Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вдъхновяващото лидерство започва със "Защо"

Понеделник, 12 Септември 2016 / Кариера
815
  • pixabay.com
Защо някои мениджъри могат да вдъхновяват, а други - не
 
 
През 2009г. Саймън Сайнек (+Simon Sinek) разви модел за вдъхновяващо лидерство, наричан "златният кръг на лидерството". Той твърди, че в тази схема се крие отговорът на въпроса защо някои организации и някои лидери са способни да вдъхновяват, а други - не. 
Причината е, че вдъхновяващите лидери са способни да споделят ценностите и мотивите си, да общуват с другите за каузи и идеи. 
 
Започваме със Защо? - това е големият ни мотиватор - мисията, стратегическата цел, каузата.
Продължаваме с Как? - това е процесът, начинът, по който правим нещата.
Завършваме с Какво? - това е конкретният резултат, конкретното действие.

Всички правят неща, и мнозина ги правят добре, но вдъхновяващите лидери знаят и показват защо изобщо са се заели да ги правят. Няма значение дали е търговски продукт, политическа идея, обществено явление - те трябва да са с кауза, в тях трябва да са вложени много повече неща от технологии, време или пари. Когато Мартин Лутер Кинг казал "Аз вярвам", стотици хиляди последвали неговите мирни походи - и те не са го правили само заради лидера - те са го правили заради себе си, защото са споделяли каузата му, защото са вярвали, че това е тяхна кауза и че е добра кауза.

- - - - - - -
Книгата на Сайнек се нарича Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action. Представена накратко (само в 16 страници): тук.
 
Текстът е от блога на автора. 
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лидери, лидерство, организации, Саймън Сайнек

StreetBoard

Махайте и скачайте преди да пресечете – за по-сигурно

Сряда, 28 Септември 2016 / Общество
  Пешеходецът няма абсолютно право на пешеходна пътека, длъжен е да сигнализира, че има намерение да пресече. Дали не отвързваме ръцете на шофьорите?    Да, пешеходецът няма абсолютно право на пешеходна пътека, трябва да съобразява пътната обстановка и скоростта, факт е, че в [...]

Как ще се осигури плащането за АЕЦ "Белене"?

Сряда, 21 Септември 2016 / Общество
Досега отпускането на пари за строителството на втората атомна централа от държавата не е донесло нищо добро   Вчера правителството одобри проект на специален Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задължения на „Национална електрическа компания” ЕАД. Днес законът ми [...]