно място. Може да мислите, че работата по 40 часа на седмица е достатъчна за вашето развитие, но обикновено не е така. Докато сте фокусирани върху ежедневните проблеми, вие не си давате време за израстване и развитие. 5-часовото правило е за съзнателното учене, не за ходенето на работа всеки ден с надеждата, че ще научите нещо. Поставете си определени цели да научите нещо конкретно и си дайте време да го постигнете и тогава ще усетите осезаем напредък.

 

Фокусирайте се върху развитието

 

Може да вярвате, че колкото по-продуктивен сте, толкова сте по-успешен. Продуктивността има значение за успеха, но не и без ученето през целия живот. Ако сте фокусирани постоянно върху настоящата си работа, дори и с цел дългосрочно развитие, никога няма да усетите сериозно развитие. Може да е трудно да си позволите 5 часа на седмица за учене, но ще благодарите на себе си за това след време. Опитайте се да видите отвъд надницата си и посветете време за станете най-добрата възможна версия на себе си. Направете го и скоро ще сте на светлинни години пред вашите приятели и колеги по пътя към успеха.

 

Източник: Lifehack.org

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

успех, кариера, петчасово правило, учене, развитие

StreetView

Бункери музеи

Неделя, 20 Ноември 2016 / Места
Противоядреното убежище на албанския диктатор Енвер Ходжа, бомбоубежището на Мусолини и скритите бункери в Швейцария     Стар противоядрен бункер, построен в центъра на Тирана е открит за посетители, за да напомня за режима на бившия албански диктатор Енвер Ходжа. Бункерът, с площ [...]

Призрачни места: Европа в Китай

Неделя, 26 Юни 2016 / Места
  Странно или не, но в Китай има подобия на много европейски градове – с изцяло френска, италианска, немска, австрийска, холандска архитектура. А това, което ги обединява, е, че не се радват на особен интерес от местното население, ако говорим за заселване там. Затова пък привличат [...]