Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Управлението „на парче“ като успех

Понеделник, 15 Януари 2018 / Кариера
234
  • appel.nasa.gov
  • appel.nasa.gov
  • Биг Диг по време на строителството
1 / 3

Нещо, което трябва да знаете, ако не можете да предсказвате бъдещето

 

 

Проектът Big Dig в Бостън - централна артерия и тунел през града - е един от най-големите инженерни провали в съвременната епоха. Завършването му отне много повече от очакваното. Той беше приключен 8 години след поставените срокове, а цената му излезе от контрол. От първоначална стойност от 2,6 млрд. щатски долара проектът достигна 24 млрд., като включим и лихвите по заема. Бетонът беше погрешно забъркан, таванът се срути и уби пътник... Целият процес беше бъркотия.

Но как се случи това? Как поредица от хора, специалисти и местните власти така драстично объркаха времето и бюджета на толкова голям проект? И какво можем да научим от това?


Ние сме лоши оценители

 

Ние често искаме да оценяваме проектите и новите инициативи според най-добрите сценарии, без забавяния, прекъсвания и пр. Но обикновено не се получава така. Излизат други приоритети, получава се объркване. Трябва да сте позитивни за проектите, които започвате, да. Но също така трябва да се подготвите за най-лошото – и докато повечето от нас не са добри пророци, ние определено имаме нужда от планове. Мислете за един основен пример от ежедневието: супермаркета. Понякога си казвате, че ще отидете за 20-30 минути за най-основното, след това губите там един час. Като цяло ние не сме добри в преценяването на времето.

Когато обмисляхме нова функция на уебсайта, първоначално смятахме, че можем да го завършим след две седмици. Това не изглеждаше много дълго. Но концепцията за "две седмици" не помага да се определи времето за всеки раздел на проекта.

Затова си зададохме критичен въпрос: Мога ли да го разделя на по-малки парчета? Когато го разделихме на етапи, изглеждаше, че 2,5 седмици е по-разумен период за изпълнение.

Ако разделите голям проект на по-малки части, е по-лесно да се прецени срока за изпълнението. Какво ще стане, ако сте мислили за 15-седмичен проект като 15 едноседмични проекти? Не би ли могло това да направи плановете по-успешни?

 

По-нататъшно разделяне

 

Разделяйте големите парчета на малки, управляеми задачи, след което работете върху всяка стъпка от изпълнението. Повторете въпроса: мога ли да го разделя още?

Всеки път, когато разделите нещо, помислете надолу - 15-седмичен проект може да стигне до 20-часово парче, но това 20-часово парче може да се превърне и в серия от 2-часови парчета.

Целта е да направите нещата по-лесни за себе си и да прецените правилно времето.

Някои проекти, като The Big Dig, са огромни по природа. Това е вярно. Но дори и той можеше да се раздели на управляеми части и вероятно да бъде по-близо до поставените срокове и бюджетни прогнози.

Във вашия личен живот със сигурност можете да изпълните тази стратегия. Просто правете големите, основните проекти на малки, управляеми парчета. Работете чрез тях. Накрая целият голям проект ще бъде готов!

 

Lifehack

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

управление на времето, планиране, Биг Диг, Бостън

Street of Art

Кои са групите с „най-умни“ текстове на песни?

Вторник, 02 Август 2016 / Под прожектора
Depeche Mode е групата, чийто текстове изискват най-много интелектуално усилие, за да бъдат разбрани   Това показва проучване на The Mirror във Великобритания, цитирано от Zrock. Изданието е анализирало различни текстове на песни и е „изчислило“ колко години трябва да п [...]

Пеперудените деца

Събота, 15 Юли 2017 / Хранене и Здраве
Има ли надежда да се намери лечение за хората, които страдат от булозна епидермолиза?   Кожата им е е толкова крехка, че дори леко докосване причинява дълбоки рани, а при хранене лигавицата на устата се изпълва с мехури. Животът на “пеперудените деца” е изпълнен с непрекъсн [...]