Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Вдъхновяващото лидерство започва със "Защо"

Понеделник, 12 Септември 2016 / Кариера
598
  • pixabay.com
Защо някои мениджъри могат да вдъхновяват, а други - не
 
 
През 2009г. Саймън Сайнек (+Simon Sinek) разви модел за вдъхновяващо лидерство, наричан "златният кръг на лидерството". Той твърди, че в тази схема се крие отговорът на въпроса защо някои организации и някои лидери са способни да вдъхновяват, а други - не. 
Причината е, че вдъхновяващите лидери са способни да споделят ценностите и мотивите си, да общуват с другите за каузи и идеи. 
 
Започваме със Защо? - това е големият ни мотиватор - мисията, стратегическата цел, каузата.
Продължаваме с Как? - това е процесът, начинът, по който правим нещата.
Завършваме с Какво? - това е конкретният резултат, конкретното действие.

Всички правят неща, и мнозина ги правят добре, но вдъхновяващите лидери знаят и показват защо изобщо са се заели да ги правят. Няма значение дали е търговски продукт, политическа идея, обществено явление - те трябва да са с кауза, в тях трябва да са вложени много повече неща от технологии, време или пари. Когато Мартин Лутер Кинг казал "Аз вярвам", стотици хиляди последвали неговите мирни походи - и те не са го правили само заради лидера - те са го правили заради себе си, защото са споделяли каузата му, защото са вярвали, че това е тяхна кауза и че е добра кауза.

- - - - - - -
Книгата на Сайнек се нарича Start with Why: How Great Leaders Inspire Everyone to Take Action. Представена накратко (само в 16 страници): тук.
 
Текстът е от блога на автора. 
White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лидери, лидерство, организации, Саймън Сайнек

StreetBoard

Очаква ни мъчително възстановяване до нивата от преди кризата

Четвъртък, 03 Юни 2021 / Общество
Някои сектори трудно ще наваксат загубеното през локдауна   Тази година ще бъде година на икономическо възстановяване по света и в България.  Но възстановяването няма да бъде гладко и равномерно, защото 2021 г. започна със затваряне на голяма част от бизнесите - ресторанти, хотели, [...]

По 2,5 млрд. лева на година потъват в сивия сектор

Четвъртък, 28 Септември 2017 / Общество
Изследване на БСК показва какви са мащабите на укритите данъци    Минимум 22,6 млрд. лева са несъбраните данъчни вземания в резултат на скритата икономика в периода 2007 – 2016 година, показва анализ на Българската стопанска камара. Това означава, че по 2,5 млрд. лева потъват [...]