Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Предприемачи в науката

Събота, 14 Юли 2018 / Кариера
383
  • infobusiness.bg

Фондация предлага обучение на учени за развитие на успешен бизнес

 

Фондация Карол Знание обяви начало на конкурса за най-новия си проект – Създаваме предприемачи в науката, насочен към млади учени в областта на нано- и биотехнологиите. Програмата включва обучение за предприемаческо мислене и умения, и конкурс за стипендия Придприемач в науката.

Дизайнът на обучението Предприемачи в науката е създаден за учени и включва теми с изцяло практическо приложение - създаване на научен продукт, трансфер на технологии от науката към бизнеса, предприемаческо мислене и лична ефективност, теория и практика на стартъп и спин-оф компании, финансиране на научни проекти, интелектуална собственост, личен брандинг, нетуъркинг и презентационни умения.

Специално място е отредено на иновационните екосистеми и

 

моделът на Кеймбридж

 

като лектор по темата ще бъде мениджърът на проекта Нели Олова. Тя е завършила докторантура по епигенетика в Кеймбриджкия университет и предприемачески курсове за докторанти в Cambridge Judge Business School - бизнес школата на Кеймбриджкия университет.

Другите лектори ще са учени-предприемачи, хора от бизнеса, които ще споделят реални бизнес казуси от България и света, добри практики и истории на успеха.

Един такъв е Александър Долашки, с докторска степен по биохимия от университета в Тюбинген, който през 2011 г. основава в София своя компания Алекс 1977 за хранителни добавки и козметични продукти. В момента компанията изнася в 12 държави и докато в началото е работила основно за износ, сега около половината от произведените продукти се реализират на българския пазар.

Друг от лекторите ще говори за участието си в спин-оф компания в Харвард, както и за своя стартъп в Кеймбридж, Масачузетс, САЩ. Доц Владимир Гелев има бакалавърска степен по химия и математика от Университета Лонг Айлънд, докторска степен по органична химия от Тексаския университ в Остин и пост док в Харвард Медикал Скул, САЩ.

Сега офисът на компанията му е в София, но продължава да работи основно за чужди клиенти.

 

Защо и как в Харвард всеки има спин-оф или стартъп

 

ще разкаже Здравка Медарова, доцент по радиология в Харвард Медикал Скул. Тя е завършила докторската си степен по генетика в University of New Hampshire, а в момента продължава научната си работа в Massachusetts General Hospital. Член е на International Society for Magnetic Resonance in Medicine. Преди две години в Бостън основава своя биофармацевтична компания фокусирана върху откриването, разработването и комерсиализирането на средства за лечение на рак.

 

Финалът на обучението ще е конкурс за

 

годишната стипендия Предприемач в наука, в размер на 30 000 лв.

Право да кандидатстват ще имат само учени, завършили обучението Предприемачи в науката. Те ще направят презентация на бизнес проектите си, като използват новите знания и умения. Оценка ще даде жури, съставено от лекторите в програмата.

Процедурата по кандидатстване ще бъде отворена до края на август. Самото обучение ще се състои от 19 септември до 21 ноември, а конкурсът за стипендията е предвиден за началото на декември.

Още подробности, можете да видите тук.

За подготовката на проекта фондация Карол Знание, съвместно с Асоциацията на докторантите в България, проведе анкета сред научната общност Накъде след научната титла. Резултатите от нея показаха, че около 90% от учените и докторанти са готови да продължат работа по темата си, за да стигнат до практическо приложение. Половината са обмисляли по един или друг начин и възможността за собствен бизнес, а 9% са заявили, че имат конкретни намерения за свой стартъп.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

наука, предприемачи, обучение, Карол Знание

StreetBoard

България наруши човешки права

Четвъртък, 11 Август 2016 / Общество
  Протестна мрежа настоя за оставката на правителството заради депортирането на турския гражданин Абдуллах Бююк   Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марк [...]

Времето изтича: Очаква ни война за ресурси

Неделя, 28 Юли 2019 / Общество
  Затоплянето на Земята в последните 150 години е безпрецедентно в историята   На остров Шпицберген са открити повече от 200 мъртви елени. Причината за смъртта на животните е гладът, причинен от недостига на храна поради изменението на климата в архипелага Свалбарг, съобщават учен [...]