Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Търсят се проекти с полза за обществото

Неделя, 21 Август 2022 / Кариера
292
  • Сн. Карол Знание
  • Сн. Карол Знание
  • Сн. Карол Знание
1 / 3

Програмата  „Предприемачи  в  науката“  дава  награда  от  30  000  лева  за  пета  година

 

Хората, които срещам в „Предприемачи в науката“, са причина да съм оптимист за бъдещето на България, казва Михаил Стефанов.  Той  е  един  от лекторите - обучава участниците как да представят научния си проект пред инвеститори. От него разбират какво е business pitch и pitch deck. Известният експерт по комуникации всяка година е един от най-запомнящите се за участниците, защото обръща наопаки представите им за представянето  на  идеите  им.

Програмата „Предприемачи в науката“ е разработена от Фондация Карол Знание за докторанти и млади учени. Тази година ще бъде петото издание, което ще се проведе онлайн от 21 септември до 14 декември. Финалната дата е конкурсът,  където след обучение и менторство, учените представят своите проекти като бизнес идеи пред журито. А самото жури е съставено от лекторите, които решават кой ще грабне награда от 30 000 лв., за да реализира проекта си.

„Програмата „Предприемачи в науката“ беше голямо предизвикателство. Накара ме да изляза от зоната си на комфорт на научните изследвания, които може да станат, а може и да не станат. Даде ми абсолютно различна гледна точка за това, какво правим, какво искаме и можем да постигнем“, разказва д-р Мариела Василева-Славева. Тя е хирург и един от носителите на наградата „Предприемач в науката“, която в последното издание беше поделена между двама учени. Другият е докторантът от Технически университет – Варна инж. Калин Николов, съосновател на Техноватори. Стартъпът разработва декарбонизатор (Decarbonyzer), който намалява вредните емисии от двигатели с вътрешно горене като същевременно намалява и разхода на гориво. „Предприемачи в Науката“ на фондация на Карол Знание даде възможност на нашия стартъп да получи знания и информация за това как една научна разработка може да се превърне в бизнес начинание. Интересните обучения ни позволиха да разберем гледната точка на инвеститора в такъв тип проекти, както и правилно да подготвяме и оценяваме нашите бизнес планове“, признава инж. Николов.

Петото издание отново поставя фокус върху Impact investing. За участие са поканени студенти, докторанти и млади учени, които искат да развият научната си разработка в бизнес проект, с позитивно въздействие върху околната среда или обществото. Партньори са Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Технически университет – София, УНСС и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Всеки от тях ще награди с участие екипи или индивидуални проекти, които ще се конкурират за финансовата награда.

Освен нея участниците получават и сериозна менторска подкрепа. Тази година менторите са четирима, единият от които ще работи с бъдещите предприемачи от Лондон.

Кандидатстването е отворено до 3 септември. Още за програмата, лекторите и условията за участие, вижте тук.

 

Биобанка за тумори и декаборнизатор спечелиха “Предприемач в науката“

30 000 лв. награда за проекти на млади учени, които решават проблеми

Бизнес с университета: 81% от младите учени смятат, че е възможно

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Предприемачи в науката, Карол знание, иновации, наука

StreetView

Ремонтират „Пътеката на смъртта“

Сряда, 06 Юни 2018 / Приключения
  Популярната туристическа дестинация в Китай всъщност е поклоннически маршрут   Наричат я Пътеката на смъртта, защото е най-опасната пешеходна пътека в света, която взима по 100 жертви на година. Днес можете да я преминете единствено с обезопасителен колан, но въпреки това прежи [...]

Лисабон за един ден

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Приключения
  Столицата на Португалия е предпочитана туристическа дестинация - най- често се чува френски език, има много холандци, белгийци, германци     Поне трима души познавам, които мечтаят за екскурзия в Лисабон и все не им се получава. Още толкова - които са успели и говорят стра [...]